YSK'nın İstanbul seçimini iptal edip yenileme kararı almasının ardından akıllara gelen ilk sorulardan biri HDP'nin tutumunda değişiklik olup olmayacağı oldu. 

Bunun sebeplerinden biri de Abdullah Öcalan'ın dün avukatları aracılığıyla okunan mesajıydı. 

Öcalan'ın 8 yıl aradan sonra 2 Mayıs'ta avukatlarıyla görüşmesini izin verilmiş, avukatların aktardığına göre, Öcalan'ın mesajı hafta sonunda kendilerine iletilmiş ve nihayet dün saat 15.00'te bir basın toplantısıyla o mesaj okunmuştu.

Sosyal medyadaki kimi hesaplarda Öcalan'ın açıklamasının zamanlamasına dikkat çekildi.

"AK Parti ve HDP anlaştı" yorumları yapıldı.

Kürkçü: Bu safsatayı yayanları not edin

Bu yorumlara ilk tepki HDP'nin Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü'den geldi. 

Kürkçü, Twitter hesabından HDP'nin tutumunda bir değişiklik olmayacağını söyledi. 

Kürkçü, “HDP’nin 31 Mart kararı 16 Nisan ve 24 Haziran’la süreklilik içinde bir tarihsel tutumun eseriydi. HDP tarihsel ve mantıksal olarak YSK kararı sonrasında da aynı çizgidedir. Bu çizginin sonuç vermesi muhalefetin, aklıyla alay eden Gladyo fitne operasyonuna direnmesiyle mümkün” dedi. 

Ertuğrul Kürkçü@ekurkcuHDP

 · 

Replying to @ekurkcuHDP

AKP’nin YSK darbesinin muhalefet saflarında bir bozguna yol açacak şekilde sürdürülmesinden başka bir değeri olmayan bu safsatayı yayanları not edin. Kenetlenmesi gereken bir anda muhalefetin bütün yükünü omuzlayan HDP’yi ve Kürt halkını kötüleyenlere kapılanları akla davet edin.

Ertuğrul Kürkçü@ekurkcuHDP

HDP demokratik muhalefetin aklıdır, ruhudur, vicdanıdır, tahammülüdür, Türkiye’nin ufkundaki yeni yaşamdır, çaresizliğinin çaresidir, faşizmin yenilgisindeki kritik güçtür. HDP’siz 31 Mart olmazdı, HDP’siz bir gelecek de olmayacak.

691

Twitter Ads info and privacy

“AKP’nin YSK darbesinin muhalefet saflarında bir bozguna yol açacak şekilde sürdürülmesinden başka bir değeri olmayan bu safsatayı yayanları not edin” diyen Kürkçü, şu ifadeleri paylaştı:

Kenetlenmesi gereken bir anda muhalefetin bütün yükünü omuzlayan HDP’yi ve Kürt halkını kötüleyenlere kapılanları akla davet edin. HDP demokratik muhalefetin aklıdır, ruhudur, vicdanıdır, tahammülüdür, Türkiye’nin ufkundaki yeni yaşamdır, çaresizliğinin çaresidir, faşizmin yenilgisindeki kritik güçtür. HDP’siz 31 Mart olmazdı, HDP’siz bir gelecek de olmayacak.

HDP Genel Merkezi kararı eleştirdi

İstanbul seçiminin iptal edilmesinin ardından HDP Genel Merkezi'nden de bir açıklama geldi. 

İlk açıklamada, YSK'nın kararına net bir tepki vardı. Açıklamada "YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır" denildi.

View image on Twitter

HDP@HDPgenelmerkezi

YSK, hukuku çiğneyerek, kendini inkar ederek ve iktidar baskısına boyun eğerek, zerre kadar demokratik meşruiyeti olmayan bir karar almıştır. Hakimler bir kez daha cübbelerini iliklemiş, vicdani ve hukuki değerleri yok saymıştır.

8,551

thumbs_b_c_433a4643b00c171e73d201c42b9bb5e6.jpg

Sezai Temelli - Pervin Buldan / Fotoğraf: AA

Paylan: Demokratlarla dayanışma sürecek

HDP kanadından bir açıklama da Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'dan geldi. Paylan sosyal medyadaki paylaşımında "HDP demokratlarla dayanışma içinde olmaya devam edecektir" dedi.

Garo Paylan - Կարօ Փայլան@GaroPaylan

HDP üzerinden parazit yaratmak isteyenlere kulak asmayın.

HDP ve tüm HDP’liler; faşistlerle mücadele etmeye, demokratlarla dayanışma içinde olmaya, sonuna kadar devam edecektir.

11,2 B

Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

Öcalan: HDP zamanı geldiğinde gereken cevabı verecek

YSK’nın İstanbul kararını Independent Türkçe’ye değerlendiren HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, İstanbul seçimlerini açlık grevleri ve Kürt sorunu ile bir bütün gördüklerini ve bu konudaki ilkeli tutumların devam edeceğini söyledi.

Medyayı açlık grevlerine yer vermemekle eleştiren Öcalan, “Sorunun demokrasi ile çözülmesi için bağırıp çağırıyorlar ama kimse ses vermiyor. Ama İstanbul seçimleri söz konusu olunca bakıyorum herkes HDP üzerine konuşuyor. Tabii bu HDP’nin İstanbul seçimlerine etki edeceğini göstergesidir. Bunu biz biliyoruz. Ama bu işi HDP’siz, HDP’nin ne TV programlarında ne bir temsilcisi ne Genel Eş Başkanı, ne bir MYK’dan vekili, herhangi bir noktada yer vermeyip ama HDP adına plan üreten proje üreten algı yaratmaya çalışanlar da bunun cevabını zamanı gelince alacaklar” diye konuştu.

D2Lh6ahX4AAQ4cN.jpg

Ömer Öcalan / Twitter

HDP’nin Basın Yayın ve Propagandadan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcımız Azad Barış da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HDP’nin ilkeli duruşunun devam edeceğini belirtti.

31 Mart seçiminde aday çıkarmayan HDP, seçim mevzuatına göre, 23 Haziran'daki yenileme seçiminde de aday çıkaramayacak. 

Editör: TE Bilisim