HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, KOSGEB tarafından esnafa verilen 50 bin TL’lik destek kredisi hakkında açıklamada bulundu.

Kredinin kentte sadece 120 esnafa verilmesine tepki gösterilen açıklamada, verilen destekten tüm esnafın faydalanması gerektiği belirtildi.

Son zamanlarda bölge esnafının yaşadığı sıkıntıların hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Ülkede ve dünyada son dönemde yaşanan olaylar, iç ve dış kaynaklı gelişmeler nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaflarımıza yönelik olarak ekonomik canlanmanın sağlanabilmesi amacıyla “İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği” uygulaması kapsamında esnaflarımıza 50 bin TL'ye kadar faizsiz kredi sağlanacağı yönünde Hükümet tarafından bir açıklama yapılmıştır. Bunun yasal şartları da oluşturularak uygulamaya geçilmişti. Çok olumlu bulduğumuz bu çalışma maalesef uygulama aşamasında bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Zira sadece Van ilinde yaklaşık 2 bin 800 civarında resmi başvuru yapılmış, bine yakın esnaf da başvuru için günlerce kuyruklarda bekletilmiştir. Ancak bu esnaflarımız başvuru dahi yapamamıştır.”

 

“Mağduriyet üzerinden siyasi rant elde edilmesine rıza göstermeyeceğiz”

Yaşanan tüm bu keşmekeşin içerisinde Van’da sadece 120 kişiye kredi hakkı tanındığı bilgisine yer verilen açıklamada, geri kalan başvuruların ise dikkate alınmadığı ve mağdur olan esnafın bu fırsattan yararlandırılmadığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında “Bu kredinin her esnafa verileceği yönünde esnafın umutlandırılması sonrası ayrılan fonun miktarı üzerinden bir gerekçe gösterilerek sadece 120 esnafa bu kredinin kullandırılmış olması tam anlamıyla bir fiyaskodur. Basın önünde farklı, uygulamada farklı konuşmak etik değildir. İşin bir diğer vahim yönü ise bu 120 esnafın hangi kriterlere göre belirlendiğinin de kamuoyu ile paylaşılmamış olmasıdır. Esnafın mağdur edilmesine ve bu mağduriyet üzerinden siyasi rant elde edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Bu şeffaf ve adil olmayan durum için de yetkililerden tüm esnaflarımız adına açıklama beklemekteyiz.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada son olarak, yetkililerden beklentilerin karşılanması ve mağdur esnafın mağduriyetlerinin görülerek bu yönde bir çalışma iradesinin ortaya konulması talebinde bulunuldu.



 

Editör: TE Bilisim