Depremde bu yana sanatı çadırda yaşayan Van’da yıllar sonra beklenen adım nihayet atıldı. Sanatını da, kitabını da enkaz altında bırakan kentte yıllardır sanata mahkûm olan kentin sanatı için güçlendirme kararı çıktı. Depremlerin ardından yaklaşık 4 yıldır çadırda perdelerini açan Devlet Tiyatrosu hizmet binası için onarım kararı verildi.

 

Recep Bilginer'in yazdığı 'Sarı Naciye' adlı oyunla 1997 yılında perdelerini açan Van Devlet Tiyatrosu, 2011 yılında yaşanan depremlerde birçok bina gibi hasar gördü. Tiyatronun açıldığı günden bu yana da yerli ve yabancı olmak üzere birçok oyun sahnelendi. Yıkıcı 2 depremin ardından bina orta hasar alınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Sarayı bahçesine Van Valiliği Sanat Çadırı kuruldu. Depremler sonrası oyunların çadırdan kurtarılması için herhangi bir adım atılmazken, aradan geçen yaklaşık 4 yılın ardından müjdeli haber yeni geldi. Bakanlık gönderdiği yazıda binanın ihale sürecinin başlatıldığını ve en kısa sürede onarım işlemlerine başlanacağı belirtildi.

 

GENEL MÜDÜRLÜK HAREKETE GEÇTİ

Orta hasar alan bina için güçlendirme çalışmalarına aradan geçen yaklaşık 4 yılına rağmen başlatılamazken, bina çürümeye terk edildi. Depremden sonra uzun süre turneye çıkmak zorunda kalan Van Devlet Tiyatrosu'nun ilk oyunu da Van Valiliği Sanat Çadırı 'Ertuğrul Günay' sahnesinde 2012 Mayıs ayında oynanan 'Entrikalı Dolap Komedyası' oldu. Bu oyundan sonra birçok oyun için perdeler yine çadırda açıldı. Defalarca gündeme gelen sıkıntı için adım atılmazken, devlet tiyatrosu sanatçılarının yazdığı dilekçe sonrası Genel Müdürlükten cevap geldi.

 

SANATÇILAR DİLEKÇE YAZDI

Birçok kez haber konusu olan Devlet Tiyatrosu hizmet binasının geçen uzun zamanın ardından ‘Sonunda’ onarılacağı belirtildi. Depremden bu yana tiyatro binası olmayınca Devlet Tiyatrosu Sanatçıları çadırda sanat yaparken, defalarca gündeme gelen sıkıntı için bu güne kadar adım atılmadı. Son çare devlet tiyatrosu sanatçıları sorunun çözümü için Genel Müdürlüğe dilekçe yazdı. Dilekçe sonrası geç de olsa genel müdürlükten cevap geldi. Dilekçeye karşılık gelen cevap metninde binanın onarımı için ihale sürecinin başlatıldığını ve inşaata en kısa sürede başlanacağı belirtildi.

 

İHALE MAYISTA YAPILACAK!

10 Nisan’da ilana çıkan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü binasının güçlendirilmesi ve büyük onarımı için 4 Mayıs tarihinde Ankara'da ihalesi yapılacak. İhalenin yapıldığı tarihten 15 gün sonra bakım ve onarım sürecinin başlayacağı ve 600 gün içinde tamamlanma şartı koşuldu.

 

HALEN KÜTÜPHANE YOK

Öte yandan tıpkı Devlet Tiyatrosu gibi geçici mekânlarda hizmet veren Van İl Kütüphanesi de modern bir yapıya kavuşmayı bekliyor. Yıllardır Van’ın özlemini çektiği yapılardan biri olan kütüphane de halkın en çok dillendirdiği konulardan biri olurken Büyükşehir’e rağmen hem sanat ve kültüre hem de kültürel diğer çalışmalara dair adımların adım atılmaması tepki alıyor. 


ŞEHRİVAN ÖZEL - MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim