Van'daki Tarihi Hüsrev Paşa Camisinde görevli imam hatip Ahmet Hüsrev Koyuncu, 30 yıl önce hobi olarak başladığı hat sanatına, öğrenci yetiştirerek devam ediyor.

 

Koyuncu, yaptığı açıklamada, 9 yaşında başladığı hat sanatını, 30 yıldır sürdürdüğünü söyledi. Medreseye başladığında kitap kapaklarındaki Arapça hatların ilgisini çektiğini anlatan Koyuncu, "Bu yazıları kurşun kalemle taklit etmeye çalışıyordum. Şimdi çok sayıda öğrenciye hat dersi veriyorum. İl Müftümüz Nimetullah Arvas'ın da desteğiyle camide öğrenciler yetiştiriyorum" dedi. Hat sanatında Arapça yazı şekli olan "nesih" ve "sülüs" kullandığını ifade eden Koyuncu, imamlığın yanı sıra hattatlığa ilgi duyan öğrencileri yetiştirdiğini ifade etti.

 

"BUGÜNE KADAR 18 CAMİ SÜSLEDİM"

Hat sanatını gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını belirten Koyuncu, İl Müftülüğünün desteğiyle çeşitli kurumlarla ortak kurslar düzenlediğini anlattı. Koyuncu, şöyle devam etti: "Değerli hocalardan yıllarca hat dersi aldım. Şimdi de öğrencilerimin bu alanda en iyi olmalarını istiyorum. Benden çok daha iyi yazmalarını istiyorum. Ayrıca cami süslemeleri de yapıyorum. Bugüne kadar Van, Muş ve Siirt’te bulunan 18 camiyi süsledim. Bu camilere Yasin-i Şerif ve Tebareke surelerini yazdım. Bunlar kendi el yazmalarımdır."

 

Hat sanatının 3 ila 5 yılda öğrenilebileceğini dile getiren Koyuncu, bu sanatın aynı zamanda insan ruhunu dinlendirdiğini ve ruhen kendini kötü hissedenlere hat sanatıyla uğraşmalarını tavsiye ettiğini kaydetti. Koyuncu, "Nesih, Kur'an-ı Kerim'in yazılış şeklidir. Sülüs ise tablolardaki yazılardır. Öğrencilerime her ikisini de öğretiyorum. Hat sanatı hakkında Hz. Ali şunu diyor, 'hat sanatı cismani aletlerle ortaya çıkan ruhi bir hendesedir'. Yani ruhen insana huzur veriyor. İnsan huzursuz olduğunda gelip hat yazmalıdır. Tek gayem bir gün hat sanatıyla Kur'an-ı Kerim'i yazmak" ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim