Sobacılar Çarşısında 50 yıldır açtığı dükkânda soba üreten ve aynı zamanda futbolla uğraşan 72 yaşındaki Nihat Atacan yıllara meydan okuyor.

 

Yarım asırdır ustalık yaptığını belirten Nihat Atacan, 10 yaşında çırak olarak bir sobacının yanında işe başladığını belirterek "Yaklaşık 50 yıldır usta olarak çalışıyorum, onlarca usta yetiştirip iş sahibi yaptım. Topraklı dükkânımda çalışmalarımı devam ettiriyorum. Üç çocuğumu usta olarak yetiştirdim. Şimdi de bir çırağım var onu da inşallah usta olarak yetiştireceğim. Mesleğimi ileri taşımak için çaba gösteriyorum. Mesleğimden memnunum. 1944 doğumluyum, Van’da çıraklıktan ustalığa yetiştirdiğim çırakların çoğu dükkân açıp ekmek sahibi oldu." Sporla uğraştığını belirten Atacan, şunları söyledi: "Hem spor yapıyor hem futbol oynuyorum, hem de mesleğimi yapıyorum. Eski sporcuyum sağlığım çok şükür yerinde, 1962 yılında futbolla tanıştım yaklaşık 20 yıl hem futbol oynadım hem sobacılık yaptım. Atacan Spor adında bir kulüp kurdum. Hem takım kaptanlığı hem de kulüp başkanlığını yürüttüm. Kendim oynayarak takımımı ileri taşımak istedim. Spordan da hiçbir zaman vazgeçmedim. Eski insanlar paylaşımcıydı, yani öğrendiğini öğretiyordu. Bizleri Kayserili bir usta yetiştirdi."

 

Atacan, bu sektörde işe başladığı zaman elektrik olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazır sac yoktu tamamen el emeği ile soba, semaver ve mangal üretiyorduk. Sadece lehim makinemiz vardı. Gerisini el emeği ve alın teri ile yapıyorduk, zamanla elektrikli makine çıktı. Onları aldık onlarla çalışıyoruz. Burada soba, mangal, semaver ve piknik malzemeleri adına her şeyi imal edip satıyoruz.”

 

"HEM OKUYUN HEM ÇALIŞIN"

Gençlere "Çalışan demir pas tutmaz" tavsiyesinde bulunan Atacan, “Gençlere tavsiyem çalışsınlar ortalıkta kalmasınlar. Hem okusun hem de gelip buralarda çalışıp sanat öğrensinler” dedi. Nihat ustanın yanında kısa bir süre önce çırak olarak başlayan ve aynı zamanda okul okuyan Sezer Hallı, “Ustamdan gayet memnunum çok iyi bir ustadır. Çok eleman yetiştirmiş beni de yetiştireceğine inanıyorum. Ustam sayesinde bu mesleği sevdim. İnşallah ustamdan devraldığım bu mesleği ileri taşımak için çaba göstereceğim” dedi. 

Editör: TE Bilisim