Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çalışmaları yürütülen "Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli" kapsamındaki havza bazında desteklenecek ürünlerin dağılımı belirlendi.

 

Bitkisel üretim faaliyetlerinin planlanması, toprakların boşa ekilmemesi, üretilen ürünlerin elde kalmaması ve arz talep dengesizliğinin yaşanmaması için hayata geçirilecek bu model ile belirlenen 941 tarım havzasının ürün listeleri 18 Temmuz 2017 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayınlandı.

 

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Görentaş, piyasada ihtiyaç fazlası ürün ekildiğinde çiftçilerin pazarda karşılık bulamadığını ve bu durumdan dolayı üreticilerin mağduriyet yaşadığını belirtti. Havza bazlı üretim modelinin faydalarından bahseden İl Müdürü Görentaş, Havza Bazlı Destekleme Modeli sayesinde sadece ihtiyaç olan ve yöreye uygun olan ürünün ekileceğini ve üreticilerin pazar sorunu yaşamayacağını kaydetti.

 

Ekim yapacak çiftçilerin kendi ilçeleri için Bakanlık tarafından belirlenmiş olan ürünleri ekmeleri gerektiğini ifade eden Görentaş, “Çiftçilerimizin havza bazlı üretim modeli kapsamındaki ilimiz ekolojisine uygun ürünleri ekmeleri durumunda, ilgili tüm desteklemelerden azami şekilde yararlanacaklar. Çiftçilerimizin bu konuda il ve ilçe müdürlüklerinden detaylı bilgi alabilirler. Van ili sınırları içerisinde desteklenecek ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanmıştır” denildi. 

Editör: TE Bilisim