Van’da 12 Nisan 2013 tarihinde yeni tesislerine taşınarak burada bir açılış düzenleyen Van’ın yerel gazetelerinden Van Olay Gazetesi’nin önceki gün manşetine şok bir haber taşındı. “Biri bizi dinliyor” manşeti ile çıkan gazetenin manşetinde kendilerine gönderilen çiçeklerden birisinde dinleme cihazı bulunduğu iddia edildi.

 

Geçtiğimiz gazetenin yeni bürosu ve baskı tesisleri için bir açılış töreni düzenleyen Van Olay Gazetesi’ne gönderilen çiçeklerden birinde dinleme cihazı çıktığı öğrenildi. Yerel gazetenin kendi manşetine de taşıdığı olay basın camiasında büyük şaşkınlık yaratırken, Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olayın hemen ardından bir açıklama yaparak olayı kınadı ve sorumluların bulunmasını istedi. Gazetenin imtiyaz sahibi ise yetkilelerin bir an önce olayı ortaya çıkarması gerektiğini belirtti. Olay ile ilgili Van Olay Gazetesi’nde bir açıklama yayınlayan gazetenin İmtiyaz sahibi Fikret Özkan, gazete çalışanlarının geçen ay gelen çiçeklerin temizliğini yaparken, bir dinleme cihazı bulunduğunu söyledi. Özkan konu ile ilgili olarak, “Gazetemizin açılışının yapıldığı 12 Nisanda açılışımızı tebrik etme adına gazetemize gönderilen çiçeklerden birinin içine maalesef dinleme cihazı bırakılmış. Daha sonra büroda bulunan arkadaşlarımız çiçekleri sulamak ve üzeriden bulunan kâğıtları sökmek için çiçeklerle uğraşırken bir çiçeğin içinde bir cihaz buluyorlar. Yaptığımız incelemeler sonrası bu cihazın dinleme cihazı olduğu ortaya çıktı. Bu kabul edilebilecek bir olay değil. Bu olayın yetkililer tarafından bir an önce ortaya çıkarılması gerekir” dedi.

ÖZKAN: “DIŞARDI NE İSEK İÇERDE DE OYUZ”

Bu tür illegal metotlarla güvenliği sağlamaya çalıştıklarını iddia edenlerin aslında toplum huzuruna hiçbir şekilde hizmet etmediğini ifade eden Özkan, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi, “Odama bıraktığınız cihazla günlerce bizim o ortamda konuştuğumuz konuşmalara şahit oldunuz. Gelen misafirimizi öğrendiniz, kavgalarımıza şahit oldunuz, sevincimizi gördünüz. Kendinizce kanun dışı bir saydığınız bir şeyler olsa şimdiye kadar çoktan ensemize inerdiniz. Ama bu güne kadar şahit olduğunuz ortam ne ise bu günden sonra da bundan başkası olmayacaktır. Ben açılış günü de ifade ettiğim gibi bu toplumun aynası ve haksızlığın ensesinde biten nefesi olduğumuz sürece gözümüz arkada kalmayacaktır. Ve bu güne kadar gerek hak ve hakikat adına, gerekse de gazetecilik adına yaptığımız hiçbir çalışmamızı gizli kapaklı yapmadık. Dışarıda ne isek içerde de oyuz. Abdestinden de şüphesi olmayanın namazında şüphesi olmaz. Göründüğü gibi olmayanların şerrinden ve böyle insanlardan olmaktan Allah’a sığınırız.”

Öte yandan Van Olay Gazetesi’nin de üyesi bulunduğu Vangölü Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri de gazetenin manşeti ile duyurulan olayın hemen ardından, gazete bürosuna giderek geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Konun takipçisi ve tez zamanda çözüme kavuşturulmasının da takipçisi olacaklarını belirten üyeler, yaptıkları yazılı bir açıklama ile de durumu kınadı. Açıklamada, gazetenin 23 Mayıs 2013 tarihli manşetinde çıkan “Biri Bizi Dinliyor” başlıklı haberde geçen gazete bürosuna bir çiçek içinde dinleme cihazı gönderilmesi haberini şaşkınlık ve üzüntü ile karşıladıkları belirtildi. Cemiyet Yönetimi ayrıca, “Şöyle ki, 12 Nisan 2013 tarihinde iki katlı bir binaya taşınarak yeni bir ofis ve matbaa tesisi kuran Van Olay gazetesi, Van Valiliği, Basın İlan Kurumu yetkilileri ve Van’ın yerel gazete ve ulusal basın temsilcilerini de davet ederek bir açılış töreni düzenlemiş, tüm bu katılımcılar iyi niyet göstergesi olarak gerek katılarak gerekse de çiçek göndererek bu mutluluğa ortak olmuşlardır fakat gazete yönetiminin yaptığı açıklamaya göre, açılıştan bir ay sonra gazete çalışanları tesadüfen gönderilen çiçeklerden birinde bir cihaz saklı olduğunu fark etmiş, yapılan incelemeler sonucunda bu cihazın dinleme cihazı olduğu kanaatine varıldığı ifade edilmiştir. Her defasında özgür basın kavramının ve ifade özgürlüğünün sıkça ülkenin gündemini meşgul ettiği şu süreçte karşılaşılan bu manzara, gecesini gündüzüne katarak gazetecilik mesleğini yürüten meslektaşlarımız için üzücü bir tablo oluşturmuştur. Görüşü ve politikası her ne olursa olsun, bir basın kuruluşunda bu tür yöntemlerle yasa dışı bir şekilde dinleme yapılmaya teşebbüs edilmesi, bundan da öte gazetecilik gibi bir mesleğin çalışanlarının böyle bir güvensizlik ortamına sürüklenmesi biz Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti’ni de endişeye düşürmüştür. Özellikle de bir basın kuruluşunun yine Van’daki meslektaşlarının gönderdiği çiçeklerin içine dinleme cihazı koyularak gönderilmesi, durumu daha da vahim bir noktaya taşımıştır.” Denildi.

“BU İNSAN HAKLARINA SALDIRIDIR”

Olayın en kısa zamanda aydınlatılmasını istediklerini belirten Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yönetimi, “Her ne amaçla olursa olsun kişilerin ve kurumların bu yöntemlerle dinlenmesi basının özgürlüğüne balyoz indirmenin yanında insan haklarına yapılmış bir saldırıdır. Gerek bir başbakanın gerekse de bir basın kuruluşunun dinlenmesi ülkenin demokrasisine karşı gerçekleşmiş ağır bir darbedir. Bu anlamda Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti olarak, olayın öncesi ve geldiği nokta konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmamakla birlikte, olayla ilgili olarak gerekli bütün girişimleri başlatacağımızı belirtmek isteriz. Hukuk devletinin gereği olarak gerekli mercilerin konu ile hemen ilgilenmesini, olayın her yönüyle aydınlatılmasını ve sorumluların adalete teslim edilmesini talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.


Yunus Emre Aykaç/Şehrivan

Editör: TE Bilisim