Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Yöneticileri ve Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban,  Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet yürüten iş adamlarıyla dayanışma yemeğinde bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

 

Van’da bir otelde düzenlenen istişare yemeğine HDP Van İl Eş Başkanı Mehmet Veysi Dilekçi,  HDP Van Milletvekili adayı Lokman Ergün, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ve OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt katıldı.

 

İstişare yemeğinde ilk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi,  son 40 yıldır yaşanan çatışmalı süreçte 40 bin kişinin hayatını kaybettiğini, köylerin boşaltıldığını ve buna bağlı olarak çöken ekonomik yapıyla birlikte büyük travmaların yaşandığını kaydetti. Tüm bu yaşananlara rağmen Kürt sorununun çözümüne ilişkin henüz ciddi bir girişimin olmadığını kaydeden Dilekçi, “  Son olarak 2013’te başlayan çözüm süreci de maalesef bir sonuca ulaşmadan sona erdi.  Toplumda büyük umutlar yaratan Dolmabahçe mutabakatı da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarla rafa kaldırıldı. Cizre’de, Gewer’de, Silopi’de, Nusaybin’de, Warto’da  ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının ardından çocuk, yaşlı demeden insanlarımız katledildi. Özellikle Suruç ve Ankara katliamları hepimizi derinden sarstı. İşte böylesi bir yas ortamı içinde 1 Kasım seçimlerine hazırlanıyoruz.” Dedi.

 

AKP’nin bölgeye yönelik sürekli bir ekonomik ayrımcılık yaptığını dile getiren Dilekçi, “ Tüm sorunlara güvenlik eksenli bakan ve hep bir ayrımcılık uygulayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. AKP döneminde bölgede yoksulluk ve işsizlik daha da arttı. Sanayimizde bu anlamda bitme noktasına geldi. AKP bölgeye yatırım yapmak, bölgeyi kalkındırmak yerine çıkardığı yeni yasalarla muhbirliği ve koruculuğu teşvik ediyor. Başbakan Van’da halkı beyaz toroslarla tehdit ediyor. Evet, beyaz torosları bir süredir garajlara çekmişler ama onların yerine plakasız daha lüks arabalar mahallelerimizde, sokaklarımızda dolaşıyor. Başbakan Davutoğlu Van mitinginde bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına yönelik tek bir değerlendirmede bile bulunmadı. Biz HDP olarak üreticilerimizi vergi borçlarından kurtaracağız.” Diye konuştu.

 

Dilekçi’nin ardından konuşan OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt’ta sanayicilerin yaşadıkları sorunları dile getirdi. Bozkurt konuşmasında şunları dile getirdi : “ Banka kredilerine erişebilme imkânımız maalesef yok, çünkü sicil kaydı bozuk olmayan bir sanayicimiz bulunmuyor. Bu açıdan mutlak bir sicil affının çıkarılması gerekiyor. Ödenmeyen kredi borçları, yine kredilerle ödenince sanayicilerimiz yüksek faizli kredi borçlarıyla boğuşuyor. Bu yüzden ihtihar teşebbüsünde bulunan sanayicilerimizin sayısı hergün artış gösteriyor. Yerel yönetimlerimizin, parlamentoya gönderdiğimiz milletvekillerimizin ve merkezi hükümetin bu anlamda ciddi bir biçimde ekonomiye yönelmesi gerekiyor. Arkadaşlarımızın çoğu tefecilerin eline düşmüş durumda, hayatlar kararıyor ve bu anlamda faiz affına ihtiyacımız var. Kentimizin yeni bir şehir planına kavuşması gerekiyor. Depremden kalan vergi ve SSK borçları mutlaka affedilmelidir.” Dedi.

Savaşın taraftarı olmak ekonomiyi güçlendirmektir. Savaşa en çok karşı çıkan yerel üreticilerimiz ve sanayicilerimizdir. Sizden ricamiz yerel ürünlerin teşvik edilmesidir. Biz size sonsuz maddi ve manevi desteğimizi sunmaya hazırız.” Dedi.

 

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban’da konuşmasında, “ 2016 performans programını yayınladığımızda ekonomik sorunlarımızı ve bu anlamda yapmak istediklerimizi çok açık bir biçimde tartışabiliriz.  Ancak bugün konuşmamız gereken temel olgu barıştır. Eğer gerçek anlamda bir barış olsaydı ; herkes düşüncelerini özgürce dile getirebilir ve  herkes ülkemizin bütçesinden eşit pay alabilirdi. Bizimde sanayicilerimizden beklentilerimiz var. Türkiye halkları 7 Haziran’da barıştan yana bir taktir kullandı. Bütün düşüncelerin parlamento aritmetiği içinde olmasını istedik. Ancak seçimlerin hemen ardından başlayan savaş buna izin vermedi. Maalesef savaş olduğu sürece ekonomik bir çözümden bahsedemiyoruz. Yeniden çatışmalı bir süreç yaşıyoruz ve yeniden seçime gidiyoruz. Taktir hakkımızı yeniden gözden geçirmemizi istiyorlar. Bizler Ortadoğu’nun karanlık yüzüne dönmek istemiyoruz. Sorunlarımızın tek çözüm reçetesi barıştır ve barış bizim için ekmek, su kadar kutsaldır.” Şeklinde konuştu.

 

Son olarak konuşan HDP Van Milletvekili adayı Lokman Ergün ise şöyle konuştu : “ Hepimiz bu coğrafyada aynı kaderi yaşıyoruz. Bir makinenin ayrı dişlileri gibiyiz.  Merkezi hükümetler hep bölgeyi ekonomik olarak ihmal ettiklerinden söz ediyorlar. İşte ben ihmal lafını hiç sevmiyorum. Çünkü bu kelime içinde bir masumiyet barındırıyor. Oysa bölge ekonomisi  bilinçli olarak ihmal edilmiştir. İstanbul’da yaptıkları köprüleri, tüp geçitleri gelip buralarda anlatıyorlar ve bizlerde bunu alkışlıyoruz. İşte biz golü buradan yiyoruz. İş insanları  hayallerle değil, gerçeklerle yaşarlar. Biz Kürt siyasetçileri olarak belediye başkanımız, milletvekilimiz, encümenimiz ile sorunlara çözüm bulmak zorundayız. İşte bu nedenle 1 Kasım’da tek adam iktidarına son vereceğiz. Bu siyasi tablo 2 Kasım’da çok bir oranda değişecek. Bu iktidar meşruiyetini yitirmiştir."

Editör: TE Bilisim