HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran’da yapılan genel seçimler sonrası Van’da elde edilen büyük başarı için halka teşekkür etti. Yüksekdağ, konuşmasında Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’e de selam gönderirken, göndermelerde bulunmayı da ihmal etmedi. Yüksekdağ; Van’ın yeniden dizayn eilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Van’ı hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağız. Van’ı kısaca her alanda ‘Bizler’ yeniden kalkındıracağız.” Dedi.

 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran’da yapılan genel seçimler sonrası Van’da elde ettikleri büyük başarı için halka teşekkür etmek amacıyla HDP Van İl binasında HDP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına başlamadan tüm Van ve Türkiye halklarına teşekkür eden Yüksekdağ, “Bugün burada milletvekili arkadaşlarımızla bundan sonra beraber yürüyeceğimiz yollara ve beraber kazanacağımız başarılara merhaba demek için bir araya geldik. Van’da ve Türkiye’de yeni yaşama merhabadır içinden geçtiğimiz süreç. 7 Haziran genel seçimleri Türkiye siyaseti tarihinde bir ilke vesile oldu. Biz Halkların Demokratik Partisi olarak tüm halklarla birlikte çok büyük bir başarıyı imza atarak adeta tarihte yeni bir sayfa açtık. Artık bu ilkenin ezilenleri ezilmişliğin getirmiş olduğu mağduriyeti yaşamayacaktır. Bu ilk bu anlama geliyordu. Ezilen olmak, reddedilmek, dışlanmak, hakkını alamama anlamına gelmeyecek. Artık yeni açılan tarih sayfasında ezilenler bir güç haline geldiler.” İfadelerine yer verdi.

 

YÜKSEKDAĞ: TÜRKİYE HALKLARI BAŞARDI

7 Haziran seçimlerinin Van için büyük ve tarihsel bir sıçrama olduğuna dikkat çeken Yüksekdağ, “7 Haziran seçimlerinde 8 milletvekilinin 7’sini alarak partimiz saflarında yeni bir saflaşma oluştu. Bu zamana kadar Türkiye ve Kürdistan halklarına dayatılan kutuplaşma, uçlaştırma ve çatışma yaratma siyaseti yerine ezilenlerim bütün Türkiye halklarının tarihsel bir barış ve emek bloğu ortaya çıktı. Biz bu zamana kadar Türkiye’de dayatılan negatif kutuplaştırmaya karşı, ırkçılık ve baskı üzerine kurulu ayrıştırmaya karşı ülkenin bütün ezilenlerini ve halklarını, demokrasi ve özgürlük isteyenlerin yeni bir blok etrafında topladık. Bunu bizler başardı. Bunu Van halkı başardı. Bunu Türkiye halkları başardı.” Dedi.  

 

“HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

7 Haziran seçimlerinde sadece bir partinin kazanmadığını, kazanan tarafın emek, özgürlük ve barış bloğu olduğunu söyleyen Yüksekdağ, “Halklarımızın oluşturduğu yeni blok bu süreç içerisinde ortaya çıkmıştır. Ve artık yeni Türkiye siyasetinde bu yeni bloğun sözü dinlenmeden, iradesi dikkate alınmadan hiçbir şey eskisi gibi akıp gidemeyecek. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye halkı 7 Haziran seçimlerinde siyasete yeni bir düzen kazandırdı. Seçimlerden önce ‘eğer bana oy vermezseniz benden sonrası tufan’ diyenler halkımızın seçim sandıklarında oyunu ve tercihini kendisinden yana kullanmak isteyenler seçimlerden sonra yaşadıkları kaybı ve gerilemeyi çok açık bir şekilde gördüler. Ve onlarla birlikte bütün Türkiye’de gördü ki onlardan sonra tufan değil. Olmayacakta. Türkiye tekçi siyasete ve dizayna karşı 7 Haziran’da demokratik bir düzenleme yaptı.” Şeklinde konuştu.

 

YÜKSEKDAĞ: TÜRKİYE HALKLARINA ÇOK ÖNEMLİ BİR KAPI AÇILDI

Bugün 4 partinin halkın desteği ile meclise girmeyi başardığının altını çizen Yüksekdağ, “Ve bu 4 partiye oy veren Türkiye halklarının iradesi doğrultusunda yeni demokratik bir düzenleme beklentisini ortaya koydu. Başta AKP hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye’ye ve haklarımıza tekçiliği dayatanlar bu seçim sonuçlarından doğru sonuçlar elde etmek zorundadır. Ve bizler Türkiye siyasetine yön verme gayreti içerisinde olanlar halkımızın siyasete etkin katılım hamlesini doğru anlamak ve ona göre hareket etmek durumundadır. Bizler Halkların Demokratik Partisi olarak çoğulculuğu, halkımızın siyasete doğrudan katılmasını ve bu kanalların açılmasını savunduk. Türkiye’de barışın ve demokrasinin tesis edilmesi, yeniden halk iradesinin yeniden kazanmasını istedik. 13.1’lik bir oy oranıyla iddia ettiğimiz bu başarıyı elde ettik. Ve böylelikle Türkiye halklarına çok önemli bir kapı açıldı.” İfadelerini kullandı. 

 

‘VAN HALKIYLA BİRLİKTE BİR İNSANLIK TABLOSU RESMETTİK’

Van’da elde edilen başarının kolay elde olmadığını ifade eden Yüksekdağ, “Türkiye’nin batı cephesinde seçim sürecinin can kaybı olmadan büyük bir kaos başlamadan sonuçlanmasına şükür yağdırıyor ama yine de şükrederken şunlar asla unutulmamalı. Eğer bizlere dayatılan kaos ortamı tutmadıysa halkımızın iradesi, metaneti ve dirayeti sayesinde tutmamıştır. Eğer bu planlar seçim sürecini hatta seçim anını iptal etmeye kadar götürecek bir düzen, bir karanlık komplo bozulduysa halkımızın gösterdiği sorumluluk sayesinde gerçekleşmiştir. Bizler eğer yaşadığımız bütün acılara, sıkıntılara, yaşanan ölümlere, hala bitmeyen yasımıza ve toprağa verdiğimiz gencecik insanlarımıza rağmen bu seçim sürecinde yinede şükür diyoruz. Yine de daha iyisini başarmak için yolumuza devam edeceğiz. Ama Türkiye’deki siyasi merkezler ve egemen yapı bütün Türkiye halklarının barışı için burada büyük bir mücadele verildiğini asla ve asla unutmamalı. Van halkıyla birlikte çok güzel bir insanlık tablosu resmettik burada. Van’ın en büyük gururu ve başarısı budur. İşte bizler o insanları 7 Haziran seçimleriyle kucakladık ve bağrımıza bastık. Bizler için seçimler sonrası kazandığımız milletvekili sayısı, elde ettiğimiz koltuklar, bunları hiçbirisi mevkii ve makam gibi fani ve önemsiz şeylerle ölçülemeyecek kadar önemli ve değerlidir. Çünkü elde ettiğimiz her bir temsilcilik, aldığımız her bir vekâlet milyonlarca insanımızın güveni ve sorumluluğu demektir. Büyük insanlığın gelecekte kendine yer kazanmasıdır.” Diye konuştu.

 

YÜKSEKDAĞ KAYATÜRK’E SELAM GÖNDERDİ!

Halkların Demokratik Partisi olarak Van’da 8 milletvekilinin 7’sini alarak önemli bir başarı elde ettiklerini söyleyen Yüksekdağ, “Ama kazanan o diğer bir milletvekili arkadaşımıza da selamlarımızı gönderiyoruz. Ve asla kendisini burada misafir ve tek başına hissetmeyeceğinin de güvencesini veriyoruz. Bizler çoğul çalışmanın gücüne, farklılıkların gücüne, farklı olanlara saygının gücüne ve değerine inandık. O bir milletvekiline oy veren halkımız ve insanlarımız asla ve asla bizden en küçük bir şüphe duymasınlar. Bize oy vermeyen Vanlılara da hizmet etmek bizim asli görevimizdir. Van’da sandığa gitmeyen yüz bin insan için çalışmaya, onları da kapsamaya, çok büyük bir önem göstereceğimize emin olsunlar. Burada çok kazandık diye bir böbürlenmede asla olmayacağız. Ve kardeşlik çerçevesi içerisinde hep birlikte yeniden Van’ı kuracağız ve güzelleştireceğiz. Yeniden kalkındıracağız. Biz bu seçimlere giderken şunu söyledik: biz sadece değiştirmek ve egemen baskıcı gidişatı durdurmak için girmiyoruz seçimlere. Yıkılanı düzeltmek için bu seçimlere giriyoruz.” Diye belirtti.

 

“BİZLER O ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Van’ın yeniden kuruluşu, yeniden inşa edilmesi gereken kentlerin başında geldiğine işaret eden Yüksekdağ, “Van, depremin yıkımını AKP hükümetinin ayrımcı siyasetini, tahribatını ve yıkımını en fazla yaşayan kentlerimizden birisidir. Çatışmanın yıkımını, acısını en fazla yaşayan kentlerden birisidir. İşte Van’ın yeniden kurulmaya ve yeniden güzelleştirilmeye daha fazla ihtiyacı var. Ve bizler hep birlikte Van’ı yeniden ayağa kaldıracağız. Van’ı kısaca her alanda ‘Bizler’ yeniden kalkındıracağız. Ben bu vesile ile yeniden tüm Van halkına teşekkür ediyorum. Öte yandan Van’da seçimin ardından aralarında belediye eş başkanımızın da olduğu 15 arkadaşımız hakkında toplam 149 yılı bulan cezalar verildi. Bunların her birisi demokrasiye tahammül edemeyen Türkiye toplumunun kendisine demokratik bir yol açmasına tahammül edemeyen zihniyetin ürünüdür. Biz bu zihniyeti de hep birlikte aşacağız. Ve bizler o arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayıp onlara sahip çıkacağız.”

 

‘KADIN CİNAYETLERİ SİYASETİN DE SORUNUDUR’

Toplantının ikinci bölümünde gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplayan Yüksekdağ, kadın cinayetleriyle ilgili soruya, öldürülen Özgecan Aslan'ın duruşmasını örnek göstererek, “Kadın katliamları, cinayetleri Türkiye'nin çok önemli bir sorunu. Kanayan ve halen kanamaya devam eden yarası. Biz kadın cinayetleri ve intiharlarına yol açan ağır baskıların sadece toplumsal bir yaşam sorunu olmadığına işaret ettik. Bu aynı zamanda siyasetin sorunudur. Bu süre içerisinde kadın katillerine hak ettiği cezayı vererek ve önleyici tedbir alarak, kadın katliamları ve soykırımı çizgisinin karşısında durulmadı. Her şeyden önce bu katillerin savunulması ve korunmasının siyasette ve hukukta kökten bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor. Van'da kadın intiharları yaygın olarak yaşanıyor. Bundan sonraki dönemde özellikle kadın intiharlarının durdurulması hedefiyle daha kapsamlı çalışma yürüteceğiz.” Dedi.

 

‘ERKEN SEÇİMİ REDDEDİYORUZ’

Koalisyon hükümetinin kurulmasıyla ilgili soru üzerine Yüksekdağ, gelecek hafta içerisinde yemin töreninin yapılacağını hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevi Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vereceğini söyledi. Daha sonra görevi alan Davutoğlu'nun görüşmelere başlayacağını belirten Yüksekdağ, “Biz en kısa sürede Türkiye'de bir koalisyon hükümetinin kurulmasını istiyoruz, tercih ediyoruz ve bunun için gerekli desteği vermeye hazır olduğumuzu da ifade ettik. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey bir erken genel seçim değildir. Koalisyon yoluyla hükümet kurmanın önünde şuan bir engel de yoktur. O nedenle tartışılan erken seçim gündeminin Türkiye'nin gündemi olmadığını çok net ifade etmek istiyorum. Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı bu değildir. Türkiye'nin ihtiyacı olmayan şey, Türkiye'nin gündeminde değildir. Biz o nedenle erken seçim seçeneğini reddediyoruz. Kısa süre içerisinde bir koalisyonun kurulması için de gerekli demokratik duruşu, tavrı sergileyeceğimizi ifade ediyoruz. En yakın olasılık şu aşamada seçimlerden birinci ve ikinci çıkan partiler arasında bir koalisyon kurulması olasılığıdır. Bu olasılığın ne kadar gerçeğe dönüşebileceğini hep birlikte göreceğiz. Bizim önceliğimiz elbette Türkiye'nin güçlü ana muhalefet markası olmaktır. Ama koalisyon seçenekleri, zorunluluklar, ihtiyaçlar gündeme geldiğinde de biz bunları hassasiyetle değerlendirir ve rolümüzü oynarız” şeklinde konuştu.

 

‘KIRMIZIÇİZGİLERLE MEMLEKETİ BÖLDÜLER’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'ye ‘Hükümet kuralım, Başbakan sen ol’ şeklinde teklif götürdüğü şeklindeki soruya Yüksekdağ, şöyle cevap verdi: “Çok özel olarak benim yorum yapma ihtiyacı duyduğum bir teklif değil. Partiler arasında bu tip görüşmelerin olması doğaldır, sürdürülebilir. Bizim özel olarak bu teklif veya CHP-MHP kombinasyonu konusunda lehte veya aleyhte bir yorum yapma durumumuz yok. Bizim bakımımızdan temel olan şey şu. Eğer bir CHP, MHP koalisyonu da kurulacaksa mutlaka ve mutlaka temel olan bir şartı yerine getirmesi gerekir. Türkiye'nin barışı ve çözüm süreci konusundaki görevini yerine getirmesi gerekir. Kırmızıçizgi diye diye memleketi böldüler, parsellediler. En büyük tekçiler, birlikçiler, en büyük bölücüler haline geldi. Çünkü kırmızıçizgilerle memleketi böldüler. Bu bölünmüşlüğün üstesinden gelmesi gerekiyor bütün koalisyon seçeneklerinin. Bizim de her koalisyona vereceğimiz desteğin temel ölçüsü budur.”

 

‘BİR YERE KADAR SABIR GÖSTERİLEBİLİR’

‘Öcalan'ın isteğiyle HDP, Ak Parti ile koalisyon yapar mı?’ şeklindeki soruyu, İmralı'da tecrit uygulandığını ve ancak tecridin kaldırılmasıyla bunu öğrenebileceklerini söyleyen Yüksekdağ, “Ne yazık ki 5 Nisan gününden bu yana Türkiye demokrasisine çok önemli katkıları olmuş bir insanla, liderle görüşmemiz engelleniyor. Türkiye aslında bilinçli olarak bir kaosa sürüklenmek isteniyor. Bu çok net ve tarife yer bırakmayacak şekilde kaos istiyorsunuz anlamına gelir. Bütün kaos dinamiklerini de serbest bırakıyorsunuz demektir. Kaosu, gerilimi, çatışmayı yaratacak dinamikleri serbest bırakıyor, dengeyi oluşturacak temel faktörü, merkezi de devre dışı bırakıyorsunuz. Bu tecrit politikasının da bir alırı vardır. Bir yere kadar sabır gösterilebilir.” Dedi.


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim