Vali Münir Karaloğlu, Bahçesaray ilçesinde yapımı devam eden kamu yatırımlarında incelemelerde bulunarak vatandaşlarla birlikte iftar yaptı.

Vali Münir Karaloğlu, kamu yatırımlarını yerinde incelemek, muhtarlar, sivil toplum örgüt temsilcileri ve kanaat önderlerinin sorunlarını dinlemek amacıyla yatırımcı kurumların daire amirleriyle birlikte Bahçesaraylıların iftar sofrasına konuk oldu. Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan’ın da eşlik ettiği Bahçesaray programı, yeni yapılan modern Hükümet Konağı’nın gezilmesiyle başladı. 3 katlı ve asansörlü olan hükümet konağında incelemelerde bulunan Vali Karaloğlu, daha sonra ‘Çok Programlı Lise’nin kız öğrenci yurdunda incelemelerde bulundu. Burada gördüğü eksikliklerle ilgili yüklenici firma yetkililerini uyaran ve bir an önce tamamlanmasını isteyen Karaloğlu, Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) bahçesine kurulan iftar sofrasında Bahçesaraylılarla birlikte iftar yaptı.

 

“BAHÇESARAY ARTIK 365 GÜN ALLAH’A BAĞLI OLACAK”

 

Vali Karaloğlu, iftar öncesinde, Bahçesaray’a yapılan kamu yatırımları, çözüm süreci ve diğer sosyal meselelerle ilgili bir konuşma yaptı. Bahçesaray’ın Türkiye’de herkesin merak ettiği yerlerin başında geldiğini belirten Karaloğlu, Bahçesaray hem Van’ın hem de Türkiye’nin saklı bir cenneti olduğunu söyledi. Eski Belediye Başkanı Naci Orhan’ın mahrumiyetiyle meşhur ettiği bir ilçenin olduğunu anımsatan Karaloğlu, kendisinin de 4,5 yıl önce Vali olarak göreve başladığında ilk ziyaret ettiği ilçelerin başında geldiğini kaydetti. Van’a atanmadan önce Sayın Başbakan Erdoğan’ın dediği gibi ‘Artık Bahçesaray 6 ay Van’a, 6 ay Allah’a bağlı olmayacak. Bahçesaray’ı medeniyetle buluşturacağız.’ sözünü hatırlatan Vali Karaloğlu, son 4 yılda ilçeye yapılan yatırımları, bir anısını anlatarak başladı. “2009 yılının temmuz ayıydı. Van’dan yola çıktık, Bahçesaray’a doğru gidiyoruz. Her adım başında bir iş makinesi var. Her adım başında bir eskavator, bir kepçe, bir grayder, bir kamyon var. Korumama dedim ki: ‘Bu yolda kaç tane iş makinesi var? Onları teker teker say.’ Bahçesaray’a ulaştığımızda yaklaşık 4 saat gibi bir zaman geçmişti. Korumamdan aldığım bilgiye göre, tam 73 adet iş makinesi vardı. Eski Belediye Başkanımız Naci Bey de bu durumu Sayın Başbakanımıza demişti ki; ‘Efendim yoldaki makine sayısı ile Bahçesaray’daki nüfus eşitlendi’

 

“İDARECİ PROFİLİ DEĞİŞTİ”

Bu ülkede son 10 yılda çok şeyin değiştiğini, ama en önemlisinin de bu ülkede idare etme biçiminin, idareci profilinin değiştiğini anlatan Vali Karaloğlu, şunları kaydetti: “Artık halkının derdiyle dertlenen Başbakanı var. Kamu görevlisi var. Valisi var. Kaymakamı var. Belediye Başkanı var. İşte halkınızın derdiyle dertlenirseniz senelerce mahrumiyetiyle meşhur olmuş bir ilçenin yol problemini çözmek için ilçe nüfus sayısı kadar iş makinesini o yola yığarsınız. O yolu da bitirirsiniz. Bu, halkınızı sevmektir. Bu, kendinizi halkınızın hizmetine adamaktır. Başka bir şey değildir bu. Ve o dört saatte geldiğimiz yol 2010-2011’de tamamlanarak, 1 saat 15 dakikaya düştü. Eskiden 6 ay kapalı olan bu yol artık 25-27 gün kapalı hale geldi. Ama bu da bizi rahatsız eder oldu. ‘Neden Bahçesaray yolu 365 gün 24 saat açık olmasın?’ dendi. Yine sayın milletvekilimiz Gülşen Orhan, Sayın Başbakanımıza ‘Efendim yol güzel oldu, ‘teşekkür’ ediyoruz ama yolumuz 1 ay kapalı kalıyor bu bizi rahatsız ediyor.’ dediğinde Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla şu anda Türkiye’de Bahçesaray yolunda uygulanan bir teknoloji ile kar tünelleri yapılmaya başlandı. Van’da imal edilen kolon kiriş ve pregasların nasıl monte edildiğini tüm Bahçesaraylıların da giderek orada izlemelerini tavsiye ederim. Gidin görün ki, Ülkenizin gücünü fark edin. Sizi yönetenlerin size vermiş olduğu değeri görün o işte. Sizin adınıza Sayın Başbakanımız, Deniz, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanımıza, Karayolları Genel Müdürlüğümüze, orada çalışan işçi kardeşlerimize, müteahhit firmaya çok teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma oluyor. İnşallah kar tünelleri bittiğinde artık Bahçesaray’ın yazı da, kışı da önce tabi Allah’a, sonra da Van’a bağlı olacak.” dedi.   

 

“SON 4,5 YLDA YAPILAN YATIRIMLAR HİÇBİR İLÇEYE YAPILMADI”

‘Bahçesaray’a son 4,5 yılda yapılan yatırımlar kadar Türkiye’nin hiçbir ilçesine yatırım gelmemiştir.’ diyen Vali Karaloğlu, yapılan hizmetlerin kendiliğinden değil Türkiye’deki değişimden kaynaklı olduğunu bildirdi. Hizmetler kendiliğinden olsaydı 10 yıl, 20 yıl önce de olurdu hatırlatmasında bulunan Karaloğlu: “Türkiye’de bazı şeyler değişti. O değişimin neticesinde bunlar oluyor. Son 4 yıl içerisinde başta Hükümet Konağımız olmak üzere, Kapalı Spor Salonumuz oldu. 1 Kız Meslek Lisesi, öğrenci yurdu, halı sahamız, Kadın Kültür Merkezimiz, Karayolları şantiye binası, TOKİ’lerimiz, en önemlisi de bu yolun devamı olan Bahçesaray şehir geçişi düzenlendi. Bunların hepsi önemli yatırımlar, bir ilçenin çehresini değiştirecek, bir ilçede kamu hizmetlerinin kalitesini artıracak, vatandaşın yaşam kalitesini yukarıya taşıyacak kamu hizmetleridir. Yol diyoruz. ‘Yol medeniyettir’. Yol yatırım. Yol insanlık. Yol güzellik. Yol her şey. Yol olmayınca diğerleri de olmuyor.”

 

“HUZURU BOZMAK İSTEYENLERE ‘EDİ BESE’ DİYİN”

Hükümetin başlatmış olduğu ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi olan çözüm sürecine Bahçesaraylıların destek vermesini ve huzur ortamını bozmak isteyenlere fırsat verilmemesini isteyen Vali Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son 6 aydır ülkemizde ‘Milli Birlik ve Kardeşlik’ projesi dediğimiz çözüm süreciyle birlikte artık kan yok, gözyaşı yok. Ve huzur var. Hepimizin gözlerinde geleceğe dönük umut var. Bunu devam ettirmemiz lazım. Buna sahip çıkmamız lazım. Buna destek olmamız lazım. Eğer bu ortamı bozmak isteyenler olursa sabote etmek isteyenler olursa, provoke etmek isteyenler olursa halk olarak, muhtarlar olarak, kanaat önderleri olarak, bu toprakların sakinleri ve sahipleri olarak yeter artık ‘edi bese’ dememiz lazım. Bunu diyemezsek korkarım ki, yine çatışmadan beslenen, huzursuzluktan beslenen birileri bu ortamı bozmak ister. Ama halkımız buna izin vermezse, halkımız buna yeter artık derse inanın hiç kimsenin gücü bu huzur ortamını bozmaya yetmez. Ben şuna inanıyorum: Eğer halk bir konuda devletine, hükümetine destek veriyorsa, yapılan bir işe sahip çıkıyorsa o işte başarılı olmama diye bir şey söz konusu olamaz. Orda mutlaka başarı olur, bu konuda sizin desteğiniz, sizin sahiplenmeniz, sizin sürece sahip çıkmanız bu süreci başarıya ulaştıracaktır.”

 

“HUZURUN OLMADIĞI YERE YATIRIMCI GELMEZ”

Çözüm sürecinin başlamasının ardından kentte yatırımların hız kazandığını vurgulayan Karaloğlu: “Bu süreç sadece huzur demek değil, bu süreç bölgede aynı zamanda iş demek, aş demektir. Van Organize Sanayi Bölgesi’nde tam 164 yatırımcı benden yer istiyor, yer bekliyor. Bu istek 1 yıl önce, 2 yıl önce yoktu. Şimdi niye var? Çünkü bölgede huzur var. Para, önce huzur arar. Yatırımcı önce huzur arar. Huzur olan yere gelir. Kimse canını yolda bulmadı. Hiç kimse huzurun olmadığı yere yatırım yapmak istemez. Yatırım olmayınca da iş olmaz, aş olmaz. Genç çocuklarımız iş-aş bulmak için doğduğu toprakları terk etmek, göç etmek zorunda kalır. Ama biz Van’da doğan, Bahçesaray’da doğan gençlerimizi bu topraklarda doyurmak, onlara buralarda iş bulmak durumundayız. Bunun anahtarı da huzurdur. Onun için bu sürece lütfen sahip çıkın.” diye konuştu.

 

ORHAN: BİZE BIRAKILAN KÖTÜ BİR MİRASIN ÜZERİNDE YAŞIYORDUK

Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da iftarda bir konuşma yaptı. Orhan, 6 yıl önce milletvekili olduktan sonra Bahçesaraylılarla yaptığı görüşmede kendisinden ne istendiğini sorduğunda: “Bu memlekete huzur, bu memlekete hizmet, bu memlekete özgürlük dendiğini söyledi. Niye bunları istiyorduk? Biz yıllardır bu coğrafyanın çocukları olarak bize bırakılan kötü bir mirasın üzerinde yaşıyorduk. Ve istiyorduk ki, 10 yıl önce iktidarı devralan bu hükümet gelen bütün idarecilerden, yönetimlerden ayrı olarak hakkı, hukuku, demokrasiyi, insanca yaşamı savunsun. Gerçekten iktidar olsun bu memlekette. Ve o günden bugünedir, her yıl adım adım sizlerle buluşuyor, bunu mukayese ediyor, sizlerle paylaşıyor, sizlerle bu memleketin değişim ve dönüşümünü yaşıyoruz. Bizden Bahçesaray’ın yolunu yapmamızı istediniz. 'Bahçesaray’ı medeniyete bağlayın, Van’a bağlayın, sizden başka bir şey istemiyoruz.’ dediniz.

 

BAĞLANTI KESİLMEYECEK!

Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Bahçesaray yolunun başladığını anımsatan Orhan: “Müzmin Karapet yolunu 2009 yılında hizmete açtık. Ve bir yıl içinde 15 metre genişliğinde en fazla kapandığı süre 1 ay olan Bahçesaray’ı, Karapet yolunu sizlerin hizmetine sunduk. O yol açıldıktan sonra Bahçesaray’a hizmet başladı ve yoğun bir şekilde devam ediyor. Daha sonra Bahçesaray’ın yolu 1 ay kapalı kalmasın, tamamen medeniyete bağlı kalsın diye bir kar tüneli projesine giriştik. Buraya gelmeden önce kar tünelleri inşaatında incelemelerde bulunduk. Gidip oradaki çalışmaları izlerseniz aklınız, hayaliniz durur. Çünkü ben bugüne kadar birçok çalışmayı inceledim; ama inanın bunun kadar muazzamını görmedim. Ve ilk defa Bahçesaray’da uygulanan bir proje. 3200 rakımlı bir tepede bu kar tüneli gerçekleşiyor. Van’dan tek tek bu kalıplar geliyor ve orada vinçlerle bir araya getiriliyor daha sonra üzeri kapanacak. Ve Bahçesaray hiçbir zaman, hiçbir şekilde artık Van’a, dünyaya olan bağlantısı kesilmeyecek. Yol medeniyettir, hayattır, özgürlüktür, demokrasidir, ekonomidir, paradır, iyi bir yaşamdır. Bahçesaray’ın makûs talihi İnşallah değişecektir.”

 

“BAŞBAKANIMIZ JEST ÜSTÜNE JESTLER YAPTI”

Başta eğitim olmak üzere diğer kamu yatırımlarından da bahseden Ak parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, çözüm süreciyle ilgili gelinen noktayı ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili merhum Şerafettin Elçi’nin Başbakan Erdoğan’la ilgili söylediklerini, cep telefonundan davetlilere okudu. Çözüm süreci ile ilgili bu ülkenin Başbakanının jest üstüne jest yaptığını anımsatan Orhan, şunları kaydetti: “Bu memleketin incinen ruhunu düzeltmek için çok önemli bir adım attılar. Şırnak’ta ‘kuş uçmaz, kervan geçmez’ bir yerde bir havaalanı açtılar. Ve bizler için kıymetli bir insan olan Şerafettin Elçi’nin ismini oraya verdiler. Neden? Barışa bir adım daha yaklaşalım diye. Gönüllere bir adım daha yaklaşalım diye. Gönlümüzü, kapımızı, elimizi, göğsümüzü birbirimizi açalım diye.”

 

ELÇİ’NİN BAŞBAKANLA İLGİLİ MESAJINI OKUDU

“Şerafettin Elçi, vefatından önce bir konuşma yapıyor ve diyor ki: ‘Meselenin çözümü konusunda Başbakan Erdoğan’a inanıyor ve samimi buluyorum. Onun dışında bir alternatif de yoktur. Bunu neden söylüyorum, biliyor musunuz? Bir kere Başbakan cesur ve geleceği gören bir insandır. Ayrıca imanlıdır ve Allah korkusu var. Allah’tan korkan insanlar mazlumların halinden anlar. Kürtler de bu memleketin mazlumlarıdır. Allah ona uzun ömürler versin. Ne kadar ömrüm var bilmiyorum ama Allah’tan tek dileğim var, kalan ömrümü onun ömrüne katsın. Siz de gidin bu sorunu onun çözebileceğini tüm halkımıza anlatın. ”Rahmetli Elçi'nin bu son sözlerini ben de bir görev olarak biliyor ve hitap ettiğim her yerde halkımıza söylüyorum. Merhum Şerafettin Elçi’ye yeniden taziyelerini bildiren Orhan, konuşmasını: “Allah bizlere basiretli, halkı kardeşliğe, çözüme sevk eden insanlar, siyasetçiler nasip etsin.” sözleriyle tamamladı. Bahçesaray Belediye Başkanı Hayati Orhan ve İlçe Kaymakamı Orhan Akkurt’un da konuşmalarının ardından Vali Karaloğlu ve beraberindekiler ilçe halkı ile iftar yaptı. Yemek sonrası Karaloğlu, Müküs Çayı yanındaki çay bahçesinde vatandaşlarla birlikte çay içti ve onların sorunlarını dinledi. Burada toplanan çocuklara da oyuncak dağıtan Karaloğlu, daha sonra karayoluyla Van’a döndü. 

Editör: TE Bilisim