ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Valiliği tarafından "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" nedeniyle program düzenlendi.

 

Devlet Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen programda konuşan Van Valisi Murat Zorluoğlu'nun eşi Sevcan Zorluoğlu, kadına yönelik yönelik şiddetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli toplumsal sorunlardan bir tanesi olduğunu ifade etti. Zorluoğlu, "İster toplumsal, isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadına yönelik şiddet kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve acı çekmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlükleri ile onurunu zedeleyen haksız, hukuksuz bir eylemdir. Kadına yönelik şiddeti mazur gösterebilecek, ne insani ne de İslami manada hiçbir gerekçe bulunmamaktadır." dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: İLERLEMELER SAĞLANDI

Şiddet olaylarına, ailede, iş yerinde, sokakta, okulda, hayatın her alanında rastlandığına dikkat çeken Zorluoğlu şöyle konuştu: "Günümüzde toplumların gelişmişlik seviyeleri kadın hakları konusundaki hassasiyetleri ile ölçülmektedir. Bunun bilincinde olarak son yıllarda genel olarak insan hakları ve özel olarak da kadın hakları konularında gerek yasal düzenlemeler ve gerekse uygulamalar anlamında ülke olarak önemli ilerlemeler kaydettiğimizi memnuniyetle ifade ediyorum. Kadın-erkek eşitliği, kadının insan haklarının korunması, kadının birey kimliğinin güçlendirilmesi gibi konularda önemli yasal değişiklikler, ilerlemeler sağlandı."

 

 

“SADECE MERKEZİ YÖNETİM İLE OLMAZ”

Türkiye'de aile içi şiddet ve töre cinayetlerinin sona erdirilmesi için önemli adımlar atıldığını söyleyen Zorluoğlu, "Kadına yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesine yönelik olarak çıkarılan mevzuatın etkin şekilde hayata geçirilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok Bakanlık ulusal ve uluslararası kaynaklarla önemli projeler yürüttü ve yürütmeye de devam ediyor. Kadına yönelik şiddet konusu sadece merkezi yönetimin çabalarıyla çözüme kavuşabilecek bir sorun değildir. Bu mesele, yerel düzeyde de tüm kurumların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürekli birlikte çalışmaları ve ortak projeler üretmeleri gereken, tüm kesimlerin katkı yapması zaruri olan bir meseledir." diye konuştu.

 

Zorluoğlu’nun konuşmasının ardından program, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) Müdürü Emine Taş’ın, şiddet gören kadınlarla ilgili sunumuyla devam etti. Programda konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Meltem Ağduk, bu tür programa genelde kadınların katıldığını, ancak Van'da düzenlenen programa kadın ile erkeğin eşit oranda katılım sağladığını belirtti.

 

 

AĞDUK: ŞİDDET LİSTESİ VAR KARŞIMIZDA

Ağduk, "Toplumsal cinsiyet temeli şiddet olarak adlandırıyor artık kadına yönelik şiddeti. Kişinin sadece cinsiyetinden dolayı uygulanan bir şiddet. Sadece kadın olduğu için, sadece kış çocuğu olduğu için ona uygulanan şiddetten bahsediyoruz. Ne yazık ki bu şiddet kadınların peşini doğumdan ölüme kadar bırakmıyor. Dünyanın birçok ülkesinde doğumdan önce başlayan ve doğum öncesi cinsiyet tercihi ile kız bebeklerin yaşamasının engellenmesinden, cinsel şiddete, kadın sünnetinden okulda ve iş yerinde cinsel tacize, kadın ticaretinden zorla ve çocuk yaşta evlendirilmesi, ev içi şiddetten, tecavüz ve namus cinayetlerine kadar uzanan bir liste var karşımızda."

 

Ağduk konuşmasının devamında şiddet gören kadınlarla ilgili bilgi ve rakamlar verdi. İl Müftülüğü temsilcisi Enise Eker’in konuşmasının ardından program, kadına yönelik şiddetin azalması ve şiddet rakamlarının yer aldığı sinevizyonların izlenmesiyle sona erdi. Programa, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Çatak Kaymakamı Hacı Asım Akgül, İl Aile Sosyal Politikalar Müdürü Abdurrahman Çohaz, İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan'ın eşi Dilek Özfidan, Jandarma yetkilileri, STK başkanları ve kadın dernekleri üyeleri katıldı.

 

Editör: TE Bilisim