Doğu Anadolu Bölgesi'nde önceki seçimlerde HDP'ye oy veren seçmenlerin önemli bir bölümü anayasa değişikliği halk oylamasında tercihini "Evet"ten yana kullandı. Anayasa değişikliği halk oylamasının sorunsuz bir şekilde sona erdiği Doğu Anadolu Bölgesi'nde HDP'nin oy oranında yaşanan ciddi düşüş dikkati çekti. Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha önceki seçimlerde tercihini HDP'den yana kullanan seçmenin önemli bir kısmı, anayasa değişikliği halk oylamasında tercihini değiştirdi. HDP'nin içerisinde yer aldığı "Hayır" cephesinin oy oranı halk oylamasında düştü.

 

Resmi olmayan sonuçlara göre, Hakkari'de 1 Kasım 2015'teki milletvekili genel seçiminde yüzde 82 oy alan HDP'nin anayasa değişikliği halk oylamasında oyu yaklaşık 15 puan düşerek 67.65'e indi. Aynı düşüş Van'da da yaşandı. Milletvekili genel seçiminde alınan yüzde 64.3 oranındaki oy, yüzde 57.20'e düştü. Muş'ta iki yıl önceki seçime oranla HDP'nin oyu 11 puan geriledi. Geçen seçimde alınan yüzde 60.6 oy, 49.40'a indi. HDP'deki oy düşüşü Bitlis ve Bingöl'de de yaşandı. Bitlis'te 1 Kasım'da yüzde 48.6 oy alan HDP'nin 16 Nisan'da sandıktan çıkan oy oranı 49.40 oldu. Bingöl'de de yüzde 29.50'den, 27.43'e geriledi.

 

SALDIRILAR OYLARI DÜŞÜRDÜ

HDP'nin önemli bir oy kaybı yaşadığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde vatandaşlar, bunun, terör örgütü PKK'nın şehirlerde çukur kazarak hayatı yaşanmaz hale getirmesi, terör saldırıları ve örgütün vatandaş üzerindeki baskısının sona ermesinden kaynaklandığı yorumunu yaptı. Bölgede hem kırsal hem de şehir merkezlerinde güvenlik güçlerince yürütülen başarılı terörle mücadelenin yanı sıra PKK'nın kentlerde siyasetçilere yönelik saldırılarını artırması ve İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan belediyelerin hizmetleri de seçmenin tercihinin değişmesinde etkili oldu.

 

VAN’DA BAHÇESARAY SÜRPRİZİ

HDP'nin oy oranı Van'ın Bahçesaray ilçesinde 18 puan düşerek yüzde 32'ye, Başkale ilçesinde de 15 puan düşerek yüzde 81'e geriledi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde daha önceki seçimde yüzde 93.7 oy alan HDP'nin oy oranı anayasa değişikliği halk oylamasında yüzde 77'ye geriledi. Yaklaşık yüzde 16'lık düşüşün nedeni, ilçede terör örgütünün çukur kazıp, patlayıcı yerleştirerek kurduğu barikatlar nedeniyle vatandaşın yaşadığı mağduriyet olarak olarak yorumlandı. Aynı düşüş Şemdinli'de de yaşandı. 1 Kasım'daki seçimlerde yüzde 57 oy alan HDP'nin oranı yüzde 42'ye düştü. Ağrı'da 1 Kasım 2015 seçimlerinde yüzde 66,80 oranla HDP 146 bin 763 oy almıştı. Parti, 16 Nisan'da "Hayır" cephesiyle katıldığı halk oylamasında yüzde 56,83 oranla 114 bin 781 oy alarak düşüş yaşadı. 

Editör: TE Bilisim