Van Ticaret ve Sanayi Odası, bünyesinde bulunan iş adamlarının İran’daki iş adamlarıyla daha iyi bir iletişim kurabilmesi için Farsça dil kursu açıyor. Daha önce İran’a dair önemli görüşmelerin, etkinliklerin, çalışmaların takipçisi ve hayata geçiricisi olan Van TSO; İran’ın koca bir Pazar olarak dünyaya açılmaya başladığı süreçte en yakın komşusu olarak İran ile ticari anlamda daha iyi anlaşmak için Vanlı işadamlarına dil öğretiyor.

 

Yıllardır İran ile ticari ilişkileri geliştirmek için çaba veriliyor. Kapıköy yenileniyor, yol yapılıyor. Tüm diplomatik krizlere rağmen yüzlerce kilometrelik en uzun kara sınırı bulunan Van (Türkiye)-İran komşuluğu kaçınılmaz gibi duruyor. Van bundan en iyi şekilde istifade etmeye çalışırken dünyadaki önemli ülkelerin ambargoyu kaldırmasıyla İran tam anlamıyla gözde bir ülke oldu. Bu noktada avantaja en yakın il olan Van’ın daha iyi anlaşması ve anlaşılması için Van TSO ise yeni bir çalışma daha başlattı. Yakınımızdaki uzak İran ile ilişkiler geliştirilmeye çalışırken Van TSO sadece İranlıların Türkçe konuşma çabasıyla yetinilmemesi gerektiğini savunup kolları sıvadı. Yıllardır İran ile ticaret yapan Vanlı tüccarların önemli eksikliklerinden birisi olan dil konusunda özel ders için çalışmaların startı verildi. Van TSO ticari anlamda daha iyi diyalog kurmak için bünyesinde bulunan iş adamlarına Farsça öğretecek. Bu çalışma İki ülke arasındaki diplomatik, politik ve yerel ilişkiler geliştirilirken bir taraftan da daha iyi anlaşma imkanı sağlanacak. Konuya dair Şehrivan’a konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, kısa bir süre önce İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının önemli ve güzel bir karar olduğuna dikkat çekti.

 

TAKVA: İRAN’IN DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ ROLÜ GİTTİKÇE ARTACAK

Takva şu ifadeleri kullandı: “Biliyorsunuz yaklaşık 35 yıldır İran’a dünya ekonomi aktörleri tarafından bir ambargo uygulanıyordu. Bu ambargo İran’ın nükleer programından kaynaklı veriliyordu. En son yapılan değerlendirmelerde birleşmiş milletlerin 5 daim üyesi artı Almanya’nın katıldığı 5 artı 1 gurubu İran’la bu bir anlaşma yaptı. Anlaşma çerçevesinde İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasına karar verildi. Bu oldukça önemeli bir gelişmedir. İran dünya ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olan bir ülke konumundadır. Ambargonun kalkması ile birlikte İran’ın dünya ekonomisindeki rolü gittikçe artacak.”

 

“BİR TAKIM SOMUT ÇALIŞMALAR YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Van’ın İran’la sınır bir kent olduğunu belirten Takva, “Bizde İran’la sınır bir kentte yaşıyoruz. Yaklaşık 560 kilometrelik sınırımız var ve bunun 300 kilometreye yakını Van’ı kapsıyor. Dolayısıyla İran’ın dünya ekonomisi ile entegre olmasının yolunun Van’dan ve Türkiye’den geçeceğine inanıyoruz. Ama bunu oturarak sağlamamız mümkün değil. Bizimde dünyadaki diğer ekonomik aktörler gibi İran’daki ekonomik potansiyele ve pazara erişim konusunda bir takım ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. İran’a komşu olmamız hasebi ile özellikle odamıza kayıtlı üyelerin İran’la etkin iletişim sağlayabilmesi, ticari bağlantılar kurabilmesi ve İran pazarında hedef kitleye ulaşabilmesi için bir takım somut çalışmalar yapmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.  

 

TAKVA: DİL ÖĞRENMEMİZ GEREKİYOR

İki yıl önce Van Ticaret ve Sanayi Odasında İran Tüccar Danışma Ofisinin açıldığını anımsatan Takva, “Ve o ofisimiz şu an faal. Odamıza kayıtlı İranlı tüccarların rahatlıkla kendilerini ifade edebilmeleri ve sorunlarının çözümüne katkı sağlamak için yapmıştık. O faaliyetimiz sürüyor. İran’daki birçok odayla da işbirliğimiz devam ediyor. Urmiye Ticaret Odası ile zaten bir kardeşlik protokolümüz var. Bunu bir ileri safhaya taşıyıp ve özellikle de ambargonun kalkması ile birlikte İranlı tüccarlarla etkin iletişim sağlamak bizimde Van’daki tüccarların hedef Pazar olan İran’la sağlıklı işbirliği geliştirmeleri için bir iletişim mekanizması olan dili de öğrenmemiz gerekiyor.” Dedi.  

 

ONLAR TÜRKÇEYİ BİLİYOR AMA…

Yönetim kurulu ile birlikte alınan karara değinen Takva, “Yaptığımız değerlendirmede iş adamlarımızın yararlanabileceği bir Farca dil kursu açma yönünde bir karar aldık. Bunun çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu dil kursunun ne düzeyde katılımcıyla devam edeceğini ve başlayacağını sizlerle paylaşacağız. Bu konuda eksikliğimiz var ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Bizim mutlaka Farsça öğrenmemiz gerekiyor. İranlılar zaten Türkçeyi iyi çözmüş durumdalar. Kürtçe biliyorlar aynı zamanda. Bizde Van Ticaret ve Sanayi odası olarak iş adamlarımıza dil kursu düzenlemek sureti ile İran’la olan ilişkilerimiz daha etkin hale getirme yönünde çalışmamız var.” Diye belirtti.

 

VAN’IN İRAN’I DAHA ÇOK TANIMASI GEREKİYOR

Bilindiği gibi iki ülke ile yapılan ortak çalışmalarda da İran’dan gelenlerin sitemlerinin merkezinde de Van’ın İran’a uzak kalması konuşulmuştu. Hem Van’da hem İran’da yapılan Türkiye-İran İş Forumları’nda da Van ile ilgili düşüncelerini belirten İran’ın önde gelen isimleri İran’ın Van’ı ve Türkiye’yi tanıdığı kadar Vanlıların İran’ı bilmediğini dillendirmişti. İki tarafın da komşuluk ilişkilerini tanımlarken İran için Van’da o toplantılarda ‘Yakınımızdaki Uzak’ tanımlaması yapılmıştı. Yıllardır sınır ticareti, ithalat, ihracat yapan iki il bir dönem çok ciddi bir ivme yakalamış, bununla birlikte özellikle sınır illerinde gerek kaçak gerekse de yasal girişlerle ciddi bir ilişki sağlandı. Fakat iki ülke ilişkilerinde tanımaya daha çok meraklı taraf İran. Zira, tüm tatil ve bayramlarda Van’a gelen İranlı turistler Türkçeyi konuşup rahatlıkla Van’da ikamet edip, alışveriş yapabiliyor. Zira İran’ın büyük bir kesimi de Türkçe okuyup yazmayı bildiği için internet üzerinden de Van ve Türkiye’yi en iyi şeklide takip ediyor… 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim