558 kişinin hacca hak kazandığı Van’da ise ilk kayıt işlemleri dün itibariyle başlamış oldu. Heyecanlı ve bir o kadarda mutlu olan hacı adayları sabahın erken saatlerinde hatta sabah namazından sonra Müftülük Hac ve Umre Müdürlüğü önünde kuyruk oluşturmaya başladı. Kuyruk olan vatandaşlara seslenen Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas hacı adaylarını sabırlı olmaya davet etti. Hacı adaylık başvuruları hakkında açıklamalarda da bulunan Arvas, “Bu yıl Van’dan 558 vatandaşımız hacı adayı olmaya hak kazandı. Bu adayların 334’ü diyanet işleri, 224 ise belli acenteler ile hacca gidecek.” Dedi.

 

BU YIL 558 HACI ADAYI HACCA GİDECEK

Şehrivan Gazetesi olarak konuyla ilgili görüştüğümüz İl Müftüsü Nimetullah Arvas hac kayıtları yapan hacı adayları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Arvas, “İlimiz geneli 558 hacı adayımız kayıt yapma hakkı elde etmiştir. Bu neticede acente ile diyanet kontenjanları olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. 334 diyanet ve 224 ise acenteyle gidebilecekler. Bu acenteler A grup acentelerdir ve hacı adaylarını Suudi Arabistan’a götürebilecek yetkiye sahiplerdir. Bugün sabah 8 sularında hacı adaylarımızla bir araya geldik ve gerekli açıklamaları yaptık. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bize gönderilen listeye göre bizde kayıtlarımızı yapıyoruz. Ayın 27’sine kadar biz kayıt yapacağız. Tabi kayıt esnasında hacı adaylarımızın merak ettiği soruları, görevli arkadaşlarımız cevaplayacaklar. Kayıt yaparken biz kendilerine belge veriyoruz. O belge ile birlikte isterlerse acentelere isterlerse diyanete yani bize gelecekler. O belge olmadan tam olarak kayıt yapamıyoruz.” Dedi.

 

TÜM İŞLEMLER HAC MÜDÜRLÜĞÜNDE YAPILACAK

Müftü Arvas Hac ve Umre Müdürlüğü hakkında da açıklamalarda bulunarak şöyle devam etti: “Az öncede belirttiğim gibi 558 hacı adayımız var. Bizim Hac ve Umre Müdürlüğümüzde yeteri kadar personelimiz var ve çalışıyorlar. Biz tabi Diyanet İşleri Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezi’yle koordineli çalışıyoruz. Zaman zaman oraya sorular soruyoruz ve sistem açıldığı zaman hemen kayıt yapıyoruz. Kaydını yaptığımız hacı adaylarımıza da bir çıktı veriyoruz. Onlarda daha sonra istedikleri yerde tüm evraklarını ve başvurularını tamamlıyorlar. 10 gün içinde bu işlemleri tamamlıyorlar. Tabi 8-9 yıldır bunu bekleyenler var. Bu bekleyen hacılarımızın da heyecanları var. Biz hacı adaylarımızla devamlı irtibat halinde olacağız. Daha sonrasında hacı adaylarımız için seminerlerimiz olacak. Kutsal görevlerde görevlerini yapacak hacı adaylarımızın tüm eğitimlerini yapacağız. Tüm işlemler Hac ve Umre Müdürlüğümüzce yapılacak. Her sene olduğu gibi bu senede tüm hacılarımız çok güzel bir şekilde göndereceğiz.”

 

MÜFTÜ ARAVAS FİYAT LİSESİNİ AÇIKLADI

Hacı adaylarının ücretleri hakkında da açıklamalarda bulunan Arvas, “Tabi bildiğiniz gibi hacı adaylarımız için birde ücret tiplerimiz var. Normal tip her hacı başına 3 bin 600 dolar. Müstakil tip hacı başına 5 bin dolar ve otel tipi hacı başına ise 9 bin 900 dolardır. Tabi bunlara kesilecek kurbanlardan yenilecek yemeklere ve ulaşıma kadar her şey dahildir. Otel tipi dediğimiz ücretlerin konaklaması hemen Mekke’nin yanında bulunan 5 yıldızlı otel konaklamalardır. Müstakil tiplerde konaklamada her odada 2-3 kişi bulunuyor. Normal tiplerde ise her oda da konaklama sayısı 4 kişiden oluşuyor. Bunlar sürekli ring yaparlar ve sürekli ulaşımları sağlanıyor. Bu şekilde bunları bir ön bilgi olarak sizlere verebilir.” Sözlerine yer verdi.


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim