HDP’nin son günlerde mecliste yaptıkları konuşmalar ile Van kamuoyunda büyük yer bulan vekilleri Lezgin Botan ile Bedia Özgökçe Ertan, İran’a gitti. İran’da bir takım görüşme yapan vekiller burada önemli açıklamalar yaptı.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ile Lezgin Botan, İran Büyükelçiliği’ne ziyaret gerçekleştirdi. Görüşmede Büyükelçi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ve Büyükelçi Yardımcısı Dr. Alireza Delkhosh ile birlikte 2 müsteşar da hazır bulundu. Görüşmede ilk olarak konuşan HDP’li vekili Lezgin Botan, İran’da ve Irak’ta yaşanan deprem sonucunda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa diledi. Botan, “Van’da bir İran konsolosluğunun açılmasını sık sık talep etmektedir. Biz de Van halkının temsilcileri olarak bunu elzem görüyoruz.” Derken, Özgökçe ise şunları söyledi: “Sınır kapıları, trenle yolcu taşımacılığı, konsolosluk açılması gibi konularda biz de gerekli çabayı göstereceğiz.”

 

BOTAN: YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ

Yapılan görüşmelerde konuşan HDP’li Lezgin Botan şu şekilde konuştu: “Van, İran’a sınırı olan merkezi bir şehir. Urmiye ve Van birbirine çok yakın. Bu yakınlık sadece fiziksel anlamda değil, kültürel anlamda da var. Bugün başta Nevroz bayramında olmak üzere birçok İranlı Van’ı ziyaret ediyor. Bu yıl sadece ilk 10 ayda Van’ı ziyaret eden turist sayısı rekor kırarak 388 bin oldu. Dolayısıyla İran ve Van sınır kapılarının aktif çalıştırılması ve altyapı düzenlemelerinin bitirilmesi daha iyi olacaktır. Bu amaçla Van halkı ve iş dünyası, Van’da bir İran konsolosluğunun açılmasını sık sık talep etmektedir. Biz de Van halkının temsilcileri olarak bunu elzem görüyoruz. Van ve İran arasında ilişkilerin daha da yoğunlaşması amacıyla biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.”

 

ÖZGÖKÇE: ÇABA GÖSTERECEĞİZ

HDP’li Bedia Özgökçe ise depremden dolayı her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi. Özgökçe, “Van ve İran arasındaki yakınlık her alanda kendini gösteriyor. Bunu geliştirmek için biz siyasilere düşen görevler var. Özellikle Van’da İran konsolosluğunun açılması, Van’ı ziyaret eden İranlı yurttaşların işlerini daha da kolaylaştıracağı gibi geliş gidişleri hızlandıracaktır. Bunun yanında Van ve İran arasında trenle yolcu taşımacılığı alanında da gelişmeler önemli olacaktır. Bu amaçla sınır kapıları, trenle yolcu taşımacılığı, konsolosluk açılması gibi konularda biz de gerekli çabayı göstereceğiz.”

 

BÜYÜKELÇİDEN VAN’A TEŞEKKÜR

İran Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, HDP Van milletvekillerinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, Türkiye ile İran arasında gelişen ilişkilere vurgu yaptı. Fard, İranlı vatandaşları ağırladıkları için Van’a teşekkür etti. Fard, bu konularda diyalogun önemine vurgu yaparak zamanla değişen şartların yeni konsolosluklar açılması gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim