Van 2011 yılında yaşanan depremin dördüncü yılında depremin maddi ve manevi sıkıntılarını yaşamaya devam ediyor. 4 yıldır depremin izlerini silmeye çalışan kentte ekonomik ve diğer etkilerle beraber kent genelinde halen yıkılmayı bekleyen binalar da bir türlü hafızalardan silinmeyen o felaketi tekrar tekrar hatırlatıyor.

 

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin üzerinden 4 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala ağır hasar rapor verilip yıkılamayan yüzlerce bina var. Yıkılmayı bekleyen binalar en az deprem kadar tehlikeli. Zira AFAD Van İl Müdürlüğü, yıkılmayı bekleyen binaların yıkımının tamamlanması için ihaleye çıkacağını dile getirmesine rağmen uzun zamandır ihaleden ve yıkımdan bir sonuç alınamadı. Durum böyle olunca kentteki hayalet binalar depremin 4’üncü yılında yerinde durmaya devam ediyor.

 

4 YILDIR YERİNDE SAYIYOR!

Yaşananan o acı depremlerde 644 kişi hayatını kaybederken, onlarca bina yıkıldı ve bir o kadar bina ise ağır hasar gördü. Depremlerin ardından yeni konutlar yapılırken, ağır hasar gören binalar için ise çalışmalar başlatıldı. Ancak depremin üzerinden 4 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala birçok ilçe, mahalle ve hatta kent merkezinde bile yıkılmayı bekleyen yüzlerce bina var. Bu binalar ağır hasarlı olması nedeniyle depremden daha büyük tehlike saçıyor. AFAD Van İl Müdürlüğünün yıkılmayı bekleyen binalarla ilgili yaptığı çalışma aradan geçen 4 yılı aşkın süredir bir türlü tamamlanamadı. Defalarca yıkımların tamamlanması için ihaleye çıkılacağı belirtilmesine rağmen henüz bir adım atılmadı. Aradan geçen 4 yılı aşkın bir süredir halen kentte oldukça fazla miktarda bina yıkılmayı beklerken geçtiğimiz günlerde açıklama yapan AFAD İl Müdürü Osman Uçar, takviye ekip beklediklerini ifade ederek, hasar çalışmalarının yüzde 50’sinin tamamlandığını belirtti.   

 

SONUÇLAR AFAD’A GÖNDERİLMİŞTİ!

Geçtiğimiz Ağustos ayında basına yansıyan AFAD’ın bir demecinde, 2011 yılında yaşanan depremlerde ağır hasar gören binaların tespiti ve yıkımı için AFAD Başkanlığı’ndan görevlendirilen ekibin çalışmalarını tamamladığı kaydedilmişti. Yapılan açıklamada 2011 depreminde ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilemeyen birçok konut, yüksek rakamlara denk gelen maliyeti yüzünden yıktırılamadığı belirtilmişti. Konut sahibi birçok vatandaşın kendi imkânları ile gerçekleştiremediği yıkım için AFAD duruma el atmıştı. Hasarlı binaların tespiti için Van’a gönderilen AFAD ekipleri, kentteki çalışmalarını sonlandırdığı ifade edilirken, yıkılacak olan hasarlı binaların sayısı da belirlendiği söylenmişti. Hasarlı binaların bir an önce yıktırılması için yapılan tespit çalışmaları sonucunda 13 mahallede toplam 991 konutun yıktırılması gerektiği öğrenilirken, sonuçların AFAD Başkanlığı’na gönderildiği de öğrenilmişti. Ancak bu açıklamanın ardından geçtiğimiz gün bir açıklama yapan AFAD İl Müdürü Osman Uçar, hasar tespit çalışmalarının yüzde 50’sinin tamamlandığını ve geri kalan çalışmaların tamamlanması için ise takviye ekip beklediklerini söyledi.  

 

SALİHOĞLU: ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Dönemin AFAD Van İl Müdür Vekili Aziz Salihoğlu’nun yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer vermiş ve; “Çok şükür şehirde tehlike arz eden bu konutların bir an önce yıkımı için AFAD Başkanlığımızın ilimize gönderdiği ekip çalışmalarını tamamladı. Ağır hasarlı olup yıktırılan ve yıktırılmayan tüm konutlar tespit edildi. Ortaya çıkan konut sayısı 991 olduğu netlik kazandı. AFAD Başkanlığımızca yıkımlarının yapılması için ihaleye çıkılacak. İhaleyi alan firma hiç zaman kaybetmeden bir an önce tüm bu konutların yıkımına başlayacak. Şehrimizin daha sağlıklı ilerlemesi için başlatılan bu çalışmalar ilimize rahat bir nefes aldıracaktır” şeklinde konuşmuştu.

 

UÇAR: YÜZDE 50’Sİ TAMAMLANDI

Dönemin Başkan Vekili Aziz Salihoğlu, Ağustos ayında yaptığı açıklamada çalışmaların tamamlandığını söylerken, şimdi ki AFAD İl Müdürü Osman Uçar ise geçtiğimiz günlerde kameralar karşısına geçerek, çalışmaların yüzde 50’sinin tamamlandığını ve geri kalan çalışmaların tamamlanması için ise AFAD başkanlığından takviye ekip beklediklerini söyledi. AFAD İl Müdürü Osman Uçar, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“Şimdi biz Van’ın geriye kalan yüzde 50’lik kısmının da tespit edilmesi için AFAD Başkanlığımızdan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden takviye ekip istedik. Gerekli ekibin gönderilmesi ile birlikte ilimizde hala yıktırılmayı bekleyen diğer konutları da biran önce tespit ederek, AFAD Başkanlığı’na göndereceğiz” demişti.

 

TURGUT: TEHLİKE BÜYÜK

Bir türlü yıkımı gerçekleşemeyen ve her geçen gün tehlikenin arttığı binalara dair açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, ise, yıkılmayı bekleyen yüzlerce bina ve konut olduğunu söyleyerek, “Şuan Van’ın birçok ilçe ve mahallesinde yıkılmayı bekleyen onlarca bina var. Bu binaların birçoğu mahkemelik. Bu binaların gerçek hasar tespiti biran önce yapılarak bir sonuca ulaşmalı. Yapılacak hasar tespitinin ardından ağır hasarlı binalar bir an önce yıkılmalı. AFAD bu konuda bir an önce elini çabuk tutarak çözüm bulmalı. Çünkü ağır hasar durumda olup yıkılmayan binalar büyük bir tehlike arz ediyor. Bu tehlike her geçen gün büyüyerek artıyor. Bu sıkıntının biran önce önüne geçilmeli.” Dedi.

 

UÇAR: TESPİTLER YILSONUNA SARKABİLİR

Konuyla ilgili görüştüğümüz AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, çalışmaların devam ettiğini yıl sonuna kadar tüm çalışmaların tamamlanacağını ve yıkım işleminin gerçekleşeceğini belirtti. Uçar, “Müdahale planımız var. Bu plan çerçevesinde gerekli çalışmaları büyük bir ihtimalle Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne devredeceğiz. İhale konusu daha netleşmiş değil. Bizde yapabiliriz Çevre Şehircilik Müdürlüğü de. Genelge çıktı ama kurum ve kuruluşlarda alt yapı tamamlanmadığından net bir bilgi yok. İhale işi ya bizim ya da Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılacak. İhalenin tamamlanması işinin netleşmesi için bizim gerekli taramaları tamamlamamız gerekiyor. Ancak o zaman sağlıklı bilgi verebiliriz. Bu da yılsonuna kadar sürebilir. Mahallelerde yıkılmayı bekleyen hasarlı evlerin tespitini biz yapıyoruz. Bunların tespiti yılsonuna kadar sürebilir. Yılsonunda gerekli net bilgiyi kamuoyuna vereceğiz.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL – MERAL YILDIZ / ÖZEL

Editör: TE Bilisim