7 Haziran seçimlerinde kurulmayan hükümetle birlikte başlayan çatışmalı süreç ülkeye ve bölgeye büyük darbeler vurmaya devam ediyor. Depremden kalma sorunlarıyla boğuşurken bozulan çözüm süreci ve çatışmalı ortamın olumsuzlukları ile iyice dibe vuran Van’da şu sıralar özellikle Kapıköy’ün ve ekonomideki kötü gidişatın etkisi derinden hissediliyor. 7 Haziran’dan sonra taşların yerine oturmadığı ülkede gözler şimdi 1 Kasım seçimlerine çevrilmiş durumda. Tüm bu yaşanan olumsuzlukların sona ermesi için herkes seçimlerinde ‘çözüm’ çıkmasını beklerken siyasi parti adayları çalışmalarının startını verdi bile. Özellikle Van için büyük oynayan partilerin hamleleri merakla beklenirken eski bakan ve başbakan yardımcısı Beşir Atalay’ı Van’a gönderen AK Parti’nin Van hamleleri merakla bekleniyor. Bu anlamda Atalay gibi önemli bir ismin çözüm noktasında etkili olacağı beklenirken, o ismin ilk ziyaretinin konusu beklendiği gibi Kapıköy oldu. Van TSO haftalardır dile getirdiği sorunu kendisini ziyaret eden AK Parti aday adayları ile birlikte Atalay’a aktarırken, Atalay’dan şu zorlu günlerde ‘müjde’ niyetinde bir açıklama geldi. Seçim startını ‘Haydi Bismillah’ ile veren AK Parti’nin adayının Van’la ilgili kapsamlı çalışmalar ve projelerle geleceğini aktarmasından sonra Van’da ‘Haydi İnşallah’ ile başlayan cümleler sarfedilirken bunların başında da Kapıköy geliyor.

 

EN DOĞRU YERDEN BAŞLADI!

Van’a gelir gelmez ‘hazırlıklı ve kapsamlı bir çalışma ile geldik’ diyen Ak Parti Van birinci sıra adayı Beşir Atalay, Van’daki ilk önemli ziyaretini Van TSO’ya gerçekleştirdi. Ak Parti Van Milletvekili Adayları Sayın Beşir Atalay, beraberinde Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu ile birlikte Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda Van TSO yönetimini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında ilin çözüm bekleyen sorunları Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve meclis üyeleri tarafından dile getirildi.

 

“KAPIKÖY BAKANIN MASASINA KONULDU”

Van’ın mevcut sorunları, çözüm önerileri ve Van’la ilgili verileri AK Parti heyeti ile paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, hazırladığı bir sunum ile de Bakan ve milletvekillerine bir brifing verdi. Van Tso Başkanı Necdet Takva ziyarete gelen Ak Parti adayları ile şu bilgileri paylaştı: “Tarih boyunca Van kenti hiçbir zaman göç veren bir kent olmamıştır. Sürekli nüfusu artmıştır. Bu da Van’ın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan değerini ortaya koymaktadır. Takva, Son dönemlerde yaşanan çatışmalı süreç kentimiz ekonomisini çökertmiştir. Özellikle Kapıköy Gümrük Kapısının kapalı olması en önemli can damarımızı kesmiştir. Geçmiş yıllarda özellikle İran vatandaşlarının kentimiz ekonomisine sağladığı katkıların Kapıköy Gümrük Kapısının kapalı olması nedeniyle son bulması, büyük bir krize yol açmıştır. Bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşması gerekmektedir. Aksi takdirde kentimizde var olan ekonomik kriz, içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Bizim öncelikli talebimiz Kapıköy Gümrük Kapısının acilen açılmasıdır. Bununla beraber deprem sonrası tahakkuk eden vergi borçlarının terkin edilmesi önem arz etmektedir.” Dedi.

 

“BORÇ BATAĞINDAYIZ”

Başkan Takva ayrıcı; “Kentimiz mevcut ekonomik durumu ile deprem sonrası ertelenen vergi borçlarını ödeyecek durumda değildir. Yine deprem sonrası yapımı gerçekleşen TOKİ konutlarının ödeme süreci kentimizde ekonomik sorunlar yaşatacaktır. TOKİ konutları ile ilgili yeniden yapılanma gerekiyor” dedi. Van’ın vergi ile birlikte birikin vergi ve SGK borçlarını da hatırlatan Takva; “Bugün kentimiz borçlanan bir yapıya bürünmüştür. Tüccar ve Esnafımız bankalara sürekli borçlanmaktadır. Kentimiz uzun yıllar sonra ilk defa bu kadar bir borç yükü ile karşı karşıya kalmıştır. Sorunların bu şekli ile devam etmesi durumunda binlerce tüccar ve esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacaktır dedi. Takva, ayrıca Ekonomik suçlara ilişkin sicil affı, finansmana erişim, çevre yolu ve teşvik politikaları ile ilgili sorunları aktardı.” Dedi.

 

 

ATALAY UMUT VERDİ!

Van’a gelir gelmez önemli çalışmalarla geldiğini ve kapsamlı projelerin hazırlığı yaptıklarını söylemesiyle heyecan yaratan Atalay konuyla ilgili müjde sayılacak ifadeler kullandı. Van’a geldiği günden bu yana nabız yoklayan Ataya, Takva’nın açıklamasından sonra şu ifadelere yer verdi; “Sayın Başkanın yapmış olduğu güzel sunumlardan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. Atalay ayrıca; “Ticaret ve Sanayi Odaları illerin kalbidir. Bu nedenle Van’daki ilk ziyaretimizi Van TSO’ya yaptık. Kapıköy konusunda yaşanan sorunun çözümü için bugün Valimizle ve ilgili makamlarla görüşme yapacağım. Çözülmeyecek sorun yoktur. Kapıköy Van için çok önemlidir. Bugün kentte otellerin boş olması ve ticaretin durağın olmasında Kapıköy en önemli etkendir. Bunu kente ilk adım attığımda hissettim. Ümit ederim en kısa sürede bu sorunu çözüme kavuşturacağız. Ticaret erbapları hayata reel bakarlar bu sebeple sizlerin görüşleri bizler için çok önemlidir. Sizlerin bizlere aktarmış olduğu sorunların çözümü ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere sık sık bir araya geleceğimizi ifade etmek isterim. Bugün bizlere aktardığınız sorunları ile ilgili çalışmalar yapacağız ve ümit ederim çözüme kavuşturacağız.” dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL – VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim