Hukuk ve Hayat Derneği İnsan Hakları İzleme Kurulu, Van’da meydana gelen ve küçük bir çocuğun birtakım ihmaller zinciri neticesinde hayatını kaybettiği iddiasına soruşturma izni verilmemesi üzerine ‘Hukuk karşısında herkes hesap verebilmelidir.’ açıklaması yaptı.
Olay ilk olarak kamuoyuna yansıdığında yetkililerin, sorumlular hakkında süratle adli ve idari soruşturma açılacağı taahhüdünde bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Fakat bugün itibarıyla Van Valiliği’nin sorumlular hakkında soruşturma izni vermediğini öğrenmiş bulunmaktayız. Yeni Türkiye’de artık güçlülerin ve birtakım ayrıcalıklı kimselerin hukuk önünde hesap vermemesi mutat uygulama haline gelmiştir.” denildi.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Hukuk ve Hayat Derneği'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “İhmali ya da kasıtlı olarak suç işleyen ayrıcalıklı zümre artık pervasızca korunmaktadır. İdarecilerin söz konusu yetkilerini pervasızca kullanmaları kamuoyu vicdanını derinden yaralamaktadır. Toplumun hukuk ve adalete olan güvenini derinden sarsmaktadır. Zan altında kalan insanların hukuk karşısında hesap vermeleri sorumlular için de bir haktır. Devlet memurlarına yönelik getirilen soruşturmanın izne tabi olması müessesesi suiistimal edilmeden kullanılmalıdır. Fakat maalesef son günlerde hukuk karşısında hesap vermeyen ayrıcalıklı bir zümre oluşturulmak istenmektedir. Vicdanları yaralayan bu olayın Hukuk ve Hayat Derneği olarak takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.”

KÜÇÜK MUHARREM OLAYI

Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyünün Çalık mezrasında 1 Şubat gecesi hastalanan 1,5 yaşındaki Muharrem Taş için kardan kapanan yolun açılması için yapılan yardım taleplerine karşılık verilmemesi nedeniyle küçük çocuk yaşamını yitirmiş, cansız bedeni ailesi tarafından bir çuvala yerleştirilerek kilometrelerce sırtta taşınmıştı. Günlerce gündemde yer edinen olayın ardından yetkililer, “İhmalin hesabı sorulacak” yönünde açıklamalar yaptı. Ancak soruşturmada bir adım katedilmedi. Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, Van Valiliği'nin İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hakkında soruşturma yapılmasına izin vermedi. 

Editör: TE Bilisim