HDP Van Milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Lezgin Botan hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan hazırlanan iddianamede 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

 

Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, milletvekilleri hakkındaki dosyaların gönderildiği adliyelerde soruşturmalar sürüyor.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa değişikliği kapsamında dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Botan'ın 12 Ekim 2015'te düzenlenen mitingde yaptığı konuşma, Öztürk'ün de 28 Kasım 2015'te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin protesto edildiği basın açıklamasında yaptığı konuşmayla ilgili yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

 

Öztürk hakkında hazırlanan iddianame Van 4'üncü, Botan hakkında hazırlanan iddianame de 3. Asliye Ceza Mahkemelerince kabul edildi.

 

İddianamelerde, milletvekilleri Botan ile Öztürk'ün konuşmalarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleriyle aleni yerde "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçunu işlediği belirtilerek, 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

 

Şüphelilerin usulüne uygun tebligata rağmen savunma yapmak amacıyla savcılığa müracaat etmediklerinin kaydedildiği iddianamede, söz konusu suçlar bakımından Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün yazısı ile kovuşturma izni verdiği milletvekillerinin ilgili sevk maddelerine göre cezalandırılması talep edildi.

 

"KAÇAK" VEKİL HAKKINDA DAHA ÖNCE 2 DAVA AÇILMIŞTI

Yurt dışında olduğu tespit edilerek Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında yakalama kararı çıkarılan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'e daha önce de "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "terör örgütü propagandası yapmak", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek, yönetmek ve bunların hareketlerine katılmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından 2 dava açılmıştı.

 

Yurt dışında olduğu için savunması alınamayan Öztürk'ün, bu davalardan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 70 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, çeşitli tarihlerde öldürülen teröristlerin cenaze ve taziyelerine katılan Öztürk'ün bu suçlar bakımından dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke hazırlayarak Adalet Bakanlığına göndermişti.

Editör: TE Bilisim