Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van il örgütleri, polisin gece Hacıbekir mahallesindeki operasyonunu kınayarak sorumluların görevden alınmasını istedi.

 

Xaçort’ta önceki gece saatlerinde Rojava devrimi kutlamalarında çıkan gerginliklerin ardından 16 kişinin yaralandığı olaylara ilişkin DBP İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya; HDP İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, DBP İl Eş Başkanları Hamiyet Şahin ve Münir Aras, HDP Milletvekilleri Tuğba Hezer ve Yurdusev Özsökmenler, Edremit Belediye Eş Başkanları Rojbin Sevil Çetin ve Abdülkerim Sayan ve HDP-DBP İl Yöneticileri katıldı.

 

Basın açıklamasını yapan DBP Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin ilk olarak şu sözlere yer verdi: “7 Haziran 2015 seçim sonuçlarını hazmedemeyen AKP zihniyeti Kürt halkına yönelik saldırılarını arttırarak sürdürüyor. Seçimden önce yapılan bütün provokasyon hesapları halkın örgütlü duruşu sayesinde boşa çıkarılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ikilisinin halkın büyük bedellerle elde ettiği Rojava devrimi ve Türkiye’de ki seçim başarısının ardından sivil halka saldırmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün önce hem de bayram günü yaptığı ‘ 6-7 Ekim’i unutmadık’ şeklindeki sözlerinin ardından harekete geçen polis Xaçort mahallesinde halkımıza saldırarak aralarında hamile kadın ve çocuklarında bulunduğu 16 kişiyi yaralamıştır. Mahallede yaşanan olaylar sırasında olay yerine milletvekillerimizle birlikte olay yerine gittiğimizde karşılaştığımız durum korkunçtu. Mahallede onlarca TOMA, Panzer ve Akrep aracı dolaşıyordu. Kendini savunmaya çalışan mahalle halkına polis evlerin içine gaz bombası atarak karşılık verdi. Bayramı adeta cehenneme çeviren polisin bu saldırıları sırasında 16 kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

 

Şahin gaflete düşmeyin uyarısında bulunarak, “Halkımız eğer sabrediyorsa barışa olan özleminden ve inancındandır. Siz silahlarınız, TOMA’larınız, akrepleriniz bu halkı yıldıramaz. Artık bu gerçeği öğrenin. Bizler HDP ve DBP olarak konuyla ilgili gerekli hukuki çalışmayı başlattık. Dün halkımıza yönelik terör estiren yetkililerin derhal görevden alınmasını istiyoruz. Bu yapılmadığı taktirde demokratik eylemliliklerimiz arttıracağız. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.” İfadelerini kullandı. Açıklamanın ardından DBP Van İl Eşbaşkan Yardımcıları Fadıl Barıştıran, Caziye Duman ve HDP’li Yöneticiler Xaçort mahallesinde saldırıya uğrayan aileleri ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. İHD olaylara ilişkin hazırlayacakları raporu kısa süre içinde kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. 

Editör: TE Bilisim