Van Halk Sağlığı Müdürü Doktor Yakup İmren, mevsimsel grip vakalarıyla ilgili uyarılarda bulundu.

 

İmren, yaptığı yazılı açıklamada, gribin, soğuk algınlığı ile karıştırılan, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğunu, bireyler üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip, mevsimsel, yaygın, bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

 

Gribin, ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik ve bazen kusma ve ishal olarak baş gösterdiğine işaret eden İmren, soğuk algınlığının ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görüldüğüne anlattı.

 

İnsanların gripten korunmak için hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmasını isteyen İmren, şu uyarılarda bulundu: "Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve suyla eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmeli, risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır." İmren, mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenmeyle yeterli dinlenmenin önemli olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim