Kış aylarının gelmesiyle birlikte Van’da sık sık gündeme gelen elektrik kesintileri vatandaşın canını sıkmaya başladı. Günlerdir özellikle akşam saatlerinde kesintilerle boğuşan Van halkının konuyla ilgili tepkisini göstermesi üzerine Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) konuyla ilgili görüşmeler yaparak sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulundu. Vatandaşın zamanında ödediği paranın karşılığında elektrik kesintisi yaşamaması gerektiğini söyleyerek yetkililere bir uyarı yapan Van TSO yönetiminin yapılan görüşmelerde varılan sonuç ise daha öncekilerin aynısı: Kaçak elektrik!

 

Van TSO Yönetim Kurulu yaptığı bir açıklama ile son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrik kesintileri ile ilgili bir açıklama yaptı. Özellikle VEDAŞ’ın bir anda hedef haline gelmesi ve vatandaşın büyük tepki göstermesi üzerine bir çalışma yapan Van TSO Yönetimi konuyla ilgili bir rapor oluşturarak kamuoyu ile paylaştı. Çalışma neticesinde elektrik kesintilerinin kaçak elektrik kullanı ile alakalı olduğu sonucuna varan yönetim, bir açıklama yaparak konuyu paylaştı. Açıklamda şu ifadelere yer verildi, “Son günlerde kamuoyu gündemini meşgul eden ve Tüccarımız ile Sanayicilerimizi ilgilendiren konularda değerlendirme yapmak, buna bağlı duyarlılık oluşturulması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu konuların başında kış mevsiminin başlamasıyla birlikte artan elektrik kesintileri, voltaj dalgalanmaları ve trafo yetersizliği nedeniyle oluşan enerji sorunu gelmektedir. Bu konuda yaptığımız görüşmeler neticesinde elektrikte kaçak kullanım oranının yüksek olması nedeniyle mevcut sistemin kifayet etmediği ve bu nedenle mevcut enerji altyapısının zaman zaman kesintiye uğradığı ifade edilmiştir.  Uzun zamandır kaçak elektrik kullanımının son bulmasına yönelik çalışmalar yapılmasına rağmen ne yazık ki olumlu sonuç alınamamaktadır. Özellikle bunu belirtmek isteriz ki, halkımız kaçak kullanım konusunda duyarlılıkla davranmalıdır. Keza kaçak elektrik kullanımının hırsızlık olarak kabul edildiği bilinmelidir.”

 

“ PARASINI ÖDEYEN VATANDAŞ MAĞDUR EDİLEMEZ”

 

Elektrik aboneliğini yaparak, kullandığı elektriğin faturasını gününde ödeyen vatandaşlarımızın, kaçak kullanım nedeniyle mağdur edilmesi doğru değildir. Bunun yanı sıra Tüccar ve Sanayicilerimizin elektrik kesintilerinden kaynaklı yaşadıkları ekonomik kayıp da düşünülmesi gereken bir durumdur. İlimizde yaşayan her bir insanın sürekli, güvenli ve kaliteli elektrik alması gerekirken, hemen hemen her gün meydana gelen kesintiler bu durumu imkânsız hale getirmiştir. Bu durumun giderilmesi için yüklenici firma tarafından ekonomik ömrünü tamamlamış tesisler günümüz teknolojisiyle yenilenmeli, her türlü altyapı sorununun giderilmesine yönelik çalışmalara ivedilikle devam edilmelidir.”

 

VAN-ŞIRNAK YOLU BARIŞ SÜRECİNE HİZMET EDER

 

Öte yandan şu sıralar yapımı devam eden Van-Şırnak karayolu çalışması konusuna da değinen oda yönetimi, açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Önemsenmesi gereken diğer bir konu İlimizi ve bölgemizi yakından ilgilendiren ve bölgenin en önemli projesi olarak kabul edilen Van-Şırnak Karayolu projesidir. Van ve Çevresinin Kuzey Irak pazarına bağlantısını sağlayacak olan söz konusu karayolunun tamamlanması sürecinde bölge halkına büyük sorumluluk  düşmektedir. Üstlenici firmalara karşı sergilenecek olumlu tavır ve davranışlar projenin kısa sürede  hayata geçmesine vesile olacak, ayrıca Kuzey Irak’la ekonomik bağlantılar başta olmak üzere sosyal ve kültürel ilişkilerin faydası kısa sürede ortaya çıkacaktır. Bizler Van Ekonomi yönetimi olarak bu projenin biran önce hayata geçirilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasının barış sürecine verilecek en büyük destek olacağı inancımızı da paylaşmak isteriz.”

 

FİBER OPTİK HATLARA DA VURGU YAPILDI

 

Açıklamanın son bölümünde ise internet erişimi ile ilgili bir yorum yapılarak şöyle denildi, “Diğer bir konu ise kamuoyunun duyarlı davranması gereken ve son günlerde gündemde yer alan Türk Telekom Fiber Optik Hatlarının uğradığı saldırı ve kablo çalınması konusudur. Başta güvenlik birimleri olmak üzere esnaf ve tüccarlarımız bu konuya gerekli hassasiyeti göstermelidir. İlimizi dünyaya bağlayan ve ticari hayatın dünyaya entegrasyonu konusunda ilk adım olan internet bağlantısının kablo hırsızlıkları nedeniyle sekteye uğramasını engellemek için güvenlik birimlerimizin tedbirleri arttırması, esnaf ve tüccarlarımızın ise ikinci el olarak satılan fiber optik kabloları alırken çalıntı ürün olup, olmadığı noktasında menşe araştırması yapmaları önem arz etmektedir. Bölgenin ve ilimizin kalkınmasına yönelik yapılan çalışmalar ile birlikte günlük yaşantımızın sorunsuz şekilde devam etmesine yönelik tüm kesimlerin duyarlılık göstermesini temenni ediyoruz.”


Mehmet TÜNÇDEMİR / Şehrivan

Editör: TE Bilisim