Van’da 2011 yılında meydana gelen depremin ardından hükümetin mağdur esnafın yaralarını sarması için çıkardığı KOSGEB kredilerinde Vanlı esnafı üzecek haber geldi. Ödemeleri bu yıl itibari ile başlayan ve esnafın defalarca ötelenmesi konusunda talepte bulunduğu kredilerle ilgili onlarca müjdeli habere rağmen beklenen erteleme bir türlü gelmedi. Önceki dönem VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu’nun müjdesini verdiği, daha sonra Hüseyin Çelik’in de erteleneceğini söylediği konuda gelen haber hayal kırıklığı yarattı. TOBB seçimleri için Ankara’da bulunan ve yönetime girme mücadelesi veren VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sosyal medya üzerinden yazdığı bir mesajda Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün KOSGEB kredilerinin ertelenmeyeceği bilgisini verdiğini söyledi. Bu haberle birlikte müjdeli haber bekleyen esnafın hayalleri de suya düşmüş oldu. Bu haberle birlikte gözler defalarca ‘erteleme müjdesi’ veren meslek örgütü temsilcisi ve siyasilere döndü!

 

Vanlı esnafın aylardır dört gözle beklediği KOSGEB kredileri ile ilgili yaşanan son gelişme adeta şok etkisi yarattı. TOBB’un yeni yönetiminin belirlenmesi için Ankara’da bulunan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’nın önceki gün sosyal medyada attığı ‘twit’ bir anda olay oldu. VATSO eski başkanı Mirza Nadiroğlu’nun defalarca ertelenecek müjdesi verdiği, yine Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in de Van ziyaretinde “yüzde 99 tamam” şeklinde açıklama yaptığı KOSGEB kredileri ile ilgili öğrenilen gerçek esnafı şaşırttı. Gazetemize konu ile ilgili konuşan VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile yaptığı görüşmede bakanın KOSGEB kredisi ile ilgili bir erteleme olmayacağını belirttiğini dile getirdi.

 

KOSGEB kredileri ile ilgili uzun süredir beklenen meraklı bekleyiş önceki gün resmen sona ermiş oldu. Daha önce defalarca ertelendiği söylenen kredilerinin ertelenmeyeceği ile ilgili haber Van’da şok etkisi yarattı. Bu haber VATSO’nun yeni başkanı Necdet Takva’nın sosyal medya üzerinden attığı bir mesaj ile gündeme bomba gibi düşürken, bu haber ile birlikte gözler daha önce defalarca KOSGEB kredilerinin ertelenmesinin kesin olduğu açıklaması yapan meslek örgütü temsilcilerine ve siyasetçilere döndü. Zira Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu seçimlerden birkaç ay önce son dakika olarak açıkladığı ve kredilerin ertelendiği yönündeki toplantısında, Van eski milletvekili Hüseyin Çelik ile yaptıkları görüşmeler sonucunda KOSGEB ödemelerinde vatandaşa erteleme kolaylığı sağlandığını açıklamış KOSGEB’in ilk etapda 1 yıl geri ödemesiz ve 3 yıl vadeli ile sunduğu kredilerin erteleneceği müjdesini vermişti.

ÇELİK YÜZDE 99 DEMİŞTİ!

Bu olayın ardından uzun süre krediler ile ilgili haber gelmeyince konu yeniden gündeme gelmiş ve sesler yükselmeye başlayınca eski başkan Nadiroğlu topu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’e atmıştı. Daha sonra VESOB hizmet binasının temel atma törenine katılmak üzere Van’a gelen Hüseyin Çelik ise KOSGEB kredileriyle ilgili açıklamalarda bulunarak bir kez daha umut vermiş ve kredilerin erteleneceğini söylemşiti. Çelik, 10 Mayıs 2013 tarihinde Van’da yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer vermişti, “VATSO Başkanı Sayın Mirza Nadiroğlu ve VESOB Başkanı Faruk Alpaslan ile bir grup arkadaşlarla bana geldiler. Bir yıl ödemesiz, 3 yıl sıfır faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili olarak bunun bir yıl daha ertelenmesini istediler. Önce KOSGEB’den sorumlu Bakanımız Nihat Ergün ve Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ile görüştük. Bakanlarımız ‘Van’da hayat hala yüzde 100 normale dönmedi, sıkıntılar var. Biz bunları erteliyoruz, siz bunu ilan edebilirsizin, hayırlı olsun’ dediler. Biz arkadaşlara söyledik, onlarda bunu burada söylediler. Fakat bazı özel bankalar, ‘Efendim biz buna gelmeyiz’ dediler. Bir kısım esnafımızda iki taksidini ödedi. Halbuki bunun faizini hazine karşılıyor. Aşağı yukarı Bitlis’e verilen kredilerle birlikte 60 milyon TL faiziyle hazine üstlenmesine rağmen maalesef bazı özel bankalar buna su koymaya başladılar. Son olarak Bakan Babacan ile tekrar görüştük. Bu sefer mızıkçılık yapan bankalarla görüşüldü. ‘Yüzde 99 hal olunacak’ diye beni de aradılar. Değerli arkadaşlar, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mirza Nadiroğlu ile Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan ve bazı arkadaşlar bu güzel haberin tahakkuku için Ankara’ya gidiyor. Siyasetçilerimizle görüşüyor, onlarda devletin ilgili bakanlarıyla görüşüyor ve bir meselede çok ciddi yol alınıyor. Bankalar su koydu olmadı veya yarım oldu. Şimdi ben burada bunu ifade etmek istiyorum. İster Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanlığı seçimleri olsun, ister Ticaret ve Sanayi Odası’nda seçim olsun. İnsanlar birilerinin çabalarını ‘Bak sen söyledin olmadı’ gibi onun aleyhine kullanırsa, veyahut oldu olmadı, olduysa da olmadıysa da seçim malzemesi yapmamak lazım. Olayın seyri budur. Van’da KOSGEB kredilerini alan 5 bin esnafımızın, bir kardeşinizin ağzından olayın seyrini öğrenmesini istiyorum. Mesele bundan ibarettir” demişti.

TAKVA: BAKAN ERTELEME OLMAYACAĞINI SÖYLEDİ 

Öte yandan önceki gün twitter hesabında bir mesaj atarak Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün erteleme olmayacağı şeklendeki haberi takipçileri ile paylaşan Necdet Takva, bu mesajın ardından Şehrivan Gazetesine yaptığı açıklamada, bu mesajı doğruladı. TOBB yeni yönetiminin belirlenmesi için Ankara’da bulunduğu esnada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile bir araya geldiğini ve bakanlardan bu konuda bilgi istediğini kaydetti. Takva, bu görüşmede kredi ile ilgili bir gelişme olmadığı haberlerini öğrendiğini belirterek şu ifadelere yer verdi, “Zafer Çağlayan ve Nihat Ergün’e sordum. Ergün, KOSGEB’in ertelemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Kaldı kı bana kredilerin ödeme işlemlerinin de başlamış olduğunu ve bu yüzden de ertelemenin mümkün olmadığı söylendi. Bana verilen bilgi bu yöndeydi. Ben de bu yüzden bir kez daha aracılığınızla paylaşmak istiyorum. Bu duruma göre KOSGEB kredileri ile ilgili bir erteleme görünmüyor.”


Ömer Aytaç AYKAÇ/ÖZEL

Editör: TE Bilisim