ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL: Hak Ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Van İl Başkanlığı tarafından hazırlanan program ile “HAK-PAR Dayanışma Gecesi” düzenlendi.

 

HAK-PAR Van İl Başkanlığı tarafından dayanışma gecesi düzenledi. Düzenlenen gecede ilk olarak konuşan Hak-Par Van İl Başkanı Ertuğrul Çabuker düzenlenen gecenin önemli olduğunu söyledi. Çabuker geceye katılan tüm katılımcılara da teşekkür etti. Düzenlenen dayanışma gecesinde yemek yenilmesinin ardından söylenen şarkılar ile katılımcılar güzel dakikalar geçirdi.

 

KIRAN: VAN 3 SEFER VURULDU

Ardından konuşan Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Menaf Kıran ise ilk olarak Van’ın sorunları ile ilgili konuştu. Kıran,

 

 

“Van üç sefer vurulmuş bir kenttir. Bu memlekete daha önce tarıma dayalı, hayvancılığa dayalı ciddi bir ekonomik güç vardı. Daha önce bu memleketin turizme dayalı da ciddi bir rağbet vardı. Birde bizim sınır ticaretimiz vardı. Van halkını ihya ediyordu ama şuan vatandaşlar bunların hepsinden oldu. Şiddettin olduğu yerde ne sermaye gelebiliyor, ne yatırımlar yapılabiliyor, ne de istihdam gerçekleşebiliyor. Biz parti olarak kendi memleketimizin ekonomisiyle, sosyal yaşamıyla ilgileneceğiz. Van nüfusu gayet genç bir kesimden oluşuyor. Yaş ortalaması 22’dir, böyle genç bir nüfus var ama işsizlik oranı yüzde 65 civarındadır. Sermaye Van’dan kaçmaya devam ediyor. Yatırımcılar daha güvenli yerleri seçiyor. Gerçekten Van’da ekonominin çarkı dönmüyor.” Dedi.

 

“BU BÖLGEDE ŞİDDET VAR”

Bölgede şiddetin olduğunu söyleyen Kıran şöyle konuştu: “Kürt sorunu ancak demokratik çerçevede çözülür. Şiddet yoluyla Kürt sorunu çözülemez. Biz parti olarak böyle düşünüyoruz. Şiddet uygulayanları da tasvip etmiyoruz ama bunun çözümü Hükümetin elindedir. Türkiye çok basit iki tane reformla şiddettin önüne geçebilir. Birincisi anadilde eğitim, ikincisi Türkçe’nin yanında Kürtçe’nin ikinci resmi dil olmasıdır. Avrupa sürecinde bütün katılım ortaklığı belgelerinde, ilerleme raporlarında özellikle Kürt sorunun çözümü konusunda altı çiziliyor. Türkiye Kürt sorunun çözemediği için bir türlü Avrupa’nın kapısından içeri giremiyor. Hükümetin bu soruna bir çözüm getirmesi gerekiyor.”

 

 

KIRAN: VAN’DA SICAK PARA YOK

Sınır ticareti için Van’da önemli adımların atılması gerektiğini ifade eden Kıran, “Van’da genç nüfus var, işsizlik var, üretim yapılmıyor. Eskiden İran’dan Van’a sıcak para geliyordu ancak bugün o parada girmiyor. Gerçekten Van yoksun kentlerin ilk sıralamalarına doğru tırmanıyor. Hükümetin öncellikle burada iki politikayı devreye sokması gerekiyor. Hükümet işverenlerden, çalışanlardan, serbest meslek mensuplarından uzun bir süre hem sigorta primi almamalıdır, hem de vergiyi almamalıdır. Hatta fatura değer vergisini Van için, Van gibi geri kalmış bölgeler için yarı yarıya indirim yapmalıdır veya önemli bir politika devreye sokmalıdır. Eğer mali bir politika devreye konulmazsa Van’da sıcak para bulunmayacak.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN’DAKİ VERGİLER TERKİN EDİLMELİDİR”

Kıran yaptığı konuşmada son olarak şu ifadelere yer verdi: “Van’ı vuran bir diğer felaket ise 2011 yılında yaşanan depremdir. Depremden sonra Van halkı çok büyük sıkıntı yaşadı, pek çoğu bu memleketi terk etmek zorunda kaldı. Hükümet bugüne kadar Van’daki vergileri affetmedi, terkin etmedi ama öteledi. Bugün Van’da üretim yapan birçok insanın ciddi şekilde vergi borcu vardır. Hükümetin bir an önce hem vergi borcunu terkin etmesi gerekiyor. En az 6 yıllık rehabilitasyon içinde Van’da vergi toplanmamasını talep ediyoruz. Ekonominin kötü olduğu bir yerde sosyal sorunlarda yaşanır. Van’da kadına şiddet sorunu var, Van’da çocuk istismarı var. Van’da gerçekten ekonominin geri kalmışlığın bütün hastalıkları mevcuttur. Oysa Van Ortadoğu’nun incisi bir kenttir. Van’ın etrafında onlarca tarihi kalıntılar varken, turizmi değerlendirilemiyor. Van şiddetten dolayı turizmden nasibini alamıyor. Umut ediyoruz ki bu şiddet ortamı biter, bu bölgelere huzur gelir. Halkımız artık huzur içinde yaşamak istiyor.”

 

 

“İNSANLAR PATLAYACAK BOMBA HALİNE GELDİ”

Ardından konuşan HAK-PAR Genel Başkanı Refik Karakoç ise ilk olarak, “Hak-Par Türkiye’de yeni bir siyasetin öncülüğünü yaparak siyasette yerini aldı. Türkiye sorunların çözümünü olağan dışının dışında arayan, her şeyin şiddetle çözülemeyeceğine inanan hem hükümet hem de muhaliflerin 35-40 yıllardır uyguladığı şiddetin artık halkın canına tak ettiğini gören bir partidir. Bu süre içerisinde kullanıla şiddet dili toplumu adeta patlayacak birer bomba haline getirdi. İnsanlar bir birine konuşamıyor bundan dolayı da sorunlara çözüm bulamıyor. İşte tam da burada Hak-Par devreye girmiş bulunmaktadır. Biz diyoruz ki siyasetçilerin görevi toplumdaki çelişkileri kullanarak oya çevirmek değildir. Gelecek birlikte yaşamayı ortaya koyan kesimler olmaları gerekmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

 

KARAKOÇ: HAK-PAR MESAJI VERİYOR

Karakoç son olarak şu ifadelere yer verdi: “Türkiye’yi bugüne kadar yönetenler şiddet yoluna başvurmuşlardır. Biz Hak-Par olarak bun karşı net bir tavır alıyoruz. Böyle bir dönemde artık şiddetin yeri yoktur. İnsanlar bir biriyle konuşarak sorunlarını çözebilirler. Hak-Par bu anlamda en net mesajı veriyor. Günümüzün artık en önemli silahı halkın kendisidir. Halkın birlikte hareket etmesidir. Halk bu taleplerini açık bir şekilde ortaya koyuyorsa bunun karşısında durabilecek bir başka güç yoktur. Türkiye’nin kurtuluşu böyle bir siyaset sahnesinde yer alırsa tüm sorunları güçlü bir şekilde çözülecektir.”

Editör: TE Bilisim