Aylardır bölgede hâkim olan gergin ortam Van’da da olumsuz etkiler yaratmaya devam ediyor. Özellikle ‘öz yönetim’ ilanlarıyla ardı ardına görevden alınan Van’ın ilçe belediye başkanlarından sonra son gelişmeler ile gözler Van Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Başbakanın ‘ihanet’ ile suçladığı Van ve bölge belediyelerinin durumu bir kez daha gündem olurken Şehrivan Gazetesi olarak tartışmalı süreçte Van Büyükşehir Belediyesi’ni ve birkaç gün önce 15 yıl hapse çarptırılan Bekir Kaya’yı halka sorduk. Gezici’nin sonuncu seçtiği Van Büyükşehir Belediyesi’ni bu kez Van esnafı değerlendirdi.

 

7 Haziran’dan bu yana suların durulmadığı Doğu ve Güneydoğu’da şu sıralar belediyecilik anlamında büyük tartışmalar yaşanıyor. Seçimlerden sonra öz yönetim kararından sonra birçok belediye başkanının tutuklandığı bir süreçten sonra önceki gün Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın 15 yıl hapis cezasına çarptırılması şok etkisi yarattı. Bölgedeki yerel yönetimler konusunda sıkıntılı bir süreçten geçilirken hükümetin ve başbakanın belediyeler ile ilgili sert tepkileri belediyeleri bir kez daha gündeme taşıdı. Yerel yönetimlerin gündemden düşmediği süreçte dün de Başbakan Ahmet Davutoğlu, doğu ve güneydoğudaki belediyelere sert tepki göstererek, 'İhanetlerinin hesabını verecekler' dedi. Mardin özelinde doğu ve güneydoğudaki belediyeleri kaynakları halka hizmet için kullanmamakla ve örgüte göndermekle suçlayan Davutoğlu, ihanetle suçladığı o belediyelerle ilgili konuşmasında Van ve Diyarbakır’a da göndermede bulundu. Birkaç gün önce de Bekir Kaya’ya hapis cezası çıktığı bir dönemde Van ve bölge belediyeleri ile ilgili o çıkış gözleri bir kez de Van Büyükşehir Belediyesi’ne çevirirken tartışma konusu olan Van Büyükşehir Belediyesi’ni halka sorduk. Son anketlerde de en başarısız başkan seçilen Bekir Kaya ve Van Büyükşehir Belediyesi’ni kritik süreçte halk Şehrivan’a anlattı…

 

VATANDAŞIN BEKLENTİSİ ÇOK!

Gezici Araştırma şirketi Türkiye'deki en başarılı belediye başkanları anketi sonucunu geçtiğimiz günlerde yayınlamış ve o ankette Van Büyükşehir Belediyesi şok etkisi yaratmıştı. 30 Büyükşehir Belediyesi arasında son sırada yer alan Van Büyükşehir Belediyesini bu kez gazete olarak biz ele aldık. Van Büyükşehir Belediyesini Vanlılara sorduk. Belediyeden çok memnun olanda da var, memnun olmayanda. Ancak Vanlıların geneli daha çok hizmet bekliyor. Belediyeden isteklerde bulunan Vanlıların özellikle de esnafın en büyük istekleri, ulaşım sorunun çözülmesi, üretim ve iş olanaklarının yapılması oldu. İşte Van esnafının büyükşehir yorumu ve beklentileri:

 

“YETERSİZ AMA MEMNUNUZ!”

Ayaz Ticaret yetkilisi İbrahim Ayaz: Belediyenin çalışmalarından çok memnunuz. Daha fazlasını da yapabilir ama elindeki imkânlar bunlar. Devletin belediyelere destek vermesi gerekiyor. Yapılan çalışmalar yetersiz olabilir ama biz yine de çok memnunuz.

 

“ÇARPIK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Florya Halı çalışanı Osman Başak: Belediyenin yaptığı çalışmalardan memnunuz ama daha da güzel çalışmalar yapılabilir. Çevre temizliğini ve yapılan parklardan çok memnunuz. Daha fazla parklar yapılarak halkın hizmetine sunulabilir. Belediyeden istediğimiz en büyük çalışma kent merkezindeki çarpık yapılaşmanın önüne geçmesidir.

 

DOĞAN: BELEDİYE ARTIK ASFALTLA UĞRAŞMAMALI

Van Deniz Ticaret çalışanı Sinan Doğan: Bence büyükşehir belediyeleri artık asfalt, kaldırım gibi küçük işlerle uğraşan belediyeler yerine daha çok istihdam, iş olanakları sağlayan, kent için büyük projeleri olan belediye olması gerekir. Bu Van içinde geçerlidir. Bu kentte işsiz güçsüz olan çok sayıda genç var. Bunun dışında Van’da insanların gidebilecekleri gerçekten kendini büyükşehirde hissedebilecekleri yerler yok. Bu tür yerler olmalıdır. Van Büyükşehir çok iyi değil ama bana göre çok kötü de değil.

 

ÇOK MEMNUN OLAN DA VAR

Servet alkan: Belediyenin yaptığı çalışmalardan çok memnunum. Çünkü kentin güzelleşmesi için uğraşıyor. Ama park, ulaşım çevre temizliği konusunda daha da iyi çalışmalar yapmasını istiyoruz. Kısacası belediyeden çok memnunuz.

 

“HDP’Lİ BELEDİYELER ÇALIŞIYOR”

Giyimci esnafı Abdullah Aslan: Belediyenin çalışmalarından memnunuz. Yaptığı yol çalışmaları, kar temizleme çalışmalarını takdir ediyoruz. Tuşba’da günlerdir karlar yerde kalmış kimse doğru düzgün kar temizliği yapmıyor. HDP’li belediyeler çalışıyor. Van’ın daha da ön plana çıkması için büyük çalışmaların yapılmasını bekliyoruz.

 

ARSLAN: BELEDİYELERİMİZİ SEVİYORUZ AMA

Giyimci esnafı Abdulvahap Arslan: Van merkezde sıkıntı yokta köylerde yolların kardan dolayı kapalı olması bize çok sıkıntı yaratıyor. Şu an bile Başkale Esenyamaç’a bağlı Oğulveren Mahallesinin yolları kardan dolayı kapalı, insanlar mağdur. Bir haftadır o köyün yolları açılmamış. Belediyenin merkezde yaptığı çalışmalardan memnunuz da köyler için aynı şeyi söyleyemem. Belediye onlarca proje sundu. Sözü verilen projeler gerçekleştirilirse memleketimizin çok güzel olacağından eminiz. Belediyelerimizi seviyoruz, memnunuz da ama umudumuz daha çok çalışma yapmaları.

 

“ÇALIŞMIYOR DİYEMEYİZ AMA…”

Bişaroğlu Halıcılık yetkilisi Harun Aslan: Belediye hiç çalışmıyor diyemeyiz ama eldeki imkânlar bunlar. Belediye çalışıyor tabi ama bunlar yetmez memleketimize. Benim isteğim ilk şey belediye başkanlarının bir gün olsun şu esnafın kapısını çalması. Gelsinler bize uğrasınlar. Ben yıllardır burada, bu sokakta esnaflık yapıyorum. Bir gün olsun bir tane belediye başkanı şu kapıdan içeri girmedi. En basiti Bekir Kaya 6 yıldır burada belediye başkanlığı yapıyor yüzünü görmemişim. Belediyeden tek isteğim var şu kaldırım işgallerinin son bulması için sağlam bir çalışma yapmaları. Artık son bulsun şu kaldırım işgalleri.

 

TUTAL: MEMNUN DEĞİLİM, MAĞDUR EDİLİYORUZ

Tutal Ticaret yetkilisi Şevki Tutal: Belediyenin çalışmalarından hiçbir şeklide memnun değilim. Mağdur ediliyoruz. Yeni çıkarılan imar planına karşıyım çünkü bizi fazlasıyla mağdur ediyor. Halkın iyiliğini istiyorlarsa iptal etsinler şu yeni imar planını. Kaldırım işgallerini siz biliyorsunuz insanları ne kadar mağdur ettiğini. Bunun için mevcut yolların genişletilmesini arz ediyoruz. Önemli bir konu daha var o da Van Gölü’nün korunması. Van Gölü’nün koruma altına alınması için Van Gölü belediyeciler birliğinin kurulması lazım. Bu konuyu bizzat Bekir Kaya’ya da söyledim. Bir insanın fikri zikri ne olursa olsun, ne yaparsa yapsın kendine yapar. Burada önemli olan Van. Van’ın kalkınması için birlik olmalıyız. Yarın seçim olsa yine DBP’ye oy veririm ama bu benim belediyelerden memnun olduğum anlamına gelmez. Hiçbir şekilde memnun değilim çalışmalardan.

 

“ŞU AN MEMNUN DEĞİLİM…”

Sıhke Caddesi esnafından Timar İnşaat yetkilisi Mahmut Timar: Büyükşehirden çok memnun olduğumu söyleyemem. Ancak bu belediyeyi yönetenlerden kaynaklanmıyor. Yıllar önce Van’ın büyükşehir olması gerekir, Van 2 yıl önce büyükşehir oldu ve çok hazırlıksız yakalandı. Büyükşehir yasasının oturması, tam bir büyükşehir olması için yıllar geçmesi gerekiyor. Şu an için memnun değilim, ama belediye ve kent olarak büyükşehir oturdukça güzel olacaktır. Daha çok yatırım ve istihdam alanlı çalışmalar yapılmalıdır.

 

ÖZTÜRK: BELEDİYE ÜRETİM VE İSTİHDAM YAPMALI

Anzaf Çay Evi yetkilisi Abdullah Öztürk: Van’ın en çok ihtiyacı olan şey, fabrikadır. Bir zamanlar Van’da olan fabrikalar Van’ı ayakta tutarken, şimdi ise Van’da üretim yapan ve fabrika olan bir yer ve işletme yok. Van ve ilçelerin de fabrikalar yapılmalı ve kentin üretimi arttırılmalı. Bu sayede de Van’daki işsiz oranı düşer. Van’ın üretime ihtiyacı var. Bunu sadece Büyükşehir belediyesi içinde söylemiyorum. Ancak belediyenin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Büyükşehrin en büyük eksiği bana göre budur.

 

“DAHA KALİTELİ HİZMET ŞART”

İskele Caddesi esnafından Yaprak Döner sahibi: Şahsi olarak ben daha kaliteli bir hizmet bekliyorum. En basit örnek bir kar yağışı olduğunda kentte hayat durmamalı. Elbette ki çok yoğun bir kar yağdı. Van yüz ölçümü, ilçeleri, köy ve mahallesi çok ama belediye bu konuda biraz daha uzmanlaşmalı ve daha hızlı olmalıdır. Bunun dışında Van olarak trafik konusunda konusun da sorunlar yaşıyoruz. İnsanlar araçlarını cadde üzerine yol ortasına park ediyor. Bunun içinde bir çalışma yapılması gerekiyor.

 

YİĞİT: BELEDİYELERİN ÇALIŞMASINA İZİN VERİLMİYOR

Güneş Çeyiz çalışanı Serap Yiğit: Van Büyükşehir Belediyesi bana göre iyi bir belediye. Ancak belediyelerin çalışmasına izin verilmediği için belediyelerde kötü olarak anılıyor. Bana göre belediyeler rahat bırakılırsa, sürekli baskı altında bırakılmazsa Van büyükşehir belediyesi kendini gerçekten kanıtlar. Çünkü gerek eş başkanlar gerekse de belediyedeki çalışanlar Van’ı iyi bir noktaya getirmek için potansiyelleri var. Ancak belediyenin çalışmasına müsaade edilmeyince, vatandaşta belediyeyi eleştiriyor ve çalışmıyor diye çıkışıyor.

 

“BELEDİYELERDEN MEMNUNUZ AMA DEVLETTEN DEĞİL”

Şahin Çocuk Giyim yetkili Selçuk Şahin: Van’da AKP belediyesi kazanmış olsaydı daha iyi çalışırdı diye düşünüyorum. Bunun sebebi ise 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin ardından Van ve bölgedeki belediye başkanlarının tutuklanmasından kaynaklanıyor. Belediyeler ve belediye başkanları işlerini mi yapacak yoksa tutuklama ve gözaltıyla mı uğraşacaklar onlar da bilmiyorlar. Başkanlar öz yönetimin ilan edilmesinde yer aldıkları için tutuklanıyor bu nasıl bir saçmalıktır. Bir ülkede en doğal hakla öz yönetim ilan edildiğinde nasıl gözaltına alınır ve tutuklanıyor. Şimdi ne olacak kim belediyeyi yönetecek ve iş yapacak. Bana göre bu devlet tarafından bilinçli yapılan bir çalışmadır. Devlet HDP’li belediyeleri saf dışı bırakmak istiyor. Belediyelerimizden her şeye rağmen memnunuz ama devlette memnunun değiliz.

 

“BELEDİYE HÜKÜMET PARTİSİ TARAFINDAN YAPILMALI”

Güleşçe Kundura çalışanı Emrullah Yerli: Açıkça konuşmak gerekirse Van Büyükşehir Belediyesinden memnun değilim. Kent için yaptıkları tek çalışma bana göre sadece asfalt, kaldırım ve parklardan ibarettir. Yollar ve kaldırımlar 1 ay içerisinde bozuluyor parklar ise adam akıllı park değil. Şimdi biz bunu yapıyoruz şunu yapıyoruz diyecekler ama bugüne kadar yaptıkları işlerin hepsi 15-20 yıl önce yapılması gereken çalışmalar. Belediyeden bir beklentim yok. Ki olsa sanki yapılacak. Belediye bana göre ülkede hükümet olan parti tarafından yapılmalı.

 

KARA: İYİ ÇALIŞIYORLAR

Gökçem Büfe sahibi Emin Uğur Kara: Büyükşehir Belediyesi iyi işler yapıyor ve çalışıyor. Toplu taşıma konusunda Van için çok önemli işler yaptılar. Van’a 50’den fazla yeni mor otobüsler getirdiler. Bunun yanı sıra yapılan parklar, yeni hizmet alanları, gençler-çocuklar için yapılan kompleksler güzel çalışmalar. Bence Van büyükşehir belediyesi iyi çalışıyor. Yeni olmasına rağmen iyi gelişmeler elde etti. Ben büyükşehrin çok daha iyi olacağına ve iyi yerlere geleceğine inanıyorum.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim