Hakkari Valiliği toplantı salonunda düzenlenen 2. koordinasyon toplantısında koltuk krizi yaşandı. Vali Necmettin Kalkan, vali yardımcıları, Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin, Çukurca, Şemdinli, Derecik ve Büyükçiftlik Belediye Başkanları ve ildeki kurum amirlerinin katıldıkları toplantıda, belediye başkanları yerine ildeki kurum amirlerinin protokol masasına oturtulması ve seçilmiş başkanların arka taraflarda bulunan sandalyelere oturtulması protestolara neden oldu. Başkanlar toplantıyı terk ederken, konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı. Hakkari ve Yüksekova Belediye Başkanları Dilek Hatipoğlu ve Ruken Yetişkin, kendileri ve arkadaşlarının seçilmiş ve halkın iradesini temsil ettiklerini ifade ederek, kendilerine karşı büyük bir saygısızlık ve haksızlık yapıldığını belirtti.


Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu, bugün yapılan il koordinasyon toplantısının tarihinin günler öncesinden belli olduğunu belirterek, “Bizler gittik ve katıldık. Katıldığımızda şöyle bir tablo vardı. Bizim seçilmiş ilçe belediye başkanlarımıza ayrılan bölüm sandalyelerdi ve protokol masasında oturmuyorlardı. Biz buna karşı bir protesto girişiminde bulunduk çünkü olması gereken bu değildi. Bizim oradaki bürokratlara karşı tavrımız yoktu. Yapılan mevzuat yanlıştı. Bizler bunu kabul etmiyoruz ve bunu protesto ettik. Kesinlikle bu bir yanlıştır. Atanmışlar protokol masasında oturup, seçilmişler, halkın iradesini temsil edenler arka koltuklara atılamaz. Yanlış bir tabloydu. Bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Daha önce başkanımız Ruken Hanım katılmış toplantılara ve bunun böyle olmadığı ortadaymış” dedi.

“VALİ KALKAN BİZE HAKARET ETTİ”

Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ise, Vali Necmettin Kalkan'ın kendisine hakaret ettiğini öne sürerek, yapılan ilk koordinasyon toplantısına yeni seçildikleri için memur bir arkadaşlarını gönderdiklerini ifade etti. Yetişkin, "Önceden belirlenen ve tarihi bize haber verilen bir toplantı. Bu toplantıya biz hazırlanıp da gittik. Kendi çalışmalarımızı orada anlatacaktık. Bundan önceki toplantılarda protokol masasında belediye başkanları oturuyordu. Bugünkü toplantı, uygulamada protokol masasında memurlar oturuyor, belediye başkanlarına arka sandalyeler verilmiş. Biz orada neden bugüne kadar protokol masasındaydık da şimdi neden arka sandalyelerde oturtuluyoruz diye kalktık. Biz orada halkın iradesiyiz, halkı temsil ediyoruz ve seçilen belediye başkanlarıyız. Demokratik tepkimizi gösterdiğimiz zaman da Vali Bey'in bize böyle bir söylemi oldu. Biraz bana yönelik bir söylemdi. Vali Bey bana, 'Terbiyesizlik yapıyorsun' dedi. Tabii ben bu sözü şöyle yorumlamak istiyorum: Herkes kendisine yakışanı yapar, kendisine yakışır bir şekilde konuşur. Bizim orada demokratik tepkimizi koymamızın sebebi Vali Bey'in kendisi değildi. Orada oturan hiçbir insana verilmiş bir tepki değildi. Tepkimiz oradaki mevzuata ve uygulamaya idi. Biz demokratik tepkimizi koyup öyle çıktık. Ona da Vali çok makul yaklaşmadı ve bize orada hakaret etti. Bu süreçte, çözümün ve barışın gündemde olduğu süreçte, yüzde 85,38 ile seçilen bir belediye başkanıyım ben. Bana bu şekilde yaklaşılması açıkçası beni çok incitti, çok rencide etti. Şunu da üzülerek belirtmek istiyorum. Bundan sonra umut ediyorum çözüm sürecini baltalayacak başka şeyler olmaz. Biz halkın iradesi olarak, halkın iradesini yansıtmak için tepkimiz koyduk ve oradan çıktık" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim