Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da olduğu 12 HDP'li milletvekili dün gözaltına alındı. Operasyonun Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl Cumhuriyet Savcılıklarının yürüttüğü terör soruşturmaları kapsamında gerçekleştirildiği açıklandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Demirtaş ile Figen Yüksekdağ tutuklandı.

Dün Türkiye’de HDP’li milletvekillerine yönelik operasyonlar gündeme damgasını vurdu. Ülke sabaha gözaltı haberleri ile uyandı. Gece saatlerinden itibaren başlayan operasyonlarda daha önce dokunulmazlık dosyaları açılan vekillerin bir kısmına yönelik gözaltılar gerçekleştirildi. Polisler, Eş Başkan Selahattin Demirtaş'ın evine saat 00.30'da operasyon düzenledi. Demirtaş’ın ardından ikinci büyük operasyon ise Eş Genel Başkan ve Van milletvekili Figen Yüksekdağ ile devam etti. Yüksekdağ'ın Ankara'daki evine saat 01.00'de polislerce operasyon düzenlendi. HDP’de zirvedeki iki isim ile birlikte milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Nursel Aydoğan, İmam Tışçıer ve Gülser Yıldırım gece gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alındı. Gün boyunca ana gündem konusu olan gözaltılar ile ilgili kararlar bir biri ardına verilirken önce HDP grup başkan vekili İdris Baluken’in ardından da genel başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanma haberleri geldi. Genel başkanlar ile birlikte 8 vekilin tutuklandığı operasyonlarda 3 isim ise serbest bırakıldı.

 

HDP’YE GECE YARISI OPERASYONU

Önceki gece Diyarbakır, Hakkari, Van, Şırnak ve Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen terör soruşturmaları kapsamında HDP'li milletvekillerine yönelik operasyon başlatıldı. TBMM'de kabul edilen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı, aralarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de bulunduğu milletvekilleri, savcılıklara giderek ifade vermişti. Ancak bu soruşturmalarda ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi. Bu çerçevede polis ekipleri HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı kararlarını uygulamaya başladı. HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı bildirildi.

 

KENDİLERİNİ SAVUNMADILAR

Gözaltıların ardından gün boyu ifadeler sürerken HDP’liler ile ilgili kararlar ardı ardına gelmeye başladı. Devam eden sorguların ardından Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. Mahkemelerde avukatları ile aynı ifadeleri veren Demirtaş ve HDP’li vekiller kendilerini savunmayacaklarını ifade ettiler. Gün boyu devam eden yargılamalar neticesinde dokunulmazlıklarla ilgili karardan sonra ifade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li 12 vekilden 8'i tutuklandı. 

 

İŞTE TUTUKLANAN İSİMLER

- Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı)
- Figen Yüksekdağ, Van Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı) 
- Gülser Yıldırım, Mardin Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı)
- İdris Baluken, Bingöl Milletvekili (Bingöl'de tutuklandı)
- Nursel Aydoğan, Diyarbakır Milletvekili (Şırnak'ta tutuklandı)
- Leyla Birlik, Şırnak Milletvekili (Şırnak'ta tutuklandı)
- Selma Irmak, Hakkari Milletvekili (Hakkari’de tutuklandı)
- Ferhat Encü, Şırnak Milletvekili (Hakkari’de tutuklandı)

 

O İSİMLER SERBEST KALDI

- Sırrı Süreyya Önder, Ankara Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)
- Ziya Pir, Diyarbakır Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)
- İmam Taşçıer, Diyarbakır Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)

 

BİR VAN VEKİLİ DAHA HAKKINDA GÖZALTI KARARI VAR!

Dünkü operasyonlarda Van Milletvekili Figen Yüksekdağ tutuklanırken başka bir Van vekili için de gözaltı kararı olduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, haklarında gözaltı kararı olan 3 milletvekili daha var. Bu vekillerden Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk yurt dışında. HDP Van milletvekili Tuba Hezer Öztürk’ün Ankara’daki canlı bomba saldırısını gerçekleştiren PKK’lının ailesine taziyeye gitmesi çok tartışılmıştı. Ayrıca arabasının bagajında PKK’lılara sevk edilmek üzere silah taşıdığı iddia edilen HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da dokunulmazlık tartışmasının en önemli unsurlarından biriydi. Tuba Hezer de Faysal Sarıyıldız da dokunulmazlıkların kaldırılması için Meclis Genel Kurul’unda oylama yapılmadan, yani bundan tam 5 ay önce “parti çalışmaları” için yurt dışına çıktı. O günden bu yana Türkiye’ye dönmediler. Bakanlık, Nihat Akdoğan'la ilgili sürecin devam ettiğini belirtmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göre HDP'liler hakkındaki gözaltı kararları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındı. 

 

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Diyarbakır'da evinde gözaltına alınan Selahattin Demirtaş'ın dosyasında bulunan suçlamalar şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağılamak, terör örgütü propagandası yapmak, Türk milletini, cumhuriyeti ve TBMM'yi alenen aşağılamak, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılamak, terör örgütü PKK propagandası yapmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, 298 sayılı kanuna muhalefet, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek, 2911 sayılı kanuna muhalefet, hakaret, suç işlemeye alenen tahrik, kanunlara uymamaya tahrik, kamu görevlisinin aleyhine iftira, suç işlemeye tahrik ve suç işlemeye azmettirme, devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüs."

 

İŞTE VAN VEKİLİ İLE İLGİLİ SUÇLAMA!

Ankara'da gece gözaltına alınan Figen Yüksekdağ'ın dosyasındaki suçlamalar şöyle: "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye alenen tahrik, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, devletini, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma, suçu ve suçluyu övmek." 

 

ORTAK METİN İLE SAVUNMA

HDP Genel Merkezi’nden, gözaltına alınan Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile diğer milletvekillerinin ortak savunma metni paylaşıldı. HDP’liler ortak savunmalarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı başkanlık sistemi üzerinden eleştirdi. Erdoğan’ın önündeki tek engelin kendileri olduğunu savunan HDP’liler, bu nedenle hedef olduklarını söyledi. Gözaltıların "hukuksuz" olduğunu savunan HDP’liler, "Yargı tiyatrosunda figüran olmayı kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı. HDP’liler savunmalarında özetle şunları söyledi: "Ülkemizde yargının saygınlığı ayaklar altındayken, düğmesiz olan cübbelerini iliklemeye çalışan böylesi bir siyasi yargılamanın öznesi olmayı asla kabul etmeyeceğim. Şâibelerle dolu bir siyasi geçmişe sahip olan Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargı tiyatrosunda figüran olmayı kabul etmiyorum. Soracağınız hiçbir soruya cevap vermeyeceğim, yapacağınız hiçbir yargılama faaliyetinin adil olacağına inancım yoktur. Benim buraya getirilmem bile hukuk dışıdır. Siyasetçilerin siyaset arenasındaki muhatapları siyasetçilerdir, yargı mensupları değildir. Sizden hiç bir talebim ve beklentim yoktur. Siyasi faaliyetlerim nedeniyle ancak beni seçen halkım sorgulayabilir."

 

138 VEKİLİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILMIŞTI

Mayıs ayında Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla 50’si HDP’li 138 milletvekilinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. 27 AK Parti, 51 CHP ve 9 MHP’li vekilin de dokunulmazlıklarının kaldırıldığı oylama sonrasında bu listede yer alan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara’da ifade vermeye gitmişti. Bazı CHP’li vekiller de tıpkı HDP’liler gibi ifadeye gitmeyeceklerini açıklamıştı. İfade çağrısı son olarak Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na geldi.

 

ÇAĞRI KAĞITLARINI KABUL ETMİŞLERDİ

İfade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li 15 milletvekilinden 11'inin çağrı kağıtlarını teslim aldıkları öğrenildi. Cumhuriyet başsavcılıkları, çağrı kağıdını aldığı halde ifade vermeye gelmeyen milletvekilleriyle çağrı kağıdı ulaştırılamayan HDP'liler hakkında, CMK'nın 146'ncı maddesi gereğince zorla getirme kararı verdi. Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'a yurt dışında bulunmaları nedeniyle çağrı kağıdı ulaştırılamadı. HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, gönderilen çağrı kağıdını iade etti.  HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik'in çağrı kağıdı ise ikameti olarak gösterdiği Şırnak'taki adresine, sokağa çıkma yasağı nedeniyle iletilemedi.


(KAYNAK: ŞEHRİVAN, AA, AL JAZEERA)

Editör: TE Bilisim