ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ / ÖMER FARUK TOKTAŞ- Van’da, İçişleri Bakanlığı ve Anadolu Ajansı (AA) iş birliğiyle “Yerel Medya Temsilcileri ve Güvenlik Bürokratları Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştaya, Bitlis, Kars, Ağrı, Erzurum, Muş, Hakkâri, Siirt, Elazığ, Bingöl ve Şırnak’ta görev yapan gazeteciler, cemiyet başkanları ve kamudaki basın birimi temsilcileri katıldı. Toplantılarda hem medya, iletişim sıkıntıları hem de kente dair sorunların konuşulduğu toplantıda Van uzun süredir biriktirdiği tüm sıkıntıları bakanlık temsilcilerine iletti.

İçişleri Bakanlığı ve AA iş birliğiyle düzenlenen çalıştaya, Bitlis, Kars, Ağrı, Erzurum, Muş, Hakkâri, Siirt, Elazığ, Bingöl ve Şırnak’ta görev yapan gazeteciler, cemiyet başkanları ve kamudaki basın birimi temsilcileri katıldı. İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı İletişim Çalışma Grubu tarafından 10-11 Ekim tarihlerinde Van ilinde Anadolu Ajansı iş birliğiyle düzenlenen, kamu ve medya temsilcilerinin bir araya getirildiği çalıştayda, kamuda basın ve halkla ilişkiler birimi görevlileri ile medya çalışanlarının iletişimde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Yerel medya kuruluşlarının yaşamış oldukları birçok sıkıntıyı not alan ve İçişleri olarak üzerine gideceklerini belirten İç Güvenlik Stratejileri Daire Başkanlığı Yetkilileri özellikle medya temsilcilerinin dile getirmiş oldukları sorunların Ankara’da yankı uyandıracak mı kaygılarına da cevap verdi.

İKİ GÜN FARKLI OTURUMLARLA DEVAM ETTİ

Bakanlığın İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanlığı ve AA iş birliğiyle düzenlenen, kamu ve medya temsilcilerinin bir araya getirildiği çalıştayda, kamuda basın ve halkla ilişkiler birimi görevlileri ile medya çalışanlarının iletişimde karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. İki gün süren çalıştayda, güvenlik alanında çalışan bürokratlar ile medya temsilcileri arasında tespit edilen veya oluşabilecek sorunlara yönelik çözüm önerilerinin oluşturulması, sosyal, yazılı ve görsel medyada güvenliği tehdit eden unsurların belirlenmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulması, gençlerin internetteki zararlı içeriklerden nasıl uzak tutulabileceği konuları tartışıldı. ÇalıştayVan Valisi Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla birlikte gerçekleştirilen konuşmaların ardından sona erdi.

BİLMEZ: “VAN İLE İLGİLİ KÖTÜ ALGILAR YIKILIYOR”

İlk gün gün içindeki güvenlik ve medya görüşmeleri üzerine devam eden akşamında ise genel bir gazeteciler buluşması şeklinde gerçekleştirilen Çalıştay’ın ikinci gününde, AA Yurt Haberleri Editör Yardımcısı Levent Harman “Güvenlik ve Medya” konulu sunum yaptı. Sunumun ardından iki günlük çalıştayla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Bu çalışmaya ev sahipliği yapması için Van’ın seçilmiş olmasından ötürü İçişleri Bakanımıza ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Medya kamuyu bilgilendirme yükünü omuzlarında taşıyan önemli bir sektördür. Bizim bölgemizde son 20 yılda önemli travmalar yaşamış bir bölgedir. Van’ın yaşadığı büyük bir avantaj var ki; Batı’dan şehrimize gelen her bir çalıştayın ardından insanlar müthiş bir şekilde memnun ayrılıyorlar. Bu durum Van çok iyi olduğu için değil; Van ile ilgili kötü bir algı var. İnsanlar buraya geldiklerinde mağazaları, sokakları, insanları görünce ve gece çarşıda bir hayat olduğunu görünce şaşırıyorlar. Olumsuz algıların aslında gerçeği yansıtmadığını gördüklerinde memnun kalıyorlar. Negatif haberlerin alıcısının çok olduğu gerçeğinin yanında bu bölgenin pozitif haberlerinin de artık çok alıcısı var. Bu yüzden siz kıymetli basın mensuplarına da bu pozitif yanları yansıtmanız adına büyük bir iş düşüyor. Sizler bize şehrin gündemini aktarıyorsunuz bir nevi rehberlik ediyorsunuz aynı zamanda Ankara’ya da rehberlik ediyorsunuz. Temas ile ilgili bir problem yaşanmış olmalı ki Ankara’dan böyle bir çalışma ile burada bir araya geldik. Eminim bu görüşme ve yapılan değerlendirmelerin Ankara’da bir yankısı olacaktır. Projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”

YAKUT: “ZOR BİR BÖLGEDE YER ALIYORUZ”

Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürü İbrahim Yakut, Anadolu Ajansı’nın yaptığı çalışmalara ve önemine değinerek şu ifadeleri kullandı: “Anadolu Ajansı’nın bir asır yakın haber serüveni var. Şu an ülkemizin içinde bulunduğu durum, yurt içi ve yurt dışı konuları duyurma gayreti içerisindeyiz. Bugün 13 dile yayın yapıyoruz. 100 ülke temsilci varken, 41 ülke de büromuz var. Bu anlamda çok deneyimli kadrolarımız var. Tüm Türkiye’deki gelişmeleri tüm Dünya’ya, Dünya’daki bütün gelişmeleri de Türk kamuoyuna ulaştırıyoruz. Burada iki gündür devam eden bir çalıştay var, biz de bu çalıştay da yer aldık, zor bir bölgede yer alıyoruz. Dünden bugüne devam eden bu çalıştayda tüm medya temsilcileri hemen hemen bu zorluğu ifade ettiler. Ancak hepimizin bildiği bir konu var. Meslektaşlarım acısından söylüyorum. Gazetecilik gönül esaslı bir meslektir. Bu salondaki bütün meslektaşlarım, bu bilinçle hareket ettiğini biliyorum ve bütün zorluklara göğüs gerdiğini yakinen takip ediyoruz” dedi.

YAKUT: “TEKNOLOJİYE AYAK UYDURMAMIZ GEREKİYOR”

Yakut konuşmalarının devamında şu şekilde konuştu: “Anadolu Ajansı’nın terör saldırısı başta olmak üzere ve önemli gelişmelerde kamuoyunu bilgi edinme hakkında gerektirdiği haberciliği yaparken, bir yanda da ulusal güvenlikle kamu düzenini dikkate alarak sorumlu yayıncılık örneği de gösteriyor. Bu bizim en önemli yayın ilkelerimizden biridir. Geleneksel gazetecilik kuralları yanı sıra son yıllarda hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmamız gerekiyor. Bazen bölgemizden sosyal medya aracılığıyla gerçeği yansıtmayan haberler paylaşılabiliyor bunların da yapmış olduğumuz çalıştayın ardından önüne geçileceğine inanıyorum.

SEVGİLİ: “DİLE GETİRDİKLERİNİZ YANKI BULACAKTIR”

İçişleri Bakanlığı Bakan Müşaviri Fevzi Sevgili ise basının önemli sorunları olduğunu yapmış oldukları çalışmalar neticesinde anlamış olduklarını belirterek: “Bugün burada ikinci gününde olduğumuz çalışmaların bir yankı bulacağına, geri dönüşleri olacağına canı gönülden inanıyorum. 3 yıldır sayın bakanımızla birlikte çalışıyoruz. Bu süreç içerisinde birçok ilde basınla sürekli bir arada olduk. Hakkâri, Bitlis, Muş gibi birçok ilde yaptığımız çalışmalarda basın ile sürekli bir araya geldik. Bugün burada gerçekleştirilen proje diğerlerinden biraz daha farklı oldu. İlki Diyarbakır’da gerçekleştirildi ikincisi de Van’da gerçekleştiriliyor. Basınımızın önemli sorunları olduğunu yapmış olduğumuz bu çalışmalar neticesinde anlamış olduk. Bu sorunlar içerisinde İçişleri Bakanlığı olarak çözülebilecek sorunlar olduğu gibi farklı bakanlıkların müdahaleleri ile gerçekleşecek sorunlar da mevcut. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu çözüm odaklı biri. Dile getirilen sorunlar ile ilgili yapılabilecekleri uzun bir süreye yaymadan çözüme kavuşturacak talimatları olacaktır.” İfadelerini kullandı.

TUNCER “BOŞ BİR BAGAJLA GELDİK DOLU BİR BAGAJLA GİDECEĞİZ”

Yerel basının yaşamış olduğu sorunları iletip takipçisi olacaklarını belirten İç Güvenlik Stratejileri Daire Başkanı Can Ozan Tun cer ise “İki günlük çalışmamız neticesinde çok dolu görüşmeler gerçekleştirdik. Sizden almış olduğumuz bilgilerden çok önemli mesajlar çıkaracağız. Prof. Dr. Zeki Taştan ve Doç. Dr. Zeki Duman hocalarımızın akademik anlamda çok önemli katkıları oldu. Sorunlarınızı aldık ama bununla ilgili genel bir kaygı oluştu; “Bu Ankara’da karşılık bulacak mı?” Biz şunu taahhüt ediyoruz ki biz bunların Ankara’da takipçisi olup bu sorunları ileteceğiz. Ama bunlar karşılık bulur mu, bulmaz mı ya da ne ölçüde karşılık bulur bu karar vericilerin elinde olan bir durum bizlerin yetkilerini aşan bir husus. Erzurum’dan Kars’a, Bitlis’e, Muş’a bu bölgenin birbirine yakın komşu olan illerinin birbirine bakması gerektiğini, birbirinden haberdar olması gerektiğini farklılıklarıyla bir bütün olarak hareket etmelerini arzu ediyoruz. Aynı coğrafya üzerinde kader birliği ve vatan birliği yaşıyoruz bu yüzden bir bütün halinde olmamız gerekiyor. Sorunlarınızı aldık özellikle sosyal medyanın kuralsızlığına ve meydan okumalarına karşı yeni geliştirmek istediğiniz yeni sistemleri not ettik. Yeni modellere ihtiyaç duyulduğunu da not ettik bu ve buna benzer notunu aldığımız tüm sorunların üstesinden gelebilmek adına gereken tüm gayreti göstereceğiz. Diyarbakır’a da buraya da boş bir bagajla geldik ve bagajlarımızı doldurarak buradan ayrılacağız.” Dedi.

Editör: TE Bilisim