Büyükşehir Belediyesi, Bostaniçi'nde bulanan hayvan pazarının Erciş yolu üzerinde bulunan 100 bin metrekarelik alana taşınması ile ilgili meclis kararını oy birliği ile aldı. Karara yönelik itirazlarla ilgili konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, yeni hayvan pazarının yapımı için belediyenin bütçesinden para gitmeyeceğini, hayvan pazarı civarında yaşayan insanların mağduriyetlerinin giderileceğini ve yeni pazarın kentin ihtiyaçlarını yıllarca karşılayacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclisinin son toplantısı mevcut hayvan pazarının yerinin taşınması ile ilgili konuya ayrıldı. Büyükşehir tarafından kararı alınan ve meclise getirilen karar meclisten oy birliği ile onaylandı. Meclis başlamadan önce kararın alınmamasını isteyen bir grup basın açıklaması yaptı. Meclisi yöneten Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya konu ile ilgili açıklama yaptı. Ticaret Borsası ile bir protokol yaptıklarını aktaran Kaya, mevcut hayvan pazarında bulanan mezbahanın devam edeceğini ancak hayvan pazarı olarak o alanın artık kullanılmayacağını söyledi.

KAYA: HALKIMIZIN MAĞDURİYETİNE SON VERİYORUZ

Kaya şu sözlere yer verdi: “Hem hayvan pazarının şehrin merkezinde kalması, hem kaçak kesimin yapılması hem de mevcut alanın yeterli alt yapıya sahip olmamasından kaynaklı olarak burayı taşımak zorundayız. Burada yaşayan halkımız büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Bizler de yeni bir yer arayışına girdik. Belediyemizin kent dışında büyük ve tek bir arazisi olmadığı için Van Ticaret Borsası’nın (VATBO) arazisi üzerinde bir çalışma yaptık. Biz elimizde mevcut 12 yada 15 bin metrekarelik yeri kendilerine 29 yıllığına tahsis edeceğiz. Ticaret Borsası da 100 bin metrekarelik bir yeri 29 yıllığına bize tahsis edecek. Burada mülkiyet devri söz konusu değildir. Karşılıklı olarak bize tahsis edilen 100 bin metre karelik yeri hayvan pazarı olarak işleteceğiz. Şuan hayvan pazarı olarak kullanılan alanda Ticaret Borsası et entegre tesisi, et borsası şeklinde işletecek. Süreler bittiğinde eğer kurumlar arası bir anlaşma olmazsa herkes diğerinin yerine terk edecek" diye konuştu.

“YENİ PAZARININ İÇİN BELEDİYE BÜTÇESİNDEN PARA HARCANMAYACAK”

Şehir merkezi dışında yapacağımız yeni hayvan pazarında kullanılacak malzemenin yüzde 60'ının DAP tarafından hibe olarak sağlanacağını söyleyen Kaya, "Yine protokol gereği Ticaret Borsası belediyemize hayvan pazarının üst yapısı içinde 1 milyon 650 TL’yi hibe olarak verecek. Yani bu sözleşme karşılığı bize para verecek. Dolayısıyla bu havyan pazarının yapımını, oradaki üst yapının, ahırların, idari yapının, çay ocağı, yemekhanenin yapımında belediyemizin bütçesinde herhangi bir para çıkmayacak. Tamamen hibe ile yapmış olacağız" dedi.

KAYA: SIKINTIDAN KISA SÜREDE KURTULACAĞIZ

Kaya konuşmasına şöyle devam etti: "Yeni kuracağımız hayvan pazarı ile ilgili ulaşım sıkıntıları olmayacak. Çevre yolu kısa bir sürede faaliyete geçerse ulaşım konusunda hiçbir sıkıntı olmaz. Gevaş’ta ki vatandaş gelip İpekyolu, Sıhke’den Bostaniçi’ne çıktığında direk oradan çevre yolundan buraya ulaşacaktır. Pazar Erciş ile İpekyolu’nun kesiştiği nokta olduğu için de ulaşımı kolay olacaktır. Keza kuzey tarafta bulanan ilçelerimiz için zaten sorun olmayacak. İkinci bir havyan pazarının kurulmasına dönük kentimizin potansiyeli değerlendirilerek karar verilir. Meclisimiz her zaman bu konuları tartışmaya, alternatifler üretmeye devam ediyor. Biz kişi olarak da görüş olarak da bu hayvan pazarı sorunundan kısa sürede kurtulabileceğimizi düşünüyoruz. Yani tabi ki belediyeler bütçeleriyle vardırlar. Bütçeniz varsa iş yaparsınız. Şehir dışına taşıdığımızda ciddi bir tasarrufta bulunmuş olacağız. Projemizin yaklaşık yüzde 60’ı DAP tarafından karşılanıyor. Geri kalanı da VATBO tarafından karşılanacak. Maddi anlamda da bizim için çok avantajlı bir durumdur"

PAZARIN TAŞINACAĞI YER TARIM ALANI

Kaya son olarak, mevcut mücavir alan, mevcut çevre düzeni planı ve belediyenin projeksiyonu göz önüne alındığında hayvan pazarının kurulacağı bölgenin tarım bölgesi olduğunu söyleyerek, "Şu anda bizim hayvan pazarını götürdüğümüz yer ilerde ani bir kararla değiştirilmezse uzun süre kentin orada yerleşimi de olmayacak. Orası zaten tarımsal alandır. Kısa sürede kentin ve yerleşimin oraya gitmeyeceği bir alandır. Birazda o hususu gözeterek o alana gittik."


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim