Şehrivan Özel: Ömer Aykaç


 

Şehrivan’ın “Sorumsuzluk taşıyor” başlıklı haberi ile gündeme getirdiği kargo şirketlerinin yaşattığı mağduriyet sürerken hukukçu isim Av. Adem Aykaç, konuyla ilgili olarak vatandaşların bu tür durumlarla karşılaştığında yapması gerekenleri anlattı. Vatandaşın bu tür durumlarda olayı akışına bırakmak yerine izleyeceği adımlar olduğunu söyleyen Aykaç konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Kargo konusunda karşılaştığımız 3 ayrı problem var. Birisi vatandaşların gecikme şikâyeti ikincisi zarar görme durumu üçüncüsü ise tamamıyla kaybolması ile alakalı sorunlar. Bu üç sorunla karşılaşan vatandaşların üç durum için de uğranılan zararlar için farklı yollardan hak talep edebilirler.”

Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte! Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

KARGO ŞİRKETLERİ BUNU YAPMAK ZORUNDA!

“Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki zamanında teslim edilmeyen bir ürün ayıplı hizmet kapsamına girer ve vatandaşlarımız bulundukları ildeki tüketici hakem heyetine başvurarak haklarını talep edebilirler. Geciken kargolar kanuna göre ayıplı hizmet olarak görüldüğünden tüketici konumundaki vatandaşlarımız tüketici hakem heyetine başvurduğunda 3 seçimlik hakkından birini kullanabilir. Bu seçimlik hakları kanun bize şu şekilde sıralamaktadır; kargonun yeniden gönderilmesi, kargo ücret bedelinden indirim ya da sözleşmeden dönme haklarından birini kullanmakta serbest bırakıyor.

KARGO GECİKMESİ İÇİN DE TAZMİNAT HAKKINIZ VAR!

“Geciken kargolar nedeniyle tüketicide bir üzüntü veya manevi yıpranma söz konusu olursa bundan dolayı hukuk mahkemelerinde manevi tazminat davası açma hakları da bulunmaktadır. Örneğin bir vatandaşımız özel günlerine yetişmesi için bir kargo siparişi vermekte ve bu kargonun gecikmesi sebebiyle sipariş ettiği şeyler vatandaşımızın özel gününe yetişmiyor. Kargo şirketinin ürünü geç getirmesi nedeniyle vatandaşımız için çok değerli olan özel gün organizasyonu bir mağduriyet ve üzüntüye neden oluyor. Bu üzüntü ve yıpranma nedeniyle tüketici manevi tazminat hakkına sahiptir.”

KAYBOLMA DURUMUNDA 

“Ha keza kargo şirketinden dolayı zarar görme ve kaybolma durumunda da tüketici parasını ödediği ürünü almadığı ya da hasarlı şekilde aldığı için kargo şirketi karşısında kanunen haklı durumdadır ve maddi-manevi tazminat talep etme hakları bulunmaktadır. Bu tür durumlarda bir avukat aracılığıyla ilgili hukuk mahkemelerine başvurmalarını öneriyoruz. Ayrıca tavsiye edeceğim bir diğer yol da internet sitesi üzerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na şikâyet oluşturmadır ki bu durumlarda da olumlu sonuçlar çıkmakta. Fakat bu kurum zarar karşılamaktan ziyade şikâyetten dolayı ilgili kurum hakkında cezai işlem uygulama gibi kararlar vermektedir.”

Editör: TE Bilisim