Van 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde 644 kişi yaşamını yitirirken, bin 966 kişi de yaralandı. Depremlerde ağır hasar gören konutlar için, hasar tespit çalışmalarının ardından il merkezi ve Erciş'te yaklaşık 28 bin 500 konuta yıkım kararı verildi. Ağır hasar gören ve acil yıkılması gereken bu binaların yıkımı 2 yıldır devam ediyor. Ancak henüz yıkılmayı bekleyen binlerce bina var. Türk Mimar Mühendisler Odalar Birliği'ne (TMMOB) göre bu binaların sadece 11 bini yıkılırken, tehlike arz eden 17 bin 500 bina var. Van AFAD Müdürü Cafer Giyik ise Van'da tehlike arz eden binaların büyük bir kısmının yıkıldığını, ancak bazı binaların mahkemelik olduğunu, bazılarının ise vatandaşların kendi aralarındaki ihtilafından ötürü yıkılmadığını söyledi.


“BİNA YIKIMLARININ BİTMESİ GEREKİYORDU”


Bina yıkımlarının 2 yıl geçmesine rağmen hala bitirilememesini eleştiren TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, şunları söyledi:
“Depremde 28 bin 500 ağır hasarlı bina tespit edilmiş ama şu ana kadar sadece 11 bin bina yıkılmış. Çok büyük tehlike arz eden bu binalar hala duruyor. Bir çok vatandaş kendi binasını kendi imkânlarıyla yıkmak istiyor. Bu konuda vatandaşa kolaylık sağlanması lazım. Güçlendirme yapmak isteyen vatandaşa belediye kolaylık sağlayarak ruhsat vermeli. Binaların yıkım işlemlerinin hala sürüyor olması, çevre için de ağır bir tahribat yaratıyor. Vanlılar tüm yaz mevsimini adeta toz- duman içinde geçirdi. Bu durumun insan sağlığına da olumsuz etkileri var. Yeşil alanlar yok ediliyor. Bu yıkım işlemlerinin derhal bitirilmesi gerekiyor.”

“YIKIMLAR DEVAM EDİYOR”


Van AFAD Müdürü Cafer Giyik ise köylerdeki yıkımların tamamlandığını, merkezdeki yıkımların da devam ettiğini söyledi. Giyik şöyle konuştu:
“Şimdi söz konusu yıkımlar sırasında engelleyici birçok durumla da karşılaşıyoruz. Bazı vatandaşlar binalarını yıktırmak istemediği için mahkemeye başvuruyor, bazı bina sahiplerinin arasında ihtilaflar var. Özellikle sitelerde sıkıntılar var. Bütün bunlara rağmen haftada yaklaşık 50 bina yıkımı gerçekleştirdik. Van'da çok tehlike arz eden bina kalmadı. Diğer dava sonuçlarını beklemek zorundayız. Neticede hukuka da riayet etmek zorundayız. Ama bizim çalışmalarımız aralıksız sürüyor ve kış boyunca da yıkım çalışmalarımız sürecek.”


Orhan AŞAN

 

Editör: TE Bilisim