HDP Van İl Başkanlığı Yüksekova’ya gideceklerini duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan il eş başkanı Veysi Dilekçi, bugün saat dokuzda Nuda Kültür Merkezi önünde toplanıp yürüyüş halinde Yüksekova’ya gidileceğini ve Van halkını yürüyüşe çağırdı.

 

HDP Van İl Başkanlığı Yüksekova’ya gideceklerini duyurmak amacıyla HDP il binasında basın toplantısı yaptı. Toplantıya belediye eş başkanları, parti yöneticileri ve HDP’li milletvekilleri katıldı. Toplantıda konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, sözlerine Brüksel’de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başladı.

 

“EŞ BAŞKANLARIMIZIN TUTUKLANMASINI KINIYORUZ”

Patlamada yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Dilekçi,  dünyada birçok yerde yaşanan bu saldırıların son bulması ve Türkiye’ye barışın gelmesi için mücadele ettiklerini söyledi. Bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Dilekçi, “Bu çalışmalarımızı yürütürken maalesef büyük engellerle karşılaşıyoruz. Son olarak DBP Van İl Eş Başkanlarımız Sayın Caziye Duman ve Ökkeş Kava hukuksuz bir şekilde tutuklanmıştır. Bu hukuksuzluğu buradan bir kez daha kınıyoruz. Tutuklanan arkadaşlarımız yalnız değildir ve sonuna kadar onların yanında olacağız. Yapılan bu tutuklamalar demokratik siyasete olan tahammülsüzlüktür Demokratik Bölgeler Partisi yüzün üzerinde belediyesi olan siyasi bir partidir. Biz bu hukuksuz uygulamalarla belediyelerimize kayyum atanmasının zeminin hazırlandığını düşünüyoruz “ dedi.

 

“AMAÇ HENDEK VE BARİYERLER DEĞİL”

Konuşmasında sözü Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin, Derik, Şırnak ve son olarak Yüksekova’da başlatılan sokağa çıkma yasaklarına getiren Dilekçi, “Bu il ve ilçelerimizde kaç aydır devletin saldırıları sürüyor. Her ne kadar bunun için hendek ve bariyerleri gerekçe gösterseler de amaç demokratik siyasetin önüne geçmektir. 7 Haziran’da açığa çıkan sonuç devletin savaş ve şiddetini beraberinde getirdi. Yüzlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. 90’lı yıllarda köyler boşaltılırken bugün ilçelerimiz boşaltılıyor, tarihi mekânlarımız yerle bir ediliyor. Sur ve Cizre yıkıldı, yakıldı. Son olarak Yüksekova’da yaşananlar ise bizleri kaygılandırıyor. Yurttaşlarımız orada ciddi bir katliam tehlikesiyle karşı karşıyadır. Orada bulunan yurttaşlarımızın gönderdiği kısa mesajlar durumunu vahametini ortaya koyuyor. Bu yüzden yaşanacak yeni bir katliama dur demek için Nuda Kültür Merkezi önünde toplanarak Yüksekova’ya hareket edeceğiz. Bu anlamda tüm halkımızı yürüyüşümüze davet ediyoruz.” Dedi. Dilekçi ardından konuşmasını şöyle sürdürdü: “Derhal müzakereye geri dönülsün. Bu anlamda Newroz’da çağrılar yapıldı. Devlette bu çağrılara uyarak savaş politikalarından vazgeçmelidir.”

 

EL İLANININ DAĞITILMASINA İZİN ÇIKMADI!

Basın toplantısının ardından partililer ‘Gevere ses ver’ bildirilerini dağıtmak için sokağa çıktı. Ancak polisin el ilanı dağıtılmasına izin vermemesi üzerine HDP il binası önünde yapılan basın açıklamasından konuşan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, en demokratik haklarının bile engellendiğini belirterek, polisin tutumunu kınadı. 

 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim