İran’daki idamlara dur demek için basın açıklaması yapan Van TUYAD-DER, çağrıda bulunarak halkı idam cezalarına karşı duyarlılığa davet etti. Açıklamayı okuyan TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, İran rejiminin Kürt gençlerini idam etmeye devam ettiğini, idam tehdidi altında 26 Kürt tutsağın bulunduğunu söyledi.

 

Tutsak Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUYAD-DER) Van Şubesi, İran tarafından idam edileceği söylenen Saman Naseem için basın açıklaması düzenlendi. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen ve aralarında HDP, DBP, KJA ve Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi ‘Saman Naseem ve idam cezası verilen tüm siyasi tutsakların idam kararı durdurulsun’ yazılı pankart açtı.

 

‘IŞİD İLE İRAN AYNI ZİHNİYETTE’

TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün yaptığı açıklamada, İran’ın Kürt gençlerini idam etmeye devam ettiğini, idam tehdidi altında 26 Kürt tutsağın bulunduğunu söyledi. İran molla rejiminin IŞİD ile aynı zihniyette olduğunu ifade eden Aygün, her iki zihniyetin de ölüm ve idam üzerine kurgulandığını, birinin asarak, diğerinin ise keserek öldürdüğünü söyledi.

 

RESMİ RAKAMLARA GÖRE 360 KİŞİ İDAM EDİLDİ

Aygün, İran rejiminin Kürt tutsakları peş peşe idam ettiğini söyleyerek, 2009’dan bu yana idam edilen Kürt tutsaklarla ilgili şu bilgileri verdi: “2009’da Îhsan Fetahiyan, 2010’da Fesîh Yasemînî, Kürt öğretmenler Ferzad Kemanger, Ferhad Wekîlî, Elî Hayderiyan, ve Şîrîn Elemhulu, 2011’de Ferhad Tarim ve Hüseyin Xziri idam edildi. 2012 yılında resmi rakamlara göre 360 tutsak idam edildi. Gizlice idam edilenlerle beraber sayı 2 katına çıkıyor.

 

‘İDAM KARARLARI GERİ ALINSIN’

Toplanma sebeplerinin idamlara dur demek olduğunu söyleyen Aygün, “Toplanma sebebimiz uluslararası sömürge olan Kürdistan’ın yurtseverlerinden olan 17 yaşındaki Saman Nessim ile birlikte hak, adalet ve Özgürlük için mücadele veren PAJK’lı 26 Kürt siyasetçi hakkında verilen idam kararlarının geri alınmasını talep ediyoruz. Saman Nesim'in idamının bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. İran'ın Doğu Kürdistan'da uyguladığı adaletsizliğe son vermesini, aksi takdirde akıbetinin tarihteki krallar gibi olacağına vurgu yapıyoruz. Açıklamanın ardından toplanan kalabalık 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. 


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim