6’ncı Van İnşaat Yapı ve İş Makinaları Fuarı’nın açılışı yapıldı. Birçok dünya markasının yer aldığı fuarda toplamda 85 firma yer aldı.

 

6’ncı İnşaat Yapı ve İş Makinaları Fuarı’nın açılışı dün gerçekleştirildi. Fuar kongre merkezinde gerçekleştirilen açılışa; Vali İbrahim Taşyapan, Büyükşehir Genel Sekreteri Sedat Töre, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal, Tuşba kaymakamı, defterdar, MÜSİAD başkanı, İŞ-KUR müdürünün yanı sıra çok sayıda kurum kuruluş, STK temsilcisi ve vatandaş katıldı. Açılışta ilk olarak konuşan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’ın fuarda merkez olacağını ve bu yolda ilerlediklerini söyledi. Ardından konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yapılan fuarlar ve çalışmalarla Van’ın rol model olduğunu söyledi. Takva’nın ardından konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe Van’a yakışır bir fuar ve kongre merkezinin yapıldığını söyledi. Son olarak açılış konuşması yapan Vali İbrahim Taşyapan ise sektör fuarlarının önemli olduğunu söyledi. Taşyapan 2011 yılında yaşanılan depremlerin ardından Van’ın toparlandığını ve inşaat sektöründe önemli gelişmeler kaydettiğini ancak imar ve yapılaşma konusunda sorunların olduğunu belitti.

 

“VAN BÜYÜK POTANSİYELLERE SAHİPTİR”

6’ncı Van İnşaat Yapı ve İş Makinaları Fuarı’nda ilk olarak açılış konuşması yapan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’ın fuar merkezi olma yolunda ilerlediklerini söyledi. Güler, “Sektör fuarları bizim sanayileşmede ve üretimde geri kalmış yerlerde zor organizasyonlardır. Buna birde sektördeki durgunluk eklenince bu daha da zorlanıyor. Biz Van olarak bunlara rağmen çok başarılı bir fuar gerçekleştiriyoruz. Tabi ki bu sadece bizim başarımız değil. İnsanların, firmaların Van’a, bölgeye ve geleceğine olan pozitif inancıdır. Çünkü Van’ın ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu herkes çok iyi biliyoruz. Bunun en güzel örneği bir ay önce gerçekleştirdiğimiz tarım fuarımızda çok iyi gördük. İlimizdeki birçok firma satış rekorları kırdı. Bir firmamız Türkiye’deki satış rekorunu bu rekorunu kırdı. Van bünyesinde ciddi bir potansiyel barındırıyor.” Dedi.

 

GÜLER: BİZ BU İŞİ BAŞARACAĞIZ

Güler son olarak şunları kaydetti: “Tarım fuarının ilimize ve bölgemize milyonluk TL’lik bir katkı sağladığını düşünüyoruz. Şu an gerçekleştirdiğimiz fuarımıza toplamda 85 firma katılım sağlamıştır. Biz bu rakamı çok önemsiyoruz. Çünkü bölgede bu tür fuarlarda bu kadar firmayı bir araya getirmek çok kolay değil. Bu bizim çok önemli. Bu Van’ın geldiği ve geleceği fuar noktasında çok önemlidir. Bu fuarın bu yıl en önemli ve olumlu fuar olacağına inanıyoruz. Fuar çalışmaları yaparken bölgedeki tüm paydaşlarla iletişime geçtik. Bu paydaşların fuarımızı ziyaret etmelerini bekliyoruz. İnşallah bu fuarımız verimli geçer ve geleceğe daha umutlu bakarız. Bu anlamda yanımızda olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Biz bu işi başaracağız. Biz inşallah Van’ı bölgede fuar merkezi yapacağız.”

 

TÖRE: BÜYÜKŞEHİR OLARAK DESTEKLİYORUZ

Ardından bir açılış konuşması yapan Van Büyük Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın programının çıkmasından dolayı fuara katılamadığını belirtti. Töre, “Bu fuarda emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ederim. Gerçekten Van’ın geleceğine olan inancı pekiştiren bu organizasyonlar kentimiz için çok değerlidir. Bizlerde bunu destekliyoruz. Destek olmak anlamında büyükşehir olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Özellikle şehir ve yurt dışında teşrif eden tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Bizler bu kenti kalkındırma noktasında her zaman yanınızda olacağımızı belirtmek istiyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: VAN'IN BÖLGESİNDE ROL MODEL OLDU

Törenin ardından bir açılış konuşması yapan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ilk olarak şunları kaydetti: “Bugün 6. İnşaat yapı ve iş makinaları Fuarı'nın Açılışını yapmak üzere bir aradayız. Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Van Şehri bir fuar ve kongre şehri olma yolunda kararlı ve tekin şekilde yürümeye devam ediyor. Rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki bu maya tutmuştur. Emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Sadece bu yılın ilk 4 Ayında gerçekleşen etkinliklere ve faaliyetlere baktığımız zaman Van'ın bölgesinde rol model olduğunu görebiliyoruz. Bu gelişmeler heyecanımızı arttırıyor, çalışma şevkimizi arttırıyor. Geçen yıl hep birlikte gerçekleştirdiğimiz Guinness dünya rekoru başarısı dünya genelinde karşılık buldu. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz alış veriş festivalinde şehrimizde yarattığımız ekonomik ve sosyal katma değer oldukça büyük oldu. 2014 yılı Mart Ayında kredi Kartı işlem sayısı 766.651 iken. Bu yıl aynı dönemde gerçekleşen işlem sayısı %32 artışla 1.008.000 olmuş.”

 

YATIRIMCILAR HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Organize Sanayi Bölgesi’nde tahsis bekleyen yatırımcıların her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Takva, “Yine 2014 Mart Ayında kredi kartıyla gerçekleşen alışveriş tutarı 73.794.096 -TL iken,% 42 artışla bu yıl Mart Ayında 104.971.155 -TL olarak gerçekleşmiş. Özellikle İran vatandaşlarının kredi Kartı kullanmadığını, alışverişlerini nakit yaptıklarını da hesaba kattığımızda Van ekonomisine sağlanan katkı önemli ölçüde artmış oldu. Bununla beraber Daha yapılması gereken çok şey olduğunun farkındayız. Özellikle şehrin yatırım ortamının güçlendirilmesi için Sayın valimizin, Büyükşehir Belediye Eş başkanlığımızın, kamu yöneticilerimiz ile ilçe belediyelerimizin güçlü desteğine duyduğumuz ihtiyacı belirtmekte yarar var. Şu anda şehir merkezinde 2 bin hayvan barınağı var ve bu barınaklarda 200 bin hayvan varlığımız var. Bunlara acilen bir çözüm üretmemiz gerekiyor. Bunun için Valiliğimiz ve Büyükşehir belediyemizin öncülük ettiği TDİOHB'nin hayata geçirilmesi gerekir. Yine Van lojistik merkez çalışmaları hızlandırılarak şehri gelecek 10 yıllara taşıyacak bu önemli proje hayata geçirilmelidir. Organize Sanayi Bölgemizde tahsis bekleyen yatırımcıların talebi her geçen büyümekte ve bu alanda tahsis ve alan alt yapı çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

“VAN İŞ DÜNYASININ BAŞARISI OLARAK KAYITLARA GEÇMİŞTİR”

Yapılan çalışmalardan dolayı Büyükşehir Belediyesine ve Valiliğe teşekkür eden Takva şöyle devam etti: “İskele Caddesinin çift yönlü yola dönüştürülmesi konusunda Büyükşehir belediyemizin çalışmaları olduğunu biliyoruz. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Kısa zamanda bu konuda somut çıktı elde edeceğimizi umuyoruz. Özellikle değişen kent ihtiyaçlarını karşılamak ve kentimizi bir açık hava ticaret merkezine dönüştürecek, Maraş ve iskele caddesi ile ilgili markalar caddesi ve turizm eğlence caddesi kümelenme projemize tüm kesimlerin ve Van kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Son Günlerde büyükşehir belediyesinin Van denizine arkasını dönen Van Halkını denizle buluşturan girişimleri, deniz seyahat tur programları çok değerli çalışmalar. Bu faaliyetler bütün bölgenin Van’a olan ilgisini arttıracaktır. İnsanlarımız daha fazla denizle Barışık hale gelecek, şehir ticaretimize katkı sağlayacaktır. Geçen Günlerde gerçekleşen 5. Türkiye İran sınır illeri işbirliği Toplantısında İran Pazarına erişim konusunda önemli kararlar alındı. Huzurlarınızda Valimiz Sayın İbrahim Taşyapan’a ve emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Özellikle odamız girişimlerinin bu diplomatik Görüşmelerde dikkate alınarak örnek gösterilmesi Van iş Dünyasının başarısı olarak kayıtlara geçmiştir.”

 

TAKVA: VAN ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Başkan Takva 7 Haziran seçimlerine değinerek, genel seçimler öncesi Van’ın örnek teşkil ettiğini belirtti. Takva, “Tabi bu kürsüden söylenecek çok fazla şey var. Ama kamuoyumuzu beklentilerimiz konusunda sürekli bilgilendiriyor, kurumlarımızla Eş güdüm içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. 7 Haziran genel seçimleri öncesi Van'ın siyaset aktörlerinin hakkını da teslim etmemiz gerekiyor. Şu anda büyük olgunluk içerisinde gerçekleşen Van seçim atmosferi Türkiye'nin diğer bölgelerine örnek teşkil edecek bir huzur ve demokratik model olmuştur. Bunun devamı konusunda siyasi aktörlere çağrımızı yinelemek istiyor, kendilerine teşekkür ediyoruz. Ülkemizin özellikle Batı ve Güney illerinde seçim Sürecinde siyasi partilere Yönelik Saldırıları da kınıyoruz. 7 Haziran seçimleri sonrası oluşacak büyük millet meclisi ve bizleri orada temsil edecek vekillerimizden beklentimizin büyük olduğunu ve onları bekleyen çok fazla sorunumuz olduğunu buradan hatırlatmak isteriz.” Dedi.

 

“BORÇLARI KONUSUNDA DUYARLILIK İSTİYORUZ”

Seçilecek vekillere seslenen Takva son olarak şunları kaydetti: “Özellikle biriken vergi yükü ve afet konut borçları konusunda duyarlılık istiyoruz. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği ve İran Konsolosluğunun Van’da bulunması hepimizin ortak çabasına ve lobisine ihtiyaç duymaktadır. Bunlar Van’ın hakkıdır. Bu hakkımızı talep ediyoruz. Bu gün burada Urumiye Ticaret Sanayi ve Maden Odası Yönetim kurulundan temsilciler var. Onlara katılımlarından dolayı Van iş Dünyası adına teşekkür ediyorum. Bu gün düzenlenen fuar Bölgemizde tek fuar, 22 firmamız il dışından katılıyor. Toplam 80 firmamıza hizmet etmek üzere odamız sürekli onlarla olacak. KOSGEB her zaman olduğu gibi desteğini sunmaya devam ediyor. İnşaat ilimizin en önemli sektörlerinden biri bu nedenle bu Fuarın sektör için önemli Fırsatlar yaratacağını umuyor, başta Ajans Asya Fuarcılık olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

ÖZGÖKÇE: VAN’IMIZA YAKIŞIR BİR FUAR MERKEZİ KURULDU

Takva’nın ardından konuşan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, “Şuan ki fuar merkezimiz Kalkınma Bakanlığı’mızın destekleriyle oldu. Daha önceki fuarlarımızı çadırlarda, prefabrik alanlarda gerçekleştiriyorduk. Ama bugün Van’ımıza yakışır, Türkiye’mize yakışır çok önemli bir fuar merkezi kuruldu. Gerçekten Van bilim merkezi, fuar merkezi olmaya aday bir kenttir. Herkesin buraya gelmesi için öncellikle Van’ın huzuru şart. Bunun içinde hep birlikte el ele vererek Van’ı muhabbet şehri yapmalıyız. Şimdi yerel yönetimler olarak seçim sürecidir, batıda bazı seçim bürolarına saldırılar gerçekleşiyor ama en büyük saldırılar hemen hemen her gün ilimizde gerçekleşiyor. Bunu da kınamaz gerekiyor. Birde bu saldırıların kim tarafından ve kime karşı yapılıyorsa kınamamız gerekiyor. Çünkü Van muhabbet şehridir. Van kesinlikle bu muhabbeti, bu güzelliği fazlasıyla hak ediyor. Bizler bunu sağlamamız gerekiyor. Bakın sayın başbakanımız ilimizi şereflendirecekler. Bizler billboardlarımıza astığımız bütün belgelerimiz aynı saate aşağı iniyor. Bizim bunlara muhakkak tepki göstermemiz gerekiyor. Van eğer güzel bir şehir, fuar merkezi olmayı istiyorsa her alanda bunun sağlanması gerekir.” İfadelerini kullandı.

 

“ÇALIŞMALARI HEP BİRLİKTE YAPMAMIZ LAZIM”

Başkan Özgökçe son olarak şunları kaydetti: “Yine inşaat yapı ve makinaların iş yapabilmesi için yerel yönetimlerin, belediyelerin imara ve yapılacak olan ruhsatlara destek olması gerekiyor. Tuşba Belediyesi minimum şartlar talep ediyor. Ancak ruhsat almaya giden kardeşimiz VASKİ’ye gittiğinde yapacağı binanın 4 katı kadar bir ruhsatla karşılaşınca bu ruhsattan vazgeçiyor. Bizler Van’da inşaat yapı alanı artırırsak, bu inşaat yapı malzemelerin satışı ve bu iş makinaların işi olur. Yoksa bu fuarların hiçbir anlamı olmaz.  Bizler belediyeler olarak imara ve yapı alanı ile ilgili bütün müracaatları bir haftalık süre içerisinde elimize gelen ruhsatlandırmadır. Diğer çalışmaları hep birlikte yapmamız lazım. Hem ilçe belediyeleri, hem büyükşehir, tüm belediyeler el ele vermemiz gerekir. Bunları yaptığımız zaman bu iş makinaların daha büyük işleri olacaktır ve insanlar akın akın Van’a, bölgeye gelecektir. Bunu sağlamak adına Tuşba Belediye Başkanı olarak meclis kararını aldık. Ruhsatlandırmayı kolaylaştırmak amaçlı, kaçağın önüne geçebilmek adına çok önemli ve cazip tekliflerle vatandaşlarımızın yanında olacağız. Yine dünyanın hiçbir yerinde olmayan Van Denizimizi bu tür fuarlarla dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Bununla ilgili her kesimin yapması gerekeni zamanında yapması gerekir.”

 

TAŞYAPAN: İNSANLARIMIZI DEPREMLER YOK ETMİYOR

Açılış konuşmalarında son olarak konuşan Vali İbrahim Taşyapan ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “40 gün arayla ikinci fuarımızı açıyoruz. Bu hakikatten sevindirici bir olaydır ve Van’ımız artık fuarlarıyla, fuar kenti olarak anılıyor ve bu gerçekten çok önemli bir gelişmedir. Bu tesisi burada yer alması ve faaliyete geçmiş olması, bu tür alanlara bir mekan sunulması gerekmektedir. Dolayısıyla bu fuar merkezi Van’ımızı dünyaya açılan kapısıdır. Öncelikle bu fuar alanı için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Yapı işler ve iş makineleri bizim sektörlerimiz arasında en önemli sektörlerinden bir tanesidir. Hele ki Van’ımız için çok daha önemli bir sektördür. Birkaç yıl öncesinde büyük depremler geçirmiş ilimizde inşaat sektörü yeniden canlanacak ve bütün sektörlerin önünü açacaktır. Bu fuarın ilimizde yapılması da ayrıca önem sarf etmektedir. Ne yazık ki yapı sektöründe, şehirleşmede ve imar işlerinde çok iyi değiliz. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Aslında insanlarımızı ve mallarımızı depremler yok etmiyor. Bizim bilinçsizliğimiz, yeterli teknik düzenlemelere uygun binaların ve alt yapıların kurulmamasıdır.”

 

“ARTIK BUNLARA BİR SON VERMENİN ZAMANI GELMİŞTİR”

İnşaat sektörünün kentin kalkınması anlamında önemli bir yer olduğunu söyleyen Taşyapan, “Çok şükür afetlerden kendimize pay çıkarıyoruz. Son yıllarda yaşanan büyük afetlerden sonra kendimize büyük paylar çıkardık. Özellikle binaların yapımında çok önemli gelişmeler sağlandı ve gelişmeler kaydedildi. Hem yapı denetim firmaları hem de denetimdeki diğer düzenlemeler inşallah şehirlerimizin daha iyi olmasını ve insanlarımızın daha güvenli yaşamasını sağlayacaktır. Ne yazık ki binalarımız geçmiş dönemlerde bu konuda çok iyi olmadığımızı kabullenmemiz gerekiyor. Artık bunlara bir son vermenin zamanı gelmiştir. Firma katılımı anlamında iyi bir katılım var. İnşallah bu anlamda yeni gelişmelerimi insanlarımız bu fuarda çok iyi bir şekilde görecektir. Hem ticarete, hem sanayiye hem de gelişmeye çok şey katacaktır. Fuarların ayrıca turizm ayağı vardır. Buda çok önem arz etmektedir. Son fuarda 45 bin kişi fuarı ziyaret etti buda azımsanacak bir sayıdır. İnşallah bu fuarda da bu çok iyi olacaktır. Belediyelerimiz, STK’larımız ve diğer arkadaşlarımız bu anlamda bağlantı olacak ve fuara çok şey katacağına inanıyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi. 


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim