Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) yaptığı yazılı açıklamada son günlerde elektrik kesintileri nedeniyle şirketin haksız yere eleştirildiğini belirtti. VEDAŞ tarafıdan yapılan yazılı açıklamada, “İşadamlarımız, Siyasi Partiler, Belediyeler, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşları Elektrik sorununun çözümü için Şirketimizi eleştirmekten ziyade çözüm noktasında bizlere destek vermeleri büyük önem arz etmektedir.” Denildi.

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) yaptığı yazılı açıklamalarda son günlerde şirketleriyle ilgili eleştirilere cevap verdi. Sık sık yapılan kesintinin nedeni olarak kaçak kullanımı gösteren VEDAŞ, kendileri hakkında eleştiride bulunan işadamları, siyasi partileri, Belediyeleri, Kamu Kurum ve Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşlarına ise kendilerine destek vermek için çağrıda bulundu.

‘BAŞLICA SORUN KAÇAK KULLANIM’

VEDAŞ yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi olarak Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerinde Elektrik Dağıtım faaliyetleri Şirketimizce yürütülmektedir. Bölgemizde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak kamuoyunda gerçeğe aykırı bilgilendirilmeler ve yönlendirilmeler yapılmaktadır. Bölgemizde kış mevsiminin uzun geçmesi sebebiyle bölgedeki diğer yatırımcı kurum ve kuruluşlar yatırım çalışmalarını yaz döneminde yapmak durumundadır. Özellikle Belediyeler, Karayolları ve İl Özel idare yol yapım ve genişletme çalışmaları sırasında yola gelen Elektrik hatlarının deplase edilmesini talep etmektedirler. Bu işlemler yapılırken, önceden yazılı ve görsel basın yoluyla gerekli duyurular yapılarak programlı elektrik kesintileri yapılmaktadır. Ancak yapmış olduğumuz bu elektrik kesintileri kamuoyuna Şirketimizce kasıtlı yapıldığı şeklinde duyurulmaya çalışılmaktadır. Bilindiği üzere Elektrik Dağıtım Şirketlerinin yapması gereken yatırım tutarları EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenmektedir. Şirketimiz belirlenen bu tutarlara göre yatırım yapmaktadır. Şirketimiz sorumluluk alanında bulunan Elektrik Şebekelerinin büyük bir kısmı aşırı yüklenmeden yani kaçak elektriğin yoğunluğundan dolayı ekonomik ömrünü tamamlamış ve eskimiş durumdadır. Kısa vadede bu şebekenin tamamının yenilenmesi mümkün değildir. Şirketimiz bu yatırımlarını öncelikli olarak nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, arızalardan çok sayıda müşterilerimizin etkileneceği bölgelere öncelik vererek yapmaktadır.”

‘ÇAĞRI MERKEZİ YETERSİZ’

“Şirketimiz şu anda TEDAŞ tan kalan eski teknoloji çağrı merkeziyle devam etmektedir. Çağrı merkezimiz ihtiyacı karşılayamamaktadır. Çağrı yoğunluğu olduğunda kısıtlı müşteriye cevap verilebildiğinden çoğu müşterimiz ulaşamamaktadır. Bu konuyla ilgili Şirketimiz ihtiyaca cevap verebilecek, modern bir çağrı merkezi kurulumuyla ilgili ihaleye çıkmıştır. En kısa sürede ihtiyaca cevap verebilecek çağrı merkezi faaliyete geçirilecek olup, mevcut çağrı merkezi de gerek telefon sayısı gerekse operatör sayısı arttırılarak müşterilerimizin çağrı merkezine ulaşımları ile ilgili şikayetlerinin asgari düzeye indirilmesine çalışılmıştır.”

‘YÜZDE 64 KAÇAK’

“Kış aylarında Elektrik Tüketimi yaz aylarının iki katının da üzerine çıkmaktadır. Tüketimde artışın bu kadar yüksek olmasının sebebi ısınma ihtiyacının kaçak kullanmak suretiyle elektrikten karşılanmasından kaynaklanmaktadır. Van ilinin 2014 yılı ilk 9 aylık Kaçak oranı %64 dür. Bu oranda kaçak kullanımın olduğu bir yerde eski ve yeni alacaklarla birlikte yapılan tahsilatın, sadece alınan Elektriğin parasını karşılaması bile söz konusu değildir. Şirketimiz tüm bunlara rağmen özverili şekilde yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için mücadele etmektedir.”

‘KAÇAK KULLANIM ŞEBEKEYE ZARAR VERİYOR’

“Kaçak Elektrik kullanımının Şirketimize finansman açısından verdiği zarardan daha büyük zarar Elektrik şebekesine verdiği zarardır. Kaçak elektrik kullanımından dolayı Elektrik şebekesindeki trafo, iletken, kablolar gibi teçhizatlar kapasitelerinin üzerinde yüklendiği için zarar görmektedir. Trafolar yanmakta, iletkenler kopmakta ve kablolar patlamaktadır. Van ilinde arıza yoğunluğu incelendiğinde en çok arızanın kaçak kullanımın yoğun olduğu mahallelerde olduğu görülmektedir. Ne yazık ki kaçak kullananlar yüzünden kaçak kullanmayan dürüst vatandaşlarımızda mağduriyet yaşamaktadırlar.”

‘ELEŞTİRMEK YERİNE DESTEK OLUN’

“Bölgemizin Elektrik arıza sorunlarının çözülmesi Kaçak Elektrik kullanımının azalmasına bağlıdır. Şayet müşterilerimiz tarafından elektrik kesintilerinin asgariye inmesi ve hizmet kalitesinin artması talep ediliyor ise (ki Şirketimizce en büyük taleplerinin ve haklarının olduğu düşünülmektedir) Kaçak elektrik kullanımından vazgeçilmeli, bu konuda Şirketimize destek olunmalıdır. Ayrıca bölgemizde sözü geçen işadamlarımız, Siyasi Partiler, Belediyeler, Kamu Kurum ve Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları Elektrik sorununun çözümü için Şirketimizi eleştirmekten ziyade çözüm noktasında bizlere destek vermeleri büyük önem arz etmektedir.”


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim