Hükümet askıya alınan süreçten sonra bozulan barış ve huzur ortamının ardından hükümet yeni bir ‘rahatlatma paketi’ hazırladı. Ardı gelmeyen olaylar sürerken hükümetin ‘Acil Adım’ adıyla hazırladığı belirtilen pakette din ve inanç özgürlüğü adına önemli adımlar yer alıyor. Bunlardan birisi de yılda bir kere yapılar Ermeni Ayini için Akdamar Adası’nın yılın her günü kullanılabileceği ile ilgili düzenleme. Zira 1915’te yaşanan olayların 100’üncü yılı olan geçen yıl Van’da ayin yapılamamasının ardından bu karar önemli bir adım olarak öne çıktı.

 

Van’da yaklaşık yüz yıl aradan sonra 2010 yılında ilk kez Akdamar Kilisesi Ermeniler için ayine açılmış ve bu karar dünyada büyük yankı uyandırmıştı. İlk ayin töreninde dünya gözünü Van’a çevirmiş ve on binlerce Ermeni yıllar sonra Akdamar’da dini törenlerini gerçekleştirmişti. İlk ayinden sonra 5 yıl üst üste Eylül ayının son haftasında ayin düzenleyen Ermeniler’in bu töreni Van’da da büyük hareketlilik yaşatmıştı. 1915’teki olayların yüzüncü yılında yani 2015 yılında Türkiye Ermeni Meselesi ile ilgili önemli bir adım yapıp çeşitli açılımlar yapmış gözler bir kez daha bu süreçte Van’daki ayine çevrilmişti. Fakat bölgede genel seçimden sonra bir türlü düşmeyen tansiyondan Ayin Töreni de nasibini almış ve Van 5 yıl aradan sonra ilk kez ayinleri iptal etmek zorunda kalmıştı. Güvenlik gerekçesiyle düzenlenmeyen ayin töreninden sonra gözler bundan sonra atılacak adımlara çevrilmişti. Aylardır tansiyonun düşmediği bölgede birçok alanda önemli sıkıntılar ve kopmalar yaşanırken hükümetin çözüm sürecinin de askıda olduğu bir dönemde ‘rahatlama’ adı altında bir yol haritası çizdiği belirtildi. Tam da Van’ın dert yandığı noktadaki ayin için önemli kararın da yer aldığı acil adım planında ayin törenlerinin yılda bir kez değil yılın istenilen günlerinde Ermenilere açılması da var…

 

SÜREÇ ASKIDA YENİ ADIM YOLDA: RAHATLATMA PAKETİ

Hükümet, temel hak ve hürriyetlerle ilgili adımların askıya alındığı eleştirilerini bertaraf etmek için 'acil adım' atacak. Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, Akdamar Kilisesi’ndeki ayinlerin yılda bir kez yerine istenildiği zaman yapılması sağlanacak. Azınlıkların mallarının iadesi hızlandırılacak. Uçaklarda Kürtçe anons yapılacak. Yerleşim yerlerinin isimleri değiştirilirken cemevlerine statü de hızlandırılacak.  Hükümetin tansiyonu düşürmeye yönelik bu adımındaki Van hamlesi önemli bir adım olarak geçiyor... Hükümetin değerlendirmeye aldığı konuların bir kısmı için yasal düzenleme gerekecek, bazıları ise uygulama tebliği ile hayata geçirilecek. Yapılan toplantılarda öncelikli yapılacak ve tartışma konusu olmaktan çıkartılacak konular belirlendi.

 

VAN AKDAMAR KİLİSESİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ KARAR!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Van Akdamar Adası’ndaki Ermeni Kilisesi’nde ayinlere, isteğe bağlı olarak izin verilebilecek. 5 yıldan beri yılda bir kez yapılan ayinlerin, talep olması durumunda yine izne bağlı olarak yılın istenilen bir zamanında yapılabilmesi sağlanacak, sınırlama kaldırılacak. Azınlıkların mal varlıklarının iadesine ilişkin yaşanan sorunlar ortadan kaldırılacak. Malların iadesi konusunda daha önce yapılan yasal düzenlemelere karşın, halen bürokratik engeller dahil bazı sorunlar yaşanıyor.  Bunların hızlandırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun açılması, bu paketin konusu olmayacak. Konu, uluslararası konjonktüre bağlı olarak ayrıca değerlendirilecek.

 

ALEVİ AÇILIMI DA YOLDA!

Cemevleri 'irfan merkezleri' olarak kabul edilecek. Belediye ve imar kanunlarında değişiklik yapılarak camilerde olduğu gibi elektrik, su ve temizlik giderlerinin karşılanması sağlanacak. Dedelere maaş verilecek. Alevileri temsil eden bazı dernek ve vakıflar yerine cemevleri ve dedelerin ön plana çıkartılması hedefleniyor. Hükümet kaynakları, Alevi gençlerin cemevlerinden uzaklaşmasının, illegal örgütlere yakınlaşması sonucunu doğurduğunu iddia ediyor. Aleviler ise cemevlerine verilen statünün ‘ibadethane’ olmamasına itiraz ediyor. Hükümet, itirazlara rağmen adım atarak, tartışmaların azalmasını planlıyor.

 

UÇAKLARDA KÜRTÇE ANONS GELİYOR, YER İSİMLERİ İADE EDİLİYOR!

Çözüm süreci döneminde sıkça konuşulan bazı adımlara da devam edilecek. "Terörle mücadeleyle eş zamanlı" atılacak adımlarla, Kürtlere verilen sözlerin bazıları yerine getirilecek. İdari kararla yapılabilecekler ve anayasal düzenleme gerektirenler ayrıldı. İdari kararla yapılacaklar arasında uçaklarda Kürtçe anons yapılması bulunuyor. Ayrıca yerleşim yeri isimlerinin değiştirilmesine hız verilmesi, bölgedeki tanıtım tabelalarında gerekli yerlerde, Kürtçe'nin olması sağlanacak. Vatandaşlık, yerel yönetimler ve Kürtçe eğitim gibi konular ise bu çalışmanın konusu olmayacak.

 

HDP YENİ SÜREÇTE OLACAK MI?

Şüphesiz son dönemlerde siyasi olarak da atılacak adımlar merakla bekleniyor. Zira bölgede yaşananlar ile birlikte askıya alınan çözüm sürecinin ve bölgenin durumunun ne olacağı ise merakla bekleniyor. Tüm kesimler sürecin yeniden başlamasına yönelik çağrılar yaparken bölgede sert bir süreç yaşanmaya devam ediyor. İşte tam bu noktada hükümetin yeni bir planı daha olduğu belirtildi. Zira Bu paketten bağımsız olarak, Kürt sorununun çözümü için HDP dışında muhatapların da bulunduğu yeni bir mekanizmayla ilgili çalışmalar da sürüyor. Akil adamlara benzer bir yapı oluşturulacak. Bu yapıda sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, dernek ve baro yöneticilerine de yer verilecek. Bölgedeki her düşüncenin yansıtılmasına özen gösterilecek. Bu mekanizma, bölgedeki operasyonların bitirilmesinden sonra devreye girebilecek.

 

O KARARA VAN’DAN İLK TEPKİ: MUHTEŞEM KARAR!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, ise gündeme düşen bu karar ile ilgili ilk değerlendirmeyi Şehrivan Gazetesi’ne yaptı. Akdamar ile ilgili alınan kararın Van için çok önemli bir karar olduğuna dikkat çekerek, kararla birlikte Van’ın ön plana çıkması için çalışmaları arttıracaklarını belirtti. Özgökçe, “Bu karar bizim için müthiş sevindirici bir karar. Her şey Van’ın ekonomide, kültürde, sanatta daha iyi bir yere gelmesi için. Önceleri yılda bir kere yapılan bu ayinlerin ayda bire hatta haftada bire indirilmesi için girişimlerde bulunacağız. Bu karar sadece yurtdışında yaşayanlardan ziyade Van’da yaşayan insanlar içinde çok önemli bir karar. Çünkü insanlar inançlarını özgürce yaşamak ister bunun önüne geçmemek gerekiyor. Böyle bir çalışmanın Van için önemli bir karar olduğunu ve daha iyi yerlere gelmesi için TÜRSAB olarak elimizden gelenini yapacağımızı belirtmek isterim. İnşallah daha iyi olacak ve herkes faydalanacak artık.” Diye belirtti.

 

“İLK TAŞIMA İHALESİNİ BEN ALDIM”

95 yılında ardından yeniden 2010 yılında 95 Van’da yapılmaya başlanan ilk ayinde ayine gelenlerin taşıma ihalesini yaptığını dile getiren Özgökçe, “İlk ayinde İsrail’den bir arkadaş adada kayıp ayağını burkmuştu. Van’da da sadece bir tane özel hastane olduğu için doktorlar İsrail’deki doktorlarla görüşme yapmadan herhangi bir tedavi uygulamadı. Bizler sabaha kadar güvenlik güçleriyle birlikte başında bekledik. Bu durum karşısında İsrailli vatandaş çok memnun kalmıştı.” Dedi.

 

ÖZGÖKÇE: SAVAŞ ORTAMININ BİRAN ÖNCE SONA ERMESİ GEREKİYOR

Ayinlerin gerekirse her ay yapılması için girişimlerde bulunacaklarının altını çizen Özgökçe, “Bu Karar doğru ve yerinde bir karar oldu gerçekten. Bu karar için herkes adına hükümete teşekkürlerimi ileteceğim. Bu kararın daha verimli bir şekilde uygulanması için savaş ortamının biran önce sona ermesi gerekiyor. Savaş ortamının sona ermesi ekonomik açıdan, turistik açıdan Van’ı ayağa kaldıracak bir karardır. Bu kararın yıllar önce alınması gerekiyordu ama her şeye rağmen önemli ve anlamlı bir karar.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim