Geçtiğimiz hafta yapılan kongreyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eş Başkanlığı görevine seçilen Veysi Dilekçi ile Derya Hayva, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın mensuplarıyla tanışmak ve fikir alışverişinde bulunmak amacıyla programı düzenlediklerini belirten Dilekçi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin Kürt sorunu olduğunu, bu sorunun çözülmesi için başlatılan Çözüm Süreci'nin son zamanlarda daha fazla tartışılmaya başlandığını bildiren Dilekçi, sorunun demokratik yöntemler ve muhataplarıyla çözülmesi gerektiğini ve muhatapların da belli olduğunu vurguladı. Basının özgür, tarafsız olması gerektiğini ifade eden Eş Başkan Hayva ise, “HDP bu ülkenin kurtuluşudur. Bu nedenle seçim döneminde HDP’nin yıpratılmasına yönelik haberlerin yapılmaması gerekiliyor.” dedi.

DİLEKÇİ: GAZETECİLER KATLEDİLİRDİ

Kısa bir süre önce Van’da görkemli bir kongre gerçekleştirdiklerini belirten Dilekçi şunları söyledi: “Bu kongre ile birlikte yeni yönetimimiz seçildi. Bu nedenle önemli bir süreçte bir araya geldiğimize inanıyorum. “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü” en içten dileklerimle kutluyorum. Demokrasisi gelişmemiz olan ülkemizde en zahmetli en zorlu görevlerin başında gelen basın çalışmaları günümüzün iktidarı tarafından daha da zor hale gelmiş durumdadır. Türkiye’nin yakın tarihinde 90’lı yıllarda gazeteciler görevleri başında katledilirdi. 3 gün öncesinde anmasını yapmış olduğumuz gazeteci Metin Göktepe’nin ölüm yıldönümüydü. İşte o tarihler gazeteciler katlediliyordu. Bugün de 21. Yüzyıl koşullarında gazeteciler tutuklanıyor ve hala birçok gazeteci ceza evinde. Böyle bir günde gazeteciler günü kutlamak daha da anlamlıdır. Gününüzü yürekten kutluyoruz.”

“BU ZİHNİYETİ DESTEKLEYENLERİ KINIYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan katliama da değinen Dilekçi, “Fransa’nın başkenti Paris’te bir basın kuruluşuna operasyon düzenlenerek çok sayıda basın çalışanı katledildi. Bu anlayış ve zihniyet karanlık bir dünyayı arzuladığından dolayı aydınlık bir dünyanın mücadelesini yürüten basın emekçilerinin çalışmalarını hazmedememenin anlayışıdır. Kimi ülkelerin politikaları bunlara hizmet ettiğine de inanıyoruz. Birkaç gün önce Tatvan gibi bir yerde belediyesi AKP’nin elinde bulunan kişiler tarafından bu katliamı gerçekleştirenler şehit ilan edildi. Bu anlamda bu katliamı destekleyen zihniyetler de vardır. Sadece tetiği çekenleri değil bu zihniyeti destekleyenleri de kınıyoruz. Bu büyük bir ayıptır. Toplumumuzun temel sorunlarını birlikte çözebileceğimize inandığımız en önemli mesleklerden biri basın çalışmalarıdır Bu anlamda bir araya gelmeyi önemsediğimizi bir daha belirtmek istiyorum” sözlerine yer verdi.

DİLEKÇİ: SORUNUN MUHATABI ÖZGÜR OLMALIDIR

Çözüm sürecine de değinen Eş Başkan Dilekçi şunları kaydetti: “Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri Kürt sorunudur. Kürt sorunu başlatılan çözüm süreci ile birlikte daha fazla tartışılmaya başlandı. Ama ne yazık ki sürekli bireysel anlayışlara dayalı gündemi değiştiriyorlar. Sorunun demokratik yöntemler ve muhatapları ile çözülmesi gerekir. Muhatap da bellidir. Nihayetinde Kürt sorunu yüzyıllara dayanan bir sorundur. İşte ona dayalı ortaya çıkan hareketler de bunun sebebi değil sonuçlarıdır. İşte PKK’de, Kürt hareketi de bunun örneğidir. Kürt hareketinin çözüm talepleri nettir. Yerelden yönetim en somut formüldür. Bunun sadece Kürdistan’da uygulamaktan ziyade büyüyen ve Ankara’dan tek merkezden yönetilemeyen her yerde uygulamak gerekir. Özerklik dünya şartlarında en demokratik olan sistemdir. Bizde bunun savunuculuğunu yapıyoruz. Bu sitem bugün ya da son günlerde tartışılan bir gündem değildir. Sayın Öcalan bunun savunucusudur. Amaç toplumun sorunlarını çözmektir. Sayın Öcalan kendi özgürlüğünü ya da sadece Kürtlerin özgürlüğünü hedefleyen bir mantıkta ya da anlayış da değildir. Öcalan, başta Türkiye’deki halklar olmak üzere ve Ortadoğu’daki bütün halkların özgürlüğünü hedeflemektedir. Bu anlamda bu süreç yürümelidir. Bu sorun muhatabı ile de çözülecekse sorunun muhatabı özgür olmalıdır. Özgür olmadan sorunun çözülmesi mümkün olabilir mi? Bunun bir mantığı da yoktur. Özgür oldukça süreç daha sağlıklı yürüyecektir. Ülkenin koşulları da buna uygundur.”

HAYVA: “HDP’NİN MİSYONU BÜYÜKTÜR”

HDP İl Eş Başkanı Derya Hayva ise HDP misyonun yüksek olduğunu belirtti. Hayva, “Kongremiz çok görkemli geçti. Bu da Türkiye’deki hakların HDP’ye olan ihtiyacından kaynaklandığını düşünüyorum. Türkiye’nin genelinde kongrelerimiz coşkulu geçiyor. HDP Türkiye’deki demokratik, barış ve özgürlük ihtiyacına bir cevaptır. Bu anlamda HDP’nin misyonu büyüktür. Halkımızın bizden beklentisi var. Seçimlere parti olarak gireceğiz. Hedefimiz iktidardır. Seçim döneminde partimiz yıpratılmaya çalışılacaktır. Bu nedenle basın bu konuda duyarlı ve tarafsız olmalıdır. Çünkü bu konuda en büyük görev basın mensuplarına düşüyor.” dedi.

“BU ÜLKEDE İSTİKRAR YOK”

HDP bu ülkenin kurtuluşudur diyen Hayva, son olarak şunları kaydetti: “Bu ülkede istikrar yok. Ülke her geçen gün diktatör rejimine doğru gidiyor. Bunun en bariz örneği Saray’dır. Bir ülkede insanların saray sahibi olması için ilk önce insanların yaşam standartlarının çok iyi olması gerekir. İktidarı halkın elinde alan ve devletin gücünü halk üzerinde kullanan bir iktidarla karşı karşıyayız. Biz bu iktidarı yıkacağız. Halkımızın inancını boşa çıkarmayacağız. Seçimlerde olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Bu konuda herkes bize güvenebilir. Bunu da halkımız ile başaracağız.”


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim