Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Rüçhan Keçeçi, hurda atık malzemelerden yaptığı heykelleri, Türkiye'nin farklı illerinde açtığı sergilerde beğeniye sunuyor.

 

Hurda araç parçaları ve atık malzemeleri doğal hallerinde kullanarak kaynak makinesi ve spiral gibi el aletleri yardımıyla heykellere dönüştüren Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Öğretmenliği Resim Anabilim Dalı Başkanı Keçeçi, gelen talep üzerine il il gezerek eserlerini AVM ve sanat galerilerinde sergiliyor.

 

"YURT DIŞINDA DA SERGİLEMEK İSTİYORUM"

Açıklama yapan Keçeci, fakültenin atölyesinde yaklaşık 10 yıl önce hobi olarak hurdadan heykel yapmaya başladığını söyledi. Bugüne kadar hurda otomobil, kamyon ve benzeri araçların parçaları ile atık malzemeleri kullanarak insan figürleri ve film karakterlerinden oluşan birbirinden estetik, sıra dışı heykeller oluşturduğunu belirten Keçeci, heykellerin yediden yetmişe herkesin ilgisini çektiğini aktardı. Keçeci, "Sekiz Köşe Şapkalı Gakgoş", "Nasrettin Hoca'nın Eşeği", "Yeniçeri Askeri", "Amazon Kadın", "Terminatör ve Uzay Arabası" isimlerini verdiği bugüne kadar 50'nin üzerinde eser hazırladığına işaret ederek beğeni toplayan heykellerinin sergilenmesi için gelen teklifleri değerlendirdiğini dile getirdi.

 

Malatya'dan Erzurum'a, Ankara'dan Eskişehir'e, Mersin'den İstanbul'a kadar il il dolaşarak eserlerini sergilemeye başladığını anlatan Keçeci, şöyle devam etti: "Atölyemde yaptığım çalışmalar görüldükçe ve beğeni arttıkça sergi talepleri de artış gösterdi. Bunun üzerine bir tırla Türkiye'yi gezmeye başladık. Bu kapsamda çok sayıda ilde sergi açtık. Kimi zaman bir ilde yaklaşık 10 AVM'de sergi düzenledik. Bu sergilerin bize çok güzel yansımaları oldu. İnşallah Türkiye'nin hemen hemen her noktasını gezmeyi hedefliyoruz. Hurdadan heykellerimi Türkiye'nin tanıtımı için yurt dışında da sergilemek istiyorum."

 

“HAYRANLARIM BANA 'ÇILGIN ADAM' DİYOR”

Keçeci, heykellerinin beğenilmesinin kendisini daha kapsamlı eserler hazırlamak için motive ettiğini ifade ederek şunları söyledi: "Hurdadan heykel yapımı zor ve meşakkatli. Yerde gördüğünüz atık bir metali çöpe atarken elinizi bile sürmek istemezsiniz. Çöp olarak görülen malzemelerin sanat eserine dönüştürülmesi halinde insanların bu esere dokunduğunu, onu beğendiğini görmek benim için büyük bir başarı."

 

İnsanların eserlerini gördükten sonra duydukları hayranlığı dile getirdiklerini belirten Keçeci, şöyle konuştu: "Kimi hayranlarım bana, 'Çılgın adam' diyor. Atık bir amortisör yayını boğazdaki bir kas olarak kullanmak, kar zincirlerinden saç yapmak, bir cıvatadan elmacık kemiği yapmak veya atık bir siboptan göz yapmak insanlara çılgınca geliyor. Muhtemelen bundan dolayı bana çılgın adam diyorlar." Keçeci, heykellerini Fırat Üniversitesini temsilen katılacağı, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yaptığı EXPO 2016 Antalya'nın sergi alanında da beğeniye sunacağını kaydetti. 

Editör: TE Bilisim