Beşir Atalay... Ak Parti kurucularından olan önemli bir siyasetçi. Kendisini çözüm süreci mimarlarından olarak tanıdık.

 

Van depreminde koordinatör olarak önemli işler yaptı ve deprem süresince Van’dan hiç ayrılmadı. 2013 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ismi çok konuşuldu. Bu konuşulanlar yerine ulaşmış olmalı ki 2015 seçimlerinde Van’da birinci sıradan aday gösterildi.

 

Daha Van’ın yeni vekiliyken ilk söylemleri Van’da Güç Platformu kuracağını ve tüm tarafları bir araya getirerek ilin sorunları burada çözeceklerini söylüyordu.

 

Kimsenin bunları eleştirmeye fırsat vermeden ‘çoktan’ toplantılar başlamıştı.

 

Ben o dönemler ‘yerel’ yapıyı göz önüne alarak, Güç Platformuna iyimser yaklaşmıyor, eleştiriyordum. Neler yapacaklardı ki? Birçok insan bir araya gelecek konuşup konuşup dağılacaklar, bundan da bir şey çıkmaz diyordum.

 

Ta ki… Van Et ve Süt Kurumu ile ilgili tartışmalar başlayana kadar. Et ve Süt Kurumu’nin mevcut yeri Tuşba Belediyesine verilmiş ve kombinenin yeni yerine yapılacağı bekleniyordu. Aradan uzun süre geçmesine rağmen yatırım hayata geçmemiş ve akıbetinin de belli olmadığı dillendirilmeye başlanmıştı. Daha sonra da yatırımın Van’da yapılmayacağı, Erzurum’a kaydırılacağı gibi haberler duyulmaya başlandı.

 

Van için böylesi önemli bir kurum ilk konuşulmaya başlandığından itibaren Şehrivan Gazetesi bunun takipçisi oldu. Daha önce Erzurum ve diğer illere kaptırılan kurumlar gibi olmasın diye Şehrivan Gazetesi defalarca yaptığı görüşmeler sonucunda manşetler atmış, ilgili tüm siyasetçileri bunun üzerine gitmesini sağlamıştı.

 

Gazete yazarlarından Ömer Aytaç AYKAÇ köşe yazısında bu işin ne kadar önemli olduğunu ısrarla söylüyordu. Böylece Şehrivan, ilk kıvılcımı ateşlemişti.

 

Allah var... Van’da sosyal medyayı kullanan herkes bunu konuşuyor, herkes birbirine konuyu aktarıyor, herkes sanki kendi işiymiş gibi inanılmaz kenetlenmiş bir şekilde olayı gündemde tutuyordu... Bir başka deyişle bütün kent adeta Van Et ve Süt Kurumu için tek vücut olmuştu.

 

Bu kadar ciddiyetle konuşulan, kamuoyu oluşturulan bu konuya Sayın Beşir Atalay Hoca duyarsız mı kalacaktı?

 

Tüm sektör tarafları konuyu Ankara’ya götürmesi yerine, Tarım Bakanlığını neredeyse tümüyle Van’a getirdi. Tarım ve Hayvancılık başlığı ile gerçekleştirilen Güç Birliği toplantısına Bakan Faruk Çelik ve tam 10 genel müdürü birlikte geldi.

 

İnanılmaz bir toplantıydı. Halka da açık olan toplantı tıklım tıklımdı. Otelde yer yoktu. Hiç kimse toplantıyı sabahtan akşama kadar terk etmedi. İnanılmaz konular tartışıldı. Şimdiye kadar olmayan da bir şey oluyordu: Van’lı Van’ına ve müthiş derecede sahip çıkmıştı.

 

Tarım Bakanı ve ilgili tüm Daire Başkanları yani bütün muhataplar buradaydı. Sorunlar ve bunların çözümleri konuşuldu. Sayısız konu konuşuldu. Tarım ve Hayvancılıktaki bir çok sorun bizzati vatandaşlar tarafından ‘samimiyetle’ bakana aktarıldı. Toplantıda konuşan, sorunu dile getiren veya soru soran herkesin tek derdi Et ve Süt Kurumuydu. Böylesi yoğun isteklerin, candan söylemlerin olduğu bir başka toplantı daha görmemiştim.

 

Bir çiftçi bunu dert edinmiş, konuyu Et ve Süt Kurumuna getiriyordu. Arıcılar bile arıcılık sorunlarında önce Et ve Süt Kurumun kent için hayati olduğunu söylüyordu.

 

Hayran kalmıştım Van kamuoyuna…

 

Beşir Hoca toplantı moderatörü olarak herkese konuşma ve soru sorma hakkı vermişti. Tarım Bakanı artık Et ve Süt Kurumunun müjdesini vermişti. Yatırımı yapmaktan vazgeçmiş bir kurumun, Van’a yakışacak modernlikte yapılacağının sözünü o toplantıda vermişti.

 

İşte, Güç Platformu adeta Tarım Bakanlığını Van taşımış, enine boyuna tüm sorunlara çare bulmuş ve tüm tarafların memnun ayrılmasını sağlamıştı.

 

Bununla da yetinilmedi. Yatırımın takipçisi olundu. Hızla projesi çıkarıldı, ihalesi yapıldı. Ramazan’a bir gün kala da Alaköy’de, Et Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Ethem Kalın tarafından ilk kazma vuruldu. Ben de oradaydım. Gün boyu bunun heyecanını yaşadık.

 

Vanlının ve Güç Birliğinin meyvesini görmenin mutluğunu yaşadım. Genel Müdür Yardımcısı Ethem Kalın, yerelde Van halkının bu tesise sahip çıkması gerektiğine ve yaşatmasının önemine defalarca değindi. Et ve Süt Kurumundan çıkacak etle mangal yaparak Ramazan Bayramı bayramlaşma törenini burada yapacaklarını söyledi.

 

***

 

Teşekkürler Güç Birliği Platformu, teşekkürler Van’ı sahiplenen herkese, geleceğimiz adına çocuklarımız adına sonsuz teşekkürler.