Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Cazibe merkezleri toplantısına katılmak üzere Van’a geldi. Bakan Elvan, Cazibe merkezleri toplantısı öncesi DSİ 17’inci bölge müdürlüğü konferans salonunda Ak Parti Danışma meclisi toplantısına katıldı. Danışma meclisi toplantısında konuşan Bakan Elvan, HDP’li vekillerin tutuklanmasına da değindi. Elvan, “Milletin iradesine rağmen 'ben şuna karşıyım, ben buna karşıyım' diyerek siyaset yapmaya kalkarsanız millet hakkınızı sayar avucunuza koyar. Hem sandıkta hem de milletin gönlünde hezimete uğrarsınız." diyen Elvan, şunları kaydetti: “Milletvekili sadece ve sadece milletin vekili olmalıdır. Milletin vekâletini millet için değil de bu ülkenin birliğine, dirliğine silah çekenler, memleket düşmanları, Türkiye düşmanları için kullanırsanız, hukuk gelir ve sizden bunun hesabını sorar. Kaldı ki fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları millet iradesinin tecelli ettiği TBMM tarafından kaldırılmıştır. HDP dışında AK Parti'den, CHP'den MHP'den tüm milletvekilleri gidip savcılığa ifade vermişlerdir. Ancak HDP milletvekilleri !-‘ben bu hukuku tanımıyorum' demiştir. Hiç kimse 'ben ifade vermeye gitmiyorum, hukuk sistemini tanımıyorum’ diyemez. Böyle demek, 'Ben Meclis'i tanımıyorum, Van'ı, Türkiye'yi tanımıyorum' demektir. Van'ı, Türkiye'yi tanımayanı milletimiz de tanımaz.” Dedi.

 

Cazibe Merkezleri toplantısına katılmak üzere Van’a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Van ve bölge milletvekilleriyle kente gelen Elvan, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda ve diğer ilgililer tarafından karşılandı. Van’da Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen AK Parti İl Başkanlığı Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Elvan, Van'ın AK Parti hükümetleri için farklı bir yere ve konuma sahip olduğunu söyledi. Toplantıya kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Ak Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Ak Parti Van il Başkanı Zahir Soğanda, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın dışında Ak Parti il teşkilatı ve partililer katıldı.

 

SOĞANDA: SUÇ İŞLEYEN SUÇU YANINDA KAR KALMAYACAKTIR

Devlet Su işleri 17’nci Bölge Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen toplantıda ilk olarak kısa bir konuşma yapan Ak parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Parti teşkilatları olarak bir bütün olarak Ak Parti’nin ak icraatlarının devam edebilmesi için sürekli sahada olduklarını ifade ederek, “Bütün zorbalıklara rağmen sahadayız, sahadan hiçbir şekilde çekilmedik. 1 Kasım dan dan itibaren sürekli ilçe ve köylerimiz de halkla bütünleşiyoruz. Bahar ayından itibaren 630 köy gezdik. Belediyelerimizle birlikte sürekli halkla toplantılarımız devam ediyor. Ak Partinin icraatları devam ederken bazıları yakma eğiliminde. Bayramın 1’inci günü 2 ton bomba ile il binamız patlatıldı. Erciş, Özalp ve Muradiye’de teşkilatımız ve üyelerine karşı eylemler yapıldı. Biz yolumuza devam ediyoruz. Van halkı çukur siyasetine prim vermedi. Van’ın üzerinde durmalarının tek nedeni Vanlıların onlara pirim vermemesi. Suç işleyen suçu yanında kar kalmayacaktır.” Diye belirtti.

 

KAYATÜRK: TERÖR ÖRGÜTÜ NE YAPARSA YAPSIN HALKLARIMIZLA KUCAKLAŞMANIN ÖNÜNE GEÇEMEYECEKTİR

Soğanda’nın ardından konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “İl başkanımız anlattı, çok fazla uzatmaya gerek yok. Biz siyaset yapmak istiyoruz, biz bu bölgenin hiçbir şekilde çatışma alanı olmasını istemiyoruz. İnsanımıza halkımıza inanıyoruz. Halkımızın söylediği her şeyin yeri başımınız üstündedir. Hükümetimiz buralara kayyum atamakta. Yargı da seçilmiş insanları tutuklamak gibi bir durum içerisinde değil. Ancak herkes kanun hükmünde eşit olmak zorundadır. Belediye başkanı görevini yerini getirmek zorundadır. Belediyelerin terör örgütünü malzeme taşıma gibi bir durumu olamaz. Milletvekilleri terör örgütlerinin katliamlarına rağmen onları övme gibi bir durumu olamaz. Türkiye de yargı üzerine düşeni yapmak zorundadır. Hükümet üzerine düşeni yapmadığında bağımsız bir yargıdan söz etmek mümkün değildir. Terör örgütü yaptıkları yanlışların muhakemesini yapmadan bizim teşkilatlarımıza saldırması bizi halkımızdan uzak tutamaz. Bizim teşkilatlarımıza saldırdılar. Aydın Muştu‘yu şehit ettiler. Muştu’nun ailesi Ak Parti’ye daha çok sarıldı. Terör örgütü ne yaparsa yapsın halklarımızla kucaklaşmanın önüne geçemeyecektir.” İfadelerine yer verdi.

 

Kayatürk’ten sonra konuşan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, bugünün Van için özel bir gün olduğuna dikkat çekerek, “Öğleden sonra cazibe merkezleri projesi için değerleri bakan ve bürokratların sunumu olacak.” Dedi.

 

ATALAY: VAN’A YENİ BİR PARTİ BİNASI YAPILACAK

Van'da yapılan cazibe merkezleri toplantısında Van’ın 4 ile ev sahipliği yaptığını ifade eden Atalay, “Van için önemli bir kişi olan hükümetin yatırım patronu Bakan Elvan burada. Yani partinin kasası burada. Kurban bayramında partimiz harap oldu. Genel merkezin daha iyi niyeti var. Yeni bir parti binası için arsa alma var. Vedat beyden bugün iyi haberler alacağız inşallah. Biz Van’da büyük bir teşkilatız ama biz burada çok güçlüyüz. Hiçbir yılgınlık yok tedbir alınıyor, alınacak. Birbirimize daha fazla kenetleneceğiz. Ben burada bir tek mesaj veriyorum. Ne olur daha kenetlenelim. Birbirimizi yıpratıcı dedikodulardan vazgeçelim. Şimdi daha fazla bütünleşme zamanı. Hem Ak Parti genelinde hem de Van’da. Eskiler, yeniler ayrımı olmadan kenetlenmeye devam edelim. Birbirini yıpratıcı fitneler bize zarar verir ve bunlar bizi yıpratır bundan kaçınalım. Kongre süreci yılbaşından itibaren yapılacak, bu tartışmalar orada yapılır.” İfadelerini kullandı.

 

AYGÜN: TEŞKİLATIN YÜKÜ AĞIR  

Ak Parti Kocaeli milletvekili Zeki Aygün de kısa bir konuşma yaparak siyasi bir konuşma yapmam burada doğru değil bakanımız ve milletvekillerimiz burada. Değerli arkadaşlar siyaset topluma hizmet etme sanatıdır. Sizde burada ili temsil eden bir yapısınız. Teşkilatın görevleri var. Gönüllü geldiğimiz yerde zorunlu olarak yapacağımız şeyler var. Siyasetin omurgası var o da teşkilat olma. İktidarız çok şükür ama Van’da 14 Belediye’den 12’si başka partide biz 2 belediye olarak varlık gösteriyoruz. Burada teşkilatın yükü ağır, teşkilatımız umarım 2019 yılında bunu başarır. 15 Temmuz’da teşkilatın nasıl durduğunu gördük. Bu teşkilatın ruhudur, ben bu ruhu görüyorum.

 

"HERKES HUKUK İÇİNDE KALACAK"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Demiröz ise 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunanların, şu anda da ekonomik darbe planı yaptığına dikkati çekti.

 

Milletin ferasetinin bu darbeyi de önleyeceğini dile getiren Demiröz, sözlerini şöyle tamamladı: "Yabancı, dövize dayalı ürünleri tüketmekten kaçınacağız ve ülkemizin ekonomisi etkilemeye çalışan bu güruha bu fırsatı vermeyeceğiz. 15 Temmuz'dan sonra 12 milyar doları bankalara yatıran milletimiz bundan sonra da ülkesine sahip çıkacaktır. Siyasal olarak yıllarca 'dokunulmazlığı kaldırın' diyenler cevaplarını aldılar. Suçu olan ifadesini vermeye gidecek. Suç işlemişsen o suçun cezasını çekeceksin. Sen Türk yargısını tanımazsan sonucu böyle olur. Herkes hukuk içinde kalacak ve siyasetini bu çerçevede yapacak. 15 Temmuz'da ülkemize geçmiş olsun demeyenler bugün tutuklanan vekillerin grup toplantısına katılıyor ve onların sıralarına oturuyor. Bu modern haçlı seferinden başka bir şey değildir. Ama insanlarımız bunlara alıştığı için def edecektir."

 

ELVAN: VAN ON BİN YILLIK KÖKLÜ BİR ŞEHİRDİR

Toplantıda son olarak konuşan Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan, Van’ın istisnai, tarihi, kültürü, gelenekleri ile sıcak, şefkatli insanları ile on bin yıllık köklü bir şehir olduğunu ifade ederek, “Van bu coğrafyanın gönül köprüsü, en önemli cazibe merkezi olan bir yerdir. Van Seyyid Abdülhakim Arvasi yetiştiren bir şehirdir. Bu kadim şehirde bulunmaktan, dertleşmekten büyük bir onur duyuyorum. Geçtiğimiz yüzyılda Van Medreselerinde her derde bulunur derman kardeş bu Van’da bu Van’da. 80 milyonun her ferdinin acısını bizim acımız kabul etmiyorsak, bırakın Türklüğümüzü, kürtlüğümüzü, meşrebimizi insanlığımızı sorgulamamız gerekiyor. Bu ülkede doya doya kuzularını sevemiyorsa bunun vebalini kaldırmak boynumuzun borcudur. Bir Van türküsü derki bir oda yapıp döşemedim. Evladımı doya doya sevemedim. Biz ne yapıyorsak insanımızın burnu kanamasın diye yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“TBMM'YE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN GİDECEĞİZ”

Elvan, Van halkının kentte bir hareketlilik olmamasına rağmen 27 gün demokrasi nöbetleri tutarak bir destan yazdığını kaydetti. AK Parti hükümetleri olarak 2023 hedeflerini ortaya koyduklarını ve toplum olarak bu hedefe odaklandıklarını anlatan Elvan,  şöyle konuştu: "O hedefler arasında Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi vardır. Bunun için seçim döneminde Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacının olduğunu ifade ettik. Dünya çok büyük bir değişim dönüşüm geçiriyor. Biz ülke ve hükümet olarak çok hızlı hareket edip hantal yapılardan kurtulmak zorundayız. Artık 'bu anayasa bize dar geldi' diyoruz. Kısa bir süre sonra TBMM'ye anayasa değişikliği için gideceğiz. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki çalışmalarını kendi istikametlerinde işlerini daha hızlı yapabilmelerini sağlayacak mekanizmaları ortaya koymak istiyoruz. Karar alma süreçlerinin daha hızlı yapılmasını arzu ediyoruz."

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışmaların engellenmek istendiğini, 5-6 saatlik tartışmaların ardından gündemlere geçilebildiğini anlatan Elvan, gerçekten kalkınma, 2023 hedeflerini gerçekleştirmek ve bir üst lige çıkmak için mutlaka anayasa değişikliği yapmak zorunda olduklarını aktardı.

 

"MİLLETVEKİLİ SADECE MİLLETİN VEKİLİ OLMALIDIR"

"Milletin iradesine rağmen 'ben şuna karşıyım, ben buna karşıyım' diyerek siyaset yapmaya kalkarsanız millet hakkınızı sayar avucunuza koyar. Hem sandıkta hem de milletin gönlünde hezimete uğrarsınız." diyen Elvan, şunları kaydetti: “Milletvekili sadece ve sadece milletin vekili olmalıdır. Milletin vekâletini millet için değil de bu ülkenin birliğine, dirliğine silah çekenler, memleket düşmanları, Türkiye düşmanları için kullanırsanız, hukuk gelir ve sizden bunun hesabını sorar. Kaldı ki fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıkları millet iradesinin tecelli ettiği TBMM tarafından kaldırılmıştır. HDP dışında AK Parti'den, CHP'den MHP'den tüm milletvekilleri gidip savcılığa ifade vermişlerdir. Ancak HDP milletvekilleri !-‘ben bu hukuku tanımıyorum' demiştir. Hiç kimse 'ben ifade vermeye gitmiyorum, hukuk sistemini tanımıyorum’ diyemez. Böyle demek, 'Ben Meclis'i tanımıyorum, Van'ı, Türkiye'yi tanımıyorum' demektir. Van'ı, Türkiye'yi tanımayanı milletimiz de tanımaz.”

 

ELVAN: AB NEREDEYSE TÜRKİYE'DE DARBE OLMADI DİYE ÜZÜLDÜ

CHP Parti Meclisi tarafından yayımlanan bildiriyi de eleştiren Elvan, bildiriyle ülkenin yönetilemeyeceğini, milletin bunu 15 Temmuz'da bir kez daha gösterdiğini vurguladı.

 

"CHP'nin yaptığı bu bildiriye FETÖ, bölücü örgüt, Kandil, teröre kucak açan ülkeler seviniyorsa, kusura bakmayın bu kadar hainin sevindiği bir bildiri Türk siyasetinde en hafif tabiriyle 'kara bir lekedir', milletimizin nezdinde yok hükmündedir." ifadesini kullanan Bakan Elvan, şu değerlendirmelerde bulundu: “AB neredeyse Türkiye'de darbe olmadı diye üzüldü. Cezaevindeki darbecileri meydanlara dökülen demokrasi yanlılarından daha çok sevdiklerini gördük. Türkiye'de teröre bulaşan, darbeye karışan kim varsa kucak açıyorlar. Siz cinayet işleyene sahip çıkarsanız, şehirlerde bomba patlatanlara, katliam yapanlara sahip çıkarsanız, bunları koruyup beslerseniz, parlamentolarınızda sergi açtırıp propaganda yaptırırsanız, AB başkentlerinde terör çadırları kurdurursanız, kusura bakmayın bu, milletimizin, Türkiye'nin kanına dokunur. Sizin demokrasiden insan hak ve özgürlüklerinden bahsetmenizin hiçbir inandırıcılığı anlamı kalmaz. Bugün gülücük dağıttıkları terör, yarın onların da başının belası olabilecektir. Onun için teröre karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. AB bir birlik olacaksa en kısa zamanda 'teröriste kucak açan ülkeler birliği' olmaktan vazgeçmelidir.”

 

"İHANET ŞEBEKELERİNİ TEMİZLEYECEĞİZ"

İçeride ve dışarıda insanların huzuruna, dirliğine kast eden millet düşmanlarıyla sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Elvan, ihanet şebekelerini, şer odaklarını vatandaşların dik duruşuyla hezimete uğratacaklarını kaydetti. Elvan, Van halkının, bombalı araçla saldırarak vatandaşların ve güvenlik güçlerinin canına ve malına kast eden terör örgütüne pirim vermediğini dile getirdi.

 

Bakan Elvan, "Bunlara primi Kandil veriyor. Allah'ın izniyle bu ihanet şebekelerini temizleyeceğiz. Hiçbir şekilde şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak. Milletimiz nasıl 15 Temmuz'da FETÖ'cü hainlere karşı nasıl dik durduysa, her türlü melanet odaklarına karşı duruşunu koruyacak. Terör, 40 yıldır bölgeyi geri bırakmak için elinden geleni yapıyor. Sadece insanların hayatına kast etmiyor, ekmeğine de mani olmaya çalışıyor." diye konuştu.

 

Hainlere inat 14 yıldır Van'ı cazibe merkezi yapmak, kalkındırmak için ne gerekiyorsa yaptıklarını, bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini anlatan Elvan, "Van’ımız bu bölgenin, coğrafyanın en önemli merkezi konumuna gelecek. Türkiye'yi bütün sorunlarını çözmüş, gelişmesini kalkınmasını tamamlamış, her bireyinin kendisini rahat ifade ettiği bir ülke haline getirmekte kararlıyız. Demokrasiden ve hukuk devletinden asla taviz vermeyeceğiz. Bir hukuk devletinde hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü olamaz. Bir hukuk devletinde kimsenin darbe yapma hakkı olamaz." dedi.

 

Toplantı daha sonra, basına kapalı devam etti.  


 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim