İçişleri Bakanı Muammer Güler, Aselsan tarafından üretilen yeni nesil termal kameraların Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslimi dolayısıyla Akyurt'taki tesiste düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Emniyetin gezi raporuna ilişkin soru üzerine Güler, konunun tamamen çarpıtıldığını söyledi. Dün de Emniyet Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili açıklama yaptığını anımsatan Güler, gözaltına alınanların, hakkında soruşturma yapılanların veya bir toplumsal olayda yapılan tespitlerin mezhepsel bir temele dayandırılmasının asla söz konusu olmadığını, bunun anayasal bir suç olduğunu bildirdi. AK Parti'nin özgürlükleri geliştiren bir hükümet olduğunu ifade eden Güler, böyle bir bakış açısına asla sahip olmadıklarını dile getirdi. Güler, şöyle devam etti: ''Orada belirtilenler de yazı eğer dikkatle okunursa, bu hareketlere katılanların içinde sendikalardan, taraftar gruplarından, gençlik yapılanmalarından, laik, ulusalcı kesimlerden ve alevilerden diye bir ibare eklenmiş. Yani yüzde 78'lik kesimin tamamı içerisinde yer almış ama çarpıtılarak sadece yüzde 78'i belli bir kökendeki vatandaşlar gibi takdim ediliyor. Böyle bir şey asla olamaz. Bizim böyle bir tespitimiz, böyle bir açıklamamız, böyle bir analizimiz de yoktur. Bunu özellikle ifade ediyorum. Bizim kimsenin mezhebiyle falan derdimiz yok, böyle bir merakımız yok. Biz, herkesi Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit haklara sahip vatandaşları olarak görürüz. Suç da ceza da şahsidir zaten. Orada da herhangi bir özellik, bir etnik mensubiyet hiçbir zaman söz konusu olmaz. Bunu açıklıkla ifade ediyorum. Kaldı ki haberin kendi içinde ayrıca bir çarpıtılması var.''


Bakan Güler, ''Hangi soruşturmada kime 'Sen Alevi misin, Sünni misin, şu musun, bu musun' diye sorulmuşsa lütfen gelsin bize haber versin. Böyle birşey kesinlikle söz konusu değil'' dedi.


Güler, Van vali yardımcılarının görevden alınmalarıyla ilgili soru üzerine, mülkiye müfettişleriyle yaptıkları tespitte, bu kişilerin görev yerlerinin değiştirilmesiyle ilgili bir teklif geldiğini ve bunu değerlendirdiklerini söyledi.


Devlette devamlılığın esas olduğunu aktaran Güler, ''Arkadaşlarımız nerede olsa bu görevi yaparlar. Mülki idare amirlerinin sınıflarına ve coğrafi bölgelerine göre gitmeleri gereken yerer vardır. Ona göre bir görevlendirme yaptık. Yerlerine de bir atama yaparız herhangi bir sorun yok'' dedi.


AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da emniyet raporunun bir "AB raporu" olduğu şeklindeki iddiaları anımsatarak, ''Adrese teslim bir rapor gibi sunulmak isteniyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin AB Bakanı ve Başmüzakerecisiyim. Bana yansımış ne böyle bir rapor var ne böyle bir itham var ne böyle bir iddia var. Bunu biraz da birilerinin ortalığı karıştırmak için, Türkiye'nin içine nifak tohumu sokmak için ortaya attığı bir çaba olarak değerlendiriyorum. Bunlara medyamızın da değer vermemesini özellikle rica ediyorum'' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim