Orhan AŞAN - Şehrivan


 

Haber-Sen Van şubesinden Cumartesi çalışmalarına tepki. Cumartesi günlerinde bile çalıştıklarını söyleyen Haber-Sen üyeleri PTT Müdürlüğü Önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Şube Başkanı Ömer Sönmez okudu. Sönmez, yıllardır Cumartesi çalışmalarının kaldırılması veya temel ücretin yüzde 15'inin çalışanlara ödenmesi için mücadele verdiklerini söyleyerek, İl il basın açıklamaları ve yürüyüşler düzenleyerek çalışanların haklı taleplerini dile getirdiklerini anlattı.

‘ANGARYA ÇALIŞMA İSTEMİYORUZ’

Posta gecikmelerinin Cumartesi çalışmalarının kaldırılmasından kaynaklanmadığını söyleyen Sönmez, “Posta gecikmeleri hizmet kalitesini düşürmüyor. Geciken postaların tamamı personel eksikliğinden kaynaklanıyor. 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 20. maddesinde ‘Sözleşmeli personelin, haftalık çalışma süresi 40 saattir. İş ve işyerinin çalışma şartları dikkate alınarak tatil ve çalışma günleri, günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerdeki çalışma şekillerinin tespitine teşebbüs veya bağlı ortaklıkların yönetim kurulları yetkilidir.’ düzenlemesi yapılmıştır. 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 30. maddesinde ise fazla çalışma düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca normal çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılabilmesi ancak zorunlu ve istisnai hallerde mümkün olmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 178. maddesinde de fazla çalışmanın ancak olağanüstü hallerde yaptırılabileceği düzenlenmiştir.” Dedi.

‘CUMARTESİ ÇALIŞMANIN GEÇERLİLİĞİ YOKTUR’

Sönmez, “Zorunlu ve istisnai bir hal ve olağanüstü bir durum olmamasına rağmen yaptırılan hafta sonu çalışması yasal düzenlemelere aykırılık taşımaktadır. Aynı şekilde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 99. maddede ‘Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir. Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir. Düzenlemesi yapılmıştır. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 3. maddesinde ‘Hafta tatili pazar günüdür. ‘Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere cumartesi günü en geç saat 13.00'ten itibaren başlar.’ Düzenlemesi bulunmaktadır. Bu yasal düzenlemelere rağmen personel 6 tam gün çalıştırılmakta Anayasanın 18. maddesinde yer alan ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’ hükmü de açıkça ihlal edilmektedir. Cumartesi fazla çalışmanın işyeri koşulları açısından da geçerliliği yoktur.” Dedi.

‘CUMARTESİ ÇALIŞMAYA SON VERİLMELİDİR’

‘Cumartesi günlerinde fazla çalışmaya son verilmelidir.’ Diyen Sönmez, Tüm bu yasal düzenlemeler ve işyeri koşullarına rağmen PTT Cumartesi çalışmalarına devam etmekte,
yetkili sendika da çalışanların görüşlerini dahi almaya gerek duymadan Cumartesi mesailerinin devam etmesi gerektiğini söylemektedir. PTT Genel Müdürlüğü tarafından getirilen hafta sonu çalışmasına yönelik uygulamanın kaldırılmasına dair tüm PTT çalışanları adına sendikamız mücadelesine devam edecektir.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim