Halkların Demokratik Partisi (HDP), düzenlenen basın toplantısı ileCumhurbaşkanı adayını açıkladı. HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş’ın ismini Gencay Gürsoy’un açıkladı.

Demirtaş, adaylığının açıklanması sonrası yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Türkiye'de bu görevi yürütebilecek çok değerli binlerce arkadaşımız var. Belki de bu kadar çok seçeneğe sahip olmak ve özgürlükçü düşünenler açısından çok büyük bir zenginliktir. Binlerce arkadaşımız benden çok daha fazla bu görevi layıkıyla yürütebilecek durumdadır. Kamuoyu ve dostlarımızın ve ismi geçen aday adayı dostlarımın desteğiyle de bu görev beni omuzlarımda. Kardeşlerimizin ortak adayı olarak huzurunuzdayım.

ÇOK BÜYÜK KAZANÇ OLACAKTIR

Elbette bu görevin bana verilmiş olması bütün arkadaşlarımın kıymetli emanetini bugünden itibaren şahsımda bu çizgiye bu ilkesel duruşa emanet edilmiş olması demokrasi mücadelesi açısından çok büyük bir kazanç olacaktır.

KİŞİ OLARAK ÇANKAYA'YA ADAY DEĞİLİZ

Kampanya sürecinde göreceksiniz ki biz tek başımıza kişi olarak Çankaya'ya aday değiliz. İlkelerimizle birlikte temsil ettiğimiz bütün kesimlerin temsilcisi olarak oraya talibiz. Sadece bir kişiyi aday gösterme zorunluluğu olduğu için biz adayız. Biz halkın içinden çıkmış insanlar değiliz, halen halkın içindeyiz. Bu kampanyada en büyük kazancımız Türkiye'de halkların ezilmiş ötekileştirilmiş büyük halk yığınlarının kendini yönetebilme iddiasını ortaya koymuş olmalarıdır. Cumhurbaşkanlığı Seçimleriyapılmadan kazanmış tek hareketiz. Adaylığımızı bu çerçevede ortaya koymakla daha şimdiden halklar lehine kazanmış bir çizgiyiz.

YARIŞ BU İKİ ÇİZGİ ARASINDA OLACAKTIR

İnanarak ifade ediyorum ki daha bir kaç gün daha var. Kaç aday çıkar bilmiyorum. Ama karşımızda kaç aday olursa olsun iki çizgi yarışacak. Birincisi adaleti eşitliği temsil edecek olan biz, aynı çizgiyi devletçi gelenekle en iyi devleti biz yönetiriz anlayışıyla kendini üstün görenlerin çizgisi olacaktır. Yarış bu iki çizgi arasında olacaktır. Bence en büyük eksik adaylar arasında bir kadın aday olmamasıdır. Temsil ettiğim ilkelerin gücüyle söylüyorum ki kadın özgürlüğüne kadın kimliğine dönük taleplerin cesurca ortaya koyacak tek çizgi yine biziz. Kadın adaylar belki bu yarışta olmayacak ama kadın özgürlüğü bizim kampanyamıza damga vuracak. Bizim yarışımızda kadın özgürlüğünün belirleyici olacağını kaydetmek istiyorum.

DİĞER ADAYLARIN SADIK KALACAĞINA DA İNANMAK İSTİYORUM

Cumhurbaşkanlığı Seçimi ilk defa kampanya düzeyinde gerçekleşecek. Yerel seçim genel seçim yaşamış bir ülkeyiz ama Cumhurbaşkanlığı Seçimiilk defa gerçekleşecek: Biz de bu kampanya süresince nezaketten uzaklaşmadan demokratik bir çerçevede sonucu ne olursa olsun Türkiye'de demokratik siyasete güç katacak bir kampanya atmosferi oluşturacağız. Diğer adayların da bu çerçeveye sadık kalacağına inanmak istiyoruz.

GÜLMEYEN DEVLET OLMAYACAK

Biz şahsi ve kişisel bir hırs içinde değiliz. Adayların her birinin de bu ciddiyetle meseleye yaklaşmaları gerektiğini söylüyoruz. Bizim anlayışımızla birlikte artık ciddi devlet korkunç devlet kaşları çatık devlet gülmeyen devlet olmayacak. Devletin gülebileceğini de devletin halk tarafından neşeli bir şekilde yönetilebileceğini de göstermek istiyoruz. Devletin iki yüzlü yönetim tarzını bitirmek istiyoruz. Yüzümüze karşı sert kaşları çatık devlet yöneticilerinin arkadan her türlü fırıldağı çevirdikleri dönemi bu kampanya süresince deşifre edeceğiz. Devlet bize diz çöktürecek bir mekanizma değildir. Biz devleti biz Çankaya'yı cumhurun başkanlığını halkın emrine sunacak bir anlayışa taşıyacağız. Cumhurbaşkanlığı Seçimi süresince ve sonrasında da Türkiye'de kalıcı iç barışın tesisi için kim Cumhurbaşkanıolursa olsun bizler çabalarımızı daha da aktifleştireceğiz."

Editör: TE Bilisim