Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK) kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya geldi.

 

Bir kahvaltı salonunda yapılan toplantıda konuşan Van Sivil Toplum Konseyi (Van STK) Başkanı Özhan Hakan daha önce basınla bir araya gelmek istediklerini ancak referandumdan dolayı ertelemek zorunda kaldıklarını söyledi. Van STK’nın 16 Sivil Toplum Kuruluşunun platformu olduğunu söyleyen Hakan, konseyin 1 Ocak 2017 tarihinde kurulduğunu ifade etti.

 

“STK BASIN BULUŞMASI ÖNEMLİDİR”

Özhan Hakan toplantıda ilk olarak şunları söyledi: “Bir referandum sürecine girdik. Sizlerle çok bir araya gelemdik. Referandum sonrası bir araya gelebildik. Bu tür toplantıları devam ettirmek istiyoruz. Sizlerin fikirleri bizim için çok önemlidir. STK ve basının bir araya gelmesi memleketin için iyi çıktılar ortaya çıkaracaktır.”

 

HAKAN: OFİS DERNEKLİĞİ YAPMIYORUZ

Referanduma dahil olmalarıyla ilgili de konuşan Hakan, “Referandum çalışmalara aktif bir şekilde dahil olduk. Bu anlamda STK’ların siyasete girmemesi konusunda eleştirilere maruz kaldık. Ancak gündelik yaşamımızı etkileyen, geleceğimizi ilgilendiren bir konu olduğu içinde referanduma müdahil olduk. Eyüp Başkan her zaman der ki 7 kişi bir araya geliyor, dernek kuruyor ve ahkam kesebiliyor. Biz bunu yapmayacağımız. Bir ofis dernekliği yapmadık.” Dedi.

 

“YAPTIĞIMIZ ANKETLE VAN’IN RÖNTGENİNİ”

STK’nın ilk olarak Van’da geniş çaplı bir anket çalışması yaptığını ifade eden Hakan şöyle konuştu: “Esnafımız ile birebir bir görüştük ve araya geldik. Memleketin bir röntgenini çektik. Memleketin sorunlarını gördük ve elimizde bir veri oldu. Sadece siyasi mevzularla ilgili değil her defasında memlekete meselesi için niyet etmiş, bir birine omuz vermiş arkadaşların bir araya gelen bir yapıyız.”

 

HAKAN: FİKİRLERİNİZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİDİR

Basının fikirlerinin önemli olduğunu aktaran Hakan, “Sizler bir araya geleceğimiz için bir eksiklik hissediyorduk. Referandumdan dolayı bu buluşmayı referandum sonrasına bıraktık. Biz sadece konuşmak değil sizleri de dinlemek istiyoruz. Memleketin ve toplumun sorunlarını en iyi bilen sizlersiniz. Bu anlamda sizlerin fikirleri bizler için çok önemlidir.” Şeklinde konuştu.

 

“HEM AÇIKLADIK HEM DE DESTEKLEDİK”

Referandum değerlendirmesi de yapan Hakan şunları ifade etti: “Referandumda evetten yana ilk açıklamayı yapan STK’yız. Neden destek verdiğimizi de açıkladık. Sadece bunu açıklamayacağımızı ve sahada da destek verdiğimizi söyledik. Bu kapsamda bir araç hazırladık. Aracı hazırladıktan sonra alanda aktif çalıştık. Gevaş’ta sivil ve tarihte bir ilk olan bir miting yaptık. Van’ın haritasını çıkardık ve bu aracımız ile buralarda afiş ve broşür dağıttık. Cumhurbaşkanı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyıldız ile bir konferans verdik. Aktif bir şekilde bu çalışmalar içinde yer aldık. Memleketin ihtiyaç duyduğu ne varsa bunun için elimizi taşın altına koymaya hazırız. Elimizde projelerimiz var. Bunlar olgunlaştıkça sizlerle paylaşacağız. Ama memleket için güzel şeyler düşünüyoruz.”

 

“ÇÖZÜM İÇİN SORUNLARA MÜDAHİL OLACAĞIZ”

Yapılan ankette ortaya çıkan sorunların bilindik sorunlar olduğuna değinen Hakan, “Van’ın sorunlarına elbette ki müdahil olacağız. Ancak STK’lar çok çözüm olucu mecralar değil ancak var olan sorunlar için gerekli yerlerde konuşur ve bunları gündeme getireceğiz. Kurucu Başkanımı Eyüp Acar birçok ilçe belediye ile birlikte çalışmalar ve projeler yapıyor. Bu anlamda projelerimizi ilçeler ile paylaşıyor. Bunun dışında farkındalık anlamında çalışmalar yapıyoruz. Çok icracı bir kurum değiliz ancak problemleri dile getirmeye devam edeceğiz.” İfade etti.

 

HAKAN: HEPİMİZDE SORUNLARI BİLİYORUZ

Van’ın en büyük sorunun ekonomi olduğuna işaret eden Hakan şöyle konuştu: “Van’ın en büyük problemi ekonomi olarak ortaya çıktı. Bizim yaptığımız ankette çok beklemediğimiz bir sürpriz çıkmadı. Hepimizde memleketin genel sorunlarını biliyoruz. Bunu işin muhatabından duymak önemliydi. Bunun dışında belediyeden beklentiler konusunda ankette ağırlık vardı. Her bölgenin belediyelerden farklı beklentileri ortaya çıktı. TOKİ’de belediyeden en büyük beklenti market olarak ortaya çıktı. Bu anlamda belediye genel sekreteri ve ilçe başkan vekilleri ile bir araya geldik. Kış olması hasebiyle belediyeler kullukça da olduklarını söyledi. O tarihte projeler ve bunların altyapılarını hazırladıklarını söylemiştiler. Baharda göreceksiniz dediler. Bizde bu süreci bekliyorduk. Bundan sonra sesimiz daha güçlü çıkacaktır.”

 

“KIYMETLİDİR FAKAT YETERLİ DEĞİL”

Yeni sivil anayasayı dillendirmeye devam edeceklerini söyleyen Hakan, “Referandumdan önce bizim sloganımız şuydu. Güçlü gelecek ve yeni bir anayasa. Bu üzerinde düşündüğümüz bir slogandı. Yeni anayasayı güçlü bir şekilde dile getireceğiz dedik. Ortada bir Kürt sorunu var. Bunun için önemli adımlar atılmış değil. Atılan adımlar anlamlı ve kıymetlidir fakat yeterli bulmuyoruz. Sadece Kürt sorunu değil Türkiye’de sivil bir anayasanın ne kadar hayati olduğunu hepimizi biliyoruz. Biz bu yüzden de evet dedik. Herkes şu anda çıkan sonuçları yorumlamaya çalışıyor. Herkesin üzerinden durduğu bir sonuç tam olarak ortaya çıkmış değil. Anketler ile bu sonuçlar daha çok netleşecektir.”

 

HAKAN: SESİMİZİ ULAŞTIRMA ÇALIŞACAĞIZ

Herkesin kendi tarafından düşünmesi durumda sorunun çözülemeyeceğini söyleyen Hakan son olarak şunları söyledi: “Siyasi bir kutuplaşma olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Herkes kendi tarafından bakarsa bu yine sonuçsuz olacak. STK’lar bu anlamda önemli bir rol üstleniyor. Bizde bu anlamda üzerimize düşeni yapacağız. Sivil anayasa söylemimiz baki duruyor. Çeşitli katmalar işin içine dahil edilerek bu yapılmalıdır. Nasıl bir yol izleyeceklerini göreceğiz ve sesimizi ulaştırmaya çalışacağız.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim