Van'da havaların ısınmasıyla beraber özellikle hafta sonlarında halkın yoğun ilgi gösterdiği sahillerde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri göl suyu analiz çalışmasını hassasiyetle 15 günde bir yapıyor.

 

Konu hakkında açıklamada bulunan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren yüzme sezonunu açılmasıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından birey ve toplum sağlığının korunması amacıyla her yıl yüzme sezonu içerisinde denize ve göle kıyısı olan 34 ilin deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmalarının yapıldığını kaydetti.

 

“LABORATUVARIMIZDA BAKTERİYOLOJİK ANALİZLERİ YAPTIRILMAKTA”

İmren, “Toplum sağlığının korunması ve yüzme suyundaki kirleticilere karşı maruziyetin önlenmesi için Van Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından Van Gölü ve Erçek Gölü kıyılarının yüzme sezonu boyunca tarihlerinde göl suyu kalitesi bakteriyolojik açıdan izlenmektedir.” Dedi. İmren, Ülkede yüzme alanları ile ilgili iş ve işlemlerin “Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği” kapsamında yürütüldüğünü dile getirerek, “Çalışmalardaki amaç, insan sağlığını ve çevreyi korumak üzere, yüzme ve rekreasyon amaçlı kullanılan suların kalitesini belirlemek ve bu suların başta mikrobiyolojik olmak üzere her türlü kirletici ile kirlenmesinin engellenmesini sağlamaktır. Müdürlüğümüz tarafından belirlenen takvime göre yüzme sezonu boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınmakta ve Halk Sağlığı Laboratuvarımızda bakteriyolojik analizleri yaptırılmaktadır.” Diye konuştu.

 

“ZORUNLU HALLERDE YÜZME ALANI GEÇİCİ VEYA SÜRESİZ OLARAK İPTAL EDİLMEKTEDİR”

Halk Sağlığı Müdürlüğü yüzme alanlarının izlemesi, düzenli olarak numuneler alınarak analizlerinin yapılması ve analiz sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesinden, yerel yönetimler ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ise bu alanlarda kirliliğin önlenmesinden sorumlu otoriteler olarak tanımlandığını ifade eden İmren son olarak şu ifadelere yer verdi: “Yüzme suyu numune alma noktaları her sezon öncesinde il idarelerinin temsilcilerinden oluşan teknik bir komisyon tarafından belirlenmektedir. İzleme sonucunda elde edilen değerler yönetmelikte verilen değerleri aştığı hallerde, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Yerel İdareler tarafından kirliliği kaynağında durdurmak için gerekli tedbirleri almakta veya aldırmaktadır. Zorunlu hallerde yüzme alanı geçici veya süresiz olarak iptal edilmektedir. Elde edilen analiz sonuçları Yönetmelikte belirlenen matematiksel hesaplama ve değerlendirmelerden geçirilerek yüzme sularının kalite sınıflandırması yapılmakta ve Bakanlığımıza ait http://yuzme.saglik.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır.”

Editör: TE Bilisim