Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesinden sonra koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlanmıştı.

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması, gözleri pazar akşamı 45 günün tamamlanmasından sonra başlayacak sürece çevirdi.

 

CHP VE MHP OLUMSUZ YAKLAŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim hükümeti görevini verdikten sonra AK Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye ise 3'er bakanlık düşüyordu. Ancak CHP ve MHP, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini açıkladı.

 

3'ER ÜYEDEN SEÇİM HÜKÜMETİ

CHP ve MHP'nin olumsuz tavrından sonra seçim hükümetinin; AK Parti, HDP ve bağımsız 3 üyeden oluşacağı öğrenildi.

Seçim hükümetinin yanı sıra merak edilen bir başka konu ise HDP'lilerin Milli Güvenlik Kurulu toplantısında yer alıp alamayacağı oldu.

 

MGK'YA KATILANLAR

MGK toplantısına; Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları (4), Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanı katılıyor.

 

HDP'NİN MGK'YA KATILMA YOLU

MGK'ya katılabilen bakanlıkların HDP'ye verilmemesi gündemde olsa da koalisyon geleneklerine göre, HDP'li bir ismin başbakan yardımcısı olarak atanması siyasi nezaket gereği olarak değerlendiriliyor. Ancak kulislerde konuşulanlara göre 4 başbakan yardımcısı atanmayabilir.

Özetle MGK'ya katılan bakanlıkların HDP'ye verilmemesi ve HDP'den birinin başbakan yardımıcısı olarak atanmaması HDP'nin MGK'ya katılımının yolunu kapatıyor.


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim