ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Son yıllarda ekonomik olarak Van’a en çok kazandıran festival haline gelen Van Alışveriş Festivali (Van Shopping Fest) için son buluşma gerçekleşti. Van Valiliği himayesinde 15 Mart-29 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Shopping Fest’ organizasyonu ile ilgili tanıtım toplantısı düzenlendi. Lansmanda tüm paydaşlar ve kentin dinamikleri yer alırken festivalin Van’a olan katkıları ve Van’ın bu süreçte yapması gerekenler vurgulandı. Geçtiğimiz haftalarda da Van halkına sürekli olarak duyarlı olma ve gelen turistlere karşı her anlamda sağduyulu olma çağrısı yapılırken son toplantıda konu bir kez daha konuşuldu. Toplantıda konuşan Van Valisi Bilmez, bu tür etkinlikler ile eski Van’ı yeniden inşa etmek istediklerine dikkat çekti. “Misafir umduğuyla değil, bulduğuyla yetinsin dersek, İranlı turistler Van'ı transit geçer” diyen Bilmez, bu konuda hassasiyet vurgusunu yeniledi. Toplantıda ayrıca DAKA ve TÜİK’in ortak bir çalışması olan İranlı Ziyaretçilerin Van Ekonomisine Katkısı ve Beklentileri Araştırması ile ilgili veriler paylaşıldı. Genel itibariyle Van’dan memnun ayrılan İranlılar’la ilgili veriler paylaşılırken tüm katılımcıların ortak kanaati ise Van’ın fırsatı değerlendirmesi halinde geleceğin önemli turizm duraklarından birisi olacağı şeklindeki öngörü oldu.

Van Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ana paydaşlarıyla toplantı düzenlendi. Toplantı saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasıyla başladı. Tanıtım toplantısı ‘Shopping Fest’ tanıtım videosu ile devam etti. Toplantıda festivalle ilgili sunum gerçekleştirildikten sonra katılımcıların konuşmasıyla devam etti.

BİLMEZ: ESKİ VAN'I YENİDEN İHYA ETMEK İSTİYORUZ

Valilik himayesinde 15-29 Mart'ta düzenlenecek festival kapsamında kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, Van’ın tarih boyunca hep alışverişin merkezi olduğunu ve bu özelliğiyle çevredeki illere yön verdiğini söyledi. Toplantıda konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, Van’ın tarih boyunca hep alışverişin merkezi olduğunu ve bu özelliğiyle çevredeki illere yön verdiğini söyledi. Van’ı geçmişi ve güzellikleriyle tanıtmak gerektiğini belirten Bilmez, “Eski VanIı yeniden ihya etmek istiyoruz. Bütün renklerin, çiçeklerin kardeşçe bir arada yaşadığı kenti özlüyoruz. Van'a gelen İranlı misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayacağız. Misafirlerimizin hayal ettiği, umduğu imkânları sunmak zorundayız. 'Misafir umduğuyla değil, bulduğuyla yetinsin' dersek, İranlı turistler Van'ı transit geçer" dedi.

BİLMEZ: İRANLILARA NAMAZ KILMAYA, ORUÇ TUTMAYA ZORLARSAK HİÇ BİRİ BURAYA GELMEZ

Van'da hoşgörü kültürünün egemen kılınması gerektiğine dikkat çeken Vali Bilmez, Türkiye’de ekonomik olarak en kaliteli turistin İran’dan gelen turist olduğunu vurguladı. Vali Bilmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "İlimize İran'dan ciddi bir rağbet var. Türkiye'ye gelen yabancı turistler içerisinde ekonomik olarak en kaliteli turist İran'dan gelen turisttir. Çünkü bunlar hem eğlenmeye hem de alışveriş yapmaya geliyor. Oysa İstanbul, Antalya ve İzmir'e gelen turistlerin büyük bir kısmı sadece eğlenmeye geliyor. Alışveriş kısmı çok eksik kalıyor. Bunun için Antalya, İzmir, İstanbul ve Erzurum gibi iller Van'a gelen turistlere göz dikmiş. Bu nedenle bizim Van'a gelen turistlerin sayısını her geçen gün arttırmamız lazım. İran'a yakın olmanın avantajını kullanmamız lazım. Eğer biz İranlıları burada namaz kılmaya, oruç tutmaya zorlarsak hiç biri buraya gelmez. Kendi ülkesinde de oruç tutabilir, namaz kılabilir. İlimize gelen her insanın aradığını bulabildiği bir ortam sunmalıyız. Kentimizi sürekli canlı tuttuğumuzda buradaki sorunlarımızı daha iyi çözüp birbirimizi daha iyi anlayacağız.” Dedi.

ARVAS: İNANÇLI, ERDEMLİ VE DÜRÜST İNSANLAR OLDUĞUNUN DA ALIŞVERİŞİNİ YAPMAMIZ LAZIM

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da, terör olaylarının Van’ı ve bölgeyi birçok konuda geri bıraktığını dile getirerek, “İnancımız odur ki, bundan sonra bu memleket bu acıları bir daha yaşamaz. İstikrar ve güvenin olduğu bir yerde ticaret, turizm, sanayi, üretim gelişir ve kardeşhane paylaşım ve ticaret temelleri de oluşur. 14 günlük bu festivalde markalaşmış, yabancı kelimelerle ticaretimizin gelişmesi çabası içerisindeyiz. Ama biz ilkeli davranış, ahlaki erdemlik, dürüstlük, doğru davranmanın yanı sıra, gelen turistlere kadim medeniyetimizin, ilim irfan medeniyetimizin, kültürümüzün de ticaretini yapmak istiyoruz. Bizden sadece alışverişle, konaklamayla, geziyle, sokakların güzelliği ile değil, Vanlıların söz sahibi, inançlı, erdemli ve dürüst insanlar olduğunun da alışverişini yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

KARTAL: VAN, TURİZMDE HAK ETTİĞİ YERE GELECEKTİR

AK Parti Van Millevekili İrfan Kartal ise, “Biz üç milletvekili olarak Van’ın yararına olan bütün işlerin yanındayız. Bu yönde çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Bizim niyetimiz 2020 ve 2021 yıllarında Van’ı bir Urartu kenti olarak tekrar dünyaya tanıtmaktır. Allah’ın izniyle Van, turizmde hak ettiği yere gelecektir” dedi.

GÜRAY: 250 BİN İRANLIYLA ANKET ÇALIŞMASI YAPTIK

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri İbrahim Güray da İranlı ziyaretçilerin Van ekonomisine katkısı ve beklentileri üzerine bir yıl süren bir araştırma kapsamında 250 bin İranlıyla anket çalışması yaptıklarını anlattı. Araştırma sonucunda Van'a eğitim düzeyi yüksek turist geldiğini ifade eden Güray, turistlerin büyük çoğunluğunun Tahran kentinden geldiğini ve kaldıkları süre boyunca Van'dan memnun ayrıldıklarını söyledi.

AKTUĞ: FESTİVAL KENTE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK

Kültür ve Turizm İl Müdür Muzaffer Aktuğ da festivalin şehrin turizmi ve ekonomisine önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Binlerce yıllık tarihi olan, uçan balığı, renkli gözlü kedisi ve Van Gölü'yle kardeş bir şehir. Kortej yürüyüşüyle başlayacak olan festivalin kente önemli katkı sağlayacak. Festival süresince çeşitli sokak gösterileri düzenleyeceğiz" dedi.

BİNER: KENTİMİZ ‘GÜZİDE KENT’ TABİRİNİ FAZLASIYLA HAK EDİYOR

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Faruk Biner, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki tüm şehirlerin güzel ve kıymetli olduğuna dikkat çekerek, “Ancak bazı şehirler vardır ki tarihiyle, coğrafyasıyla, kültürüyle, stratejik konumu ile daha fazla önem arz ederler. İşte Van ülkemizin bu koşullara sahip az sayıdaki şehirlerden biridir. Genç nüfusu, stratejik konumu, dinamik yapısı, zenginliklerle dolu geçmişi, tarihi ve coğrafi güzellikleri ile ‘güzide kent’ tabirini fazlasıyla hak ediyor. Anadolu coğrafyasının en eski başkentlerinden biri olan Van, tarihin her döneminde ticaretin, sosyal yaşamın yoğun olarak yaşandığı ve geçmişte bu topraklar üzerinde kurulan devletler için stratejik öneme sahip bir kent olmuştur. Bugün bizler bu zengin mirasın temsilcileri olarak ilimizin her açıdan gelişimine katkı sunmak için yoğun çaba sarf etmekteyiz. Kamu kurumlarımız, STK’larımız, iş dünyamız ile birlikte şehrimizi geliştirmeye, tanıtmaya ve daha yaşanabilir bir kent haline getirmenin gayreti içindeyiz.” diye konuştu.

“MARKA DEĞERLERİNİ YÜKSELTEN ŞEHİRLER ÖN PLANA ÇIKMAKTADIR”

Bilgi çağında olduğumuzu ifade eden Biner, “Artık herkes istediği bilgiye anında ulaşabilme imkân ve olacağına sahip. Yani dünyanın en ücra köşesindeki bir olayı, bir doğal güzelliği, bir icadı veya insanlara duyurmak istediğimiz herhangi bir bilgiyi anında yayabilme şansına sahibiz. Peki, bu ne anlama geliyor, anlamı şu; şehirler ve hatta ülkeler arasındaki rekabet edebilme olanakları ne kadar artarsa kazanma şansınız o kadar zorlaşıyor demektir. İşte bu durumda, ancak sahip oldukları değerleri iyi anlatan, onlara sahip çıkan, koruyan kentler kazançlı çıkacaktır. Dünyada artık marka değerlerini yükselten şehirler ön plana çıkmaktadır.” dedi.

BİNER: DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZİ PAYLAŞMAK İÇİN ÇABALIYORUZ

Biner konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bizler tarihi mirasımızı korumak ve doğal güzelliklerimizi paylaşmak için çabalıyoruz. Düzenlediğimiz her etkinlik ile kentimizi biraz daha tanıtmak, marka değerini arttırmak ve kentimizin zenginleşmesine katkı sunma amacındayız. Alışveriş festivali, Van kahvaltımız ile şehrimizin adını Guinness rekorlar kitabına yazdırmamız, fuarlara katılım çabamız, tarihi eserlerimizin korunmasına yönelik çabalarımız ve daha nice çalışmalarımızın tamamı kente değer katmak için attığımız adımlardır. Bu gün her zamankinden daha fazla çalışmaya, daha fazla gelişmeye, daha fazla yatırıma ve daha fazla ziyaretçiye ihtiyacımız var. Van artık fuarlarla, festivallerle, turizmle anılan bir kent olma yolunda önemli adımlar atmıştır, bu durumun devam etmesini istiyoruz. Geçtiğimiz bir kaç ay içinde sayın valimiz ve Vali Yardımcımızı Sayın Sinan Aslan ile yaptığımız görüşmede alışveriş festivali başta olmak üzere birçok projemizde kendisinin enerjisine, bilgi birikimine ve projelere sahiplik etmesine ihtiyaç duyduğumuzu ifade ettik.”

“FARKLI PROJELERDE DE İNŞALLAH BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Uzun zamandır festival hazırlığı yaptıklarını söyleyen Biner, “Sayın valimizin himayelerinde istedik ki festivale bütün kurumlar katkı sunsun ve festivali sahiplensin. Bu gün valiliğimiz, büyük şehir belediyemiz, İpekyolu belediyemiz kalkınma ajansımız il birlikte bu hazırlığı yapmaktayız, farklı projelerde de inşallah birlikte çalışacağız. Alışveriş festivalinin her geçen yıl daha fazla büyüyerek devam edeceğine olan inancımız tamdır, yeter ki birlikte çalışmaya devam edelim. Her projenin altında yatan çok kıymetli emekler gizlidir. Onları da ifade etmeden geçemeyeceğim. Başta Sayın Valimiz ve Vali Yardımcımız Sinan Aslan olmak üzere Organizasyon boyunca emeği geçen herkese, tüm paydaş kurumlara, değerli basın mensuplarına, Yönetim Kurulu Üyelerimize ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.” İfadelerine yer verdi.

TÜİK VE DAKA’DAN ÖNEMLİ RAPOR

Lansman’da söz alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşkun da 2016'da 221 bin, 2017'de 421 bin İranlının Van'a geldiğini ifade etti. Coşkun, TÜİK Van Bölge Müdürlüğü ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliği ile 2018 yılının 4 döneminde anket çalışmaları yaptıklarını ve bu çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Coşkun, İranlı ziyaretçilerin profillerini görmek, Van ekonomisine katkılarını hesaplamak ve şehirden memnuniyet düzeylerini ve beklentilerini belirlemek amacıyla Nisan, Haziran, Eylül ve Kasım ayları içerisinde gerçekleştirilen 2018 yılı alan uygulamalarında toplam 2505 anket yaptıklarını ve bu faaliyetlerin neticesinde "İranlı Ziyaretçilerin Van Ekonomisine Katkısı ve Beklentileri Araştırması" raporunu paylaştı. Coşkun, "İranlı Ziyaretçilerin Van Ekonomisine Katkısı ve Beklentileri Araştırması" raporunu paylaştıktan sonra sonuç ve önerileri bölümüyle sunumunu bitirdi.Toplantıya Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Vali Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Sinan Aslan, Ak Parti Van Milletvekilleri Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faruk Biner, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşkun, Edremit Kaymakamı Atıf Çiçekli, Saray Kaymakamı Mehmet Halis Aydın, iş adamları, turizm sektörü temsilcileri de katıldı.

Editör: TE Bilisim