ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - HDP'nin başlattığı ve bir hafta süreceği belirtilen "Vicdan ve Adalet Nöbeti" bugün Van’da başladı.

 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır'da başlattığı ve İstanbul'un ardından Van’da devam ettirilen "Vicdan ve Adalet Nöbeti" saat 12.30' da Musa Anter Barış Parkında başladı. HDP il binasından yola çıkan HDP’li vekiller yoğun güvenlik önlemi altında Musa Anter’e geçti. Musa Anter Barış Parkında 7 gün boyunca nöbet tutacak olan vekiller, parti meclis üyeleri ve parti il yöneticileri ince aramanın ardından parka alındı. HDP’nin 7 gün sürecek olan nöbetine HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım,  HDP Van Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe Ertan, Adem Geveri, Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan,  Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat katıldı.

 

“MUSA ANTER BARIŞ PARKI’NIN KENDİSİ İZOLASYONA ALINMIŞ DURUMDA”

Nöbette ilk olarak HDP Van eski Milletvekili Figen Yüksekdağ’ın mesajı okundu. Mesajın ardından bir konuşma yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “ Engeller, barikatlar, bariyerler ne olursa hiçbir güç ve kudret insanlığın vicdanını ablukaya alamaz, zulme sessiz kalınmasına neden olmaz. Buraya gelince kadar vicdan ve adalet diyen insanlar gözümüzün önünde gözaltına alınmaya başladılar, insanlarımız tehdit edildi. Musa Anter Barış Parkı’nın kendisi izolasyona alınmış durumda. İşte bu fotoğraf bu Türkiye’ye dayatılan fotoğraftır. Milletin seçmiş olduğu eş başkanlarımız milletvekillerimiz cezaevinde. Halkımızın iradesi, sesi oldukları için tutuklular. Barış ve özgürlük sesini yok etmek isteyenler 7 Haziran’da ortaya çıkan halkın iradesini yok etmek istediler. Bugünkü abluka 4 yıldır adım adım barış masasını, müzakere masasını çökertmenin planını yaptılar. Suruç’tan, Ankara Gar’ına kadar kan dökerek bir iktidar devşirmeye çalıştılar. Peki, ne oldu bunları yaparak ne elde ettiniz. Hangi ulvi amacı başardınız. Susmadık, susmayacağız. Bu halk hiçbir zulme, zorbalığa boyun eğmedi, eğmeyecek. Partimizin Sözcüsü İnsan Hakları Sözcüsü Ayhan Bilgen 28 Şubat’ta da ve Cizre’de, bugünde vicdanın ta kendisidir. Ayhan Bilgen tıpkı Atıf Hoca gibi hiç söylemediği bir sözden dolayı yargılanıyor. Her seferindi İskipli Atıf Hoca’ya atıfta bulunanlar işte bugün yargıyı talimatlarla yönetiyor.” Dedi.

 

Baydemir, “TBMM’de ihtisas Komisyonları var, İnsan Hakları İhtisas Komisyonu Üyeleri Burcu Çelik ve Ayhan Çelik cezaevindeler. TBMM Başkanı Adeta Meclisin itibarını 5 trilyonluk araçlarla kurtaramazsınız. Şu anda siz olay mahallinden bu araçlarla uzaklaşmanın gayreti içindesiniz. Meclis Başkanına çağrımızdır. İnsanlık onurunun kurtulması için sizde bir rol sahibi olun.” İfadelerine yer verdi.

 

“HEP BİRLİKTE FAŞİZMİ DURDURALIM”

Baydemir, gelenek olan Guantamala uygulamasından şikayetçi olunduğunu ifade ederek, şimdi tek tip elbise guantamala uygulamasının getirildiğini dile getirdi. Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürtçe bir söz var ka akıl, ka akıl. Tek tip elbise dayatması işkencedir. Burada hedef siyasi tutsaklardır. Cuntanın gerçekleştirmediğini şimdi legal demokratik alanına cezaevinde işkence hane kuruyorlar. Bu tablo kaybedilmişliğin ifadesidir. Tek tip elbise uygulamasına dair 12 Eylül’de elbiselerini yırtıp iç çamaşırıyla kaldılar. Rahmi Yıldırım cezaevinde tek tip işkence demiştir. Burada Van halkının yüreğinden bir kez daha sesleniyoruz. İnsanlık onuru işkenceyi yenecek. Ülkeyi öyle bir hale getirdiniz ki, her gün baskının dozunu arttırmakla çareyi buluyorsunuz. Oysaki zulümle abad olunmaz. Zulümle abad olanın sonu felakettir. Bunu en iyi siz bilirsiniz. Siyaset sorunlara çözüm arama yeridir. Siz siyaseti kine dönüştürürseniz toplumun yarısı size nefret gözüyle bakar. Siz böyle yaparsanız toplumda boğazlaşmaya zemin hazırlamış olursunuz. Bakın BJK Konyaspor maçında meydana gelen hadise tarafların birbirini terörist ilan etmesi senin amigo siyasetinin bir sonucudur. Bir Genel Başkan amigoluk yaparsa, taraftar da sahaya iner. İşte Türkiye bu noktaya gelmesin diye HDP Faşizmi durduracak. Milyonlara çağrımız, susmayalım, durmayalım, hep birlikte faşizmi durduralım. Bir kez daha yüksek bir sesle AKP Genel Başkanına çağrıda bulunuyorum. Faşizmin yolu çıkmaz sokaktır. Faşizmi, baskıyı bir çare olarak gören bütün anlayışlar bu çıkmaz sokakta kendi halklarına büyük acılar yaşatarak büyük felaketlerin eşiğine getiriyor. İşte bu zihniyet, devletin yeni sahipleri kendi formatını devlete format olarak çekiyorlar. İşte bunu yaparken kocaman bir yalana sığınıyorlar. Devletin beka sorunu varmış, devletin beka sorunu yok. Devletin adalet ve vicdan sorunu var. İşte bizler onurlu bir geleceğe yürüyeceğiz. Eskiler de tekçiydi, ekranları karartırlardır, eskiler köy yakardı, siz şehirleri yakıyorsunuz.”

 

“SELAHATTİN DEMİRTAŞ’I 53 KİŞİNİN KATİLİ OLARAK ANLATIYOR”

HDP olarak Türkiye’nin bütün renklerinin sesi olmaya devam edeceklerini söyleyen Baydemir, “Bizler asla demokrasi mücadelesinden, onurlu bir barış mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Şu an itibariyle topluma yaşatılan bu baskı ve zorbalık rejiminin bir temel dayanağı var. Devletin beka sorunu varmış Güney Kürdistan’da yapılacak referandum, beka sorunuymuş Rojava’da Kürtlerin özgürleşmesi. Eğer kardeşiz diyorsunuz, bunda samimiyetiniz varsa buna neden karşı çıkıyorsunuz. Neden bu sizin beka sorununuz olsun. Tam tersine bu toplumun en büyük çıkarı Kürt kardeşleriyle ekonomik, siyasal ilişkiler geliştirmesidir. Rojava’da Türkmenler olsaydı aynı tepkiyi mi gösterecektiniz.” Dedi.

Baydemir, “Şimdi Selahattin Demirtaş’ı 53 kişinin katili olarak anlatıyor. Bekir Bozdağ ile kardeşliğiniz mübarek olsun. Ancak Kürt halkının ve Ahmedi Hani’nin bir destanı var, o destanda memler, zineler, değerler var ama bekolarda var. Bekolar sana hayırlı olsun biz memlerin, zinlerin yolunda olacağız. Bir kez daha buradan Demirtaşlara, Yüksekdağlara, gazetecilere binlerce kez selam olsun, selam olsun ki Bekir Kaya şahsında tüm halkımıza sözümüz ülkeye barışı armağan edene kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. 7 gün boyunca buradayız. Vicdan ve Adaletin Sesini Van Gölü’nden yükselteceğiz.” Diyerek konuşmasını bitirdi. 

Editör: TE Bilisim