Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan


 

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi 28. Yıldönümü sebebi ile dernek üyelerinin ve basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen bir iftar programı düzenledi.

Biricik iftar programında yaptığı açıklamalarda derneği kurdukları yıldan bu yana hak ve özgürlükler alanında verilen mücadelenin başrolünde yer aldıklarını belirterek “. İHD gücünü üyelerinin gönüllü maddi ve manevi katkılarından alan bir “demokratik kitle örgütüdür”. Ülkemizde insan hak ve özgürlükleri alanında verilen mücadelenin tartışmasız başlıca meşru kurumudur. İHD; ilkesel yaklaşımlarından da ifade ettiği üzere; insan haklarının evrenselliği ve bölünmezliği tezlerini savunan, hükümet dışı, gönüllü bir insan hakları kuruluşudur.” İfadelerini kullandı.

‘DEMOKRATİK BİR KİTLE ÖRGÜTÜYÜZ’

İHD’nin belli ilkeleri savunan ve bu ilkeler dışına çıkmayan bir dernek olduğunu belirten Biricik “Bundan 28 yıl önce 17 Temmuz 1986 tarihinde başlıyor öykümüz. 12 Eylül darbesinin insana dair ne varsa yok saydığı, yaşanan onca acılar karşısında baskının ve korkunun gölgesinde herkesin kör ve sağır olduğu o karanlık günlerde; gözaltı merkezlerinin, cezaevlerinin, sıkıyönetim mahkemelerinin kapılarında el ele veren, acıların ve henüz bitirilmemiş vicdanların sahipleri tarafından kuruldu İHD. Mahpus yakını, Yazar, Sanatçı, gazeteci, bilim insanı, avukat, doktor, mimar; 98 insan hakları savunucusu, bütün olup bitenler karşısında “Duyacağız, göreceğiz, konuşacağız, susmayacağız.” şiarıyla derneğin kuruluş başvurusunda bulundu. İHD gücünü üyelerinin gönüllü maddi ve manevi katkılarından alan bir “demokratik kitle örgütüdür”. Ülkemizde insan hak ve özgürlükleri alanında verilen mücadelenin tartışmasız başlıca meşru kurumudur. İHD; ilkesel yaklaşımlarından da ifade ettiği üzere; insan haklarının evrenselliği ve bölünmezliği tezlerini savunan, hükümet dışı, gönüllü bir insan hakları kuruluşudur. İHD, herhangi bir partinin ve siyasal eğilimin aygıtı değil bağımsız bir örgüttür. İHD, ezilen birey, cinsiyet, sınıf ve halktan yana taraftır. Bu saptama, insan haklarının tarih içinde geçirdiği evrime dayalı olarak yapılmaktadır.” İfadelerini kullandı.

‘BİRÇOK TEHDİT İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK’

Kuruldukları günden bu yana birçok baskı ve tehditle karşı karşıya kaldıklarını belirten Biricik “İHD, kuruluşundan bu yana; keyfi gözaltı ve işkence uygulamalarından yargısız infazlara ve kayıplara, insanlık dışı baskıların yaşandığı cezaevlerinden ekonomik-sosyal hakların gasp edildiği iş yerlerine, düşünce ve ifade özgürlüğünden barış hakkına ve halkların kardeşliğine, çocuk ve kadın haklarından çevre ve kentli haklarına değin, bütün bir toplumun insanca ve kardeşçe yaşam özlemlerini dile getirdiği gibi hemen her alanda insan hak ve özgürlüklerinin savunuculuğunu yaptı. Bu süreçte İHD, yaşanan hak ihlalleri karşısında sessiz kalmayıp, sorumluları teşhir ettikçe ve her koşulda daha insanca bir yaşam özlemini haykırdıkça kendisi de baskılara, saldırılara hedef oldu. İHD’nin 28 yıllık onurlu tarihi, aynı zamanda ödenen nice bedellerle doludur. Bugüne dek; onlarca yöneticisi ve üyesi öldürüldü, yönetici ve üyeleri hakkında binlerce dava açıldı. Ve bu davalardan yüzlerce insan hakları savunucusu yargılandı. Birçok şubesi çeşitli tarihlerde çeşitli sürelerce kapatıldı, birçok etkinliği keyfi olarak yasaklandı ya da fiilen engellendi, 12 Mayıs 1998 günü İHD genel merkezine yapılan silahlı saldırı sonucu genel başkanımız Akın BİRDAL ağır biçimde yaralandı, saldırıyı aralarında ordu ve MİT mensuplarının da bulunduğu “Türk İntikam Tugayı” (TİT) adlı yasa dışı örgüt üstlendi. Bu süreçte birçok şubemiz de benzer saldırılara maruz kaldı. Bütün bu baskılara, saldırılara rağmen, başta üyeleri olmak üzere bütün ülke insanlarının ve dost demokratik kurumlarının vermiş olduğu destek ile İHD, on binlerce üyesi ve onlarca şubesi ile bugün de onurlu mücadelesine devam ediyor ve edecektir.
28 yılda çok şey değişti.” Dedi.

‘BİRÇOK SORUN 28 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ’

28 yıldır birçok sorunun ilerleme kat edemeden beklediğini belirten Biricik “Türkiye’de insan hakları bilincinin ve hak arama özgürlüğünün gelişmesinde İHD’nin önemli katkıları oldu. İHD bu ülkede birçok şeyi değiştirmeye düzeltmeye teşhir etmeye çalışmasına rağmen 28 yıldır değişmeyen sistemin ve siyasal iktidarın otoriter yapısından kaynaklı, otoriterliğin ve halka karşı devletçi zihniyetin sonucu halen çözülemeyen sorunlar ve aydınlatılmayan olaylar olmuştur. Değişim ve dönüşüm sürecinin hızlandığı günümüzde AKP iktidarı, tekçi ve otoriter yapısını ısrarla devam ettirmeye çalışmaktadır. Bu anlayış Türkiye’ye çok şey kaybettirdi ve kaybettirmeye devam ediyor. Şöyle ki; 28 yıldır Kürt sorunu çözülememiş ancak çözüm sürecine girilmiştir, buda bizim için çok değerli ve anlamlıdır. Halen bölgede Zilan, Dersim, Sivas, Kuşkonar, Sündüs ve daha birçok katliam ve toplu infazlar aydınlatılmadığı gibi Roboski gibi yeni katliamlar ve toplu infazlar yapılmıştır.
28 yıldır Alevilerin talepleri yerine getirilmemiş, sadece konuşulur hale gelmiştir. Yine 28 yıldır halen faili meçhul cinayetler aydınlatılmamış kayıp yakınları ve cumartesi annelerinin kanayan yarasına bir derman bulunamamıştır. 28 yıldır cezaevlerinde bulunan mahpusların sorunları çözülmemiş, çürütmeye dayalı infaz rejiminde ısrar devam etmiş birçok hasta mahpus ya tabutla çıkmış ya da çıktıktan kısa bir süre sonra tedavileri geciktirildiğinden evinde yaşamını yitirmiştir. 28 yıldır işçi ve emekçilerin neo-liberal politikaların amansız bir şekilde uygulanması ile daha fazla sömürülmeye devam edilmiştir.” Diyerek ekledi.

‘POLİTİKALARIMIZDAN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ’

Bundan sonraki süreç ve ilerleyen dönemler içerisinde politikalarından ödün vermeyeceklerini belirten Biricik “Çocuk istismarının önü alınamamış kadına yönelik şiddet gittikçe artmıştır. Türkiye gibi darbe anayasasıyla yönetilen ülkelerde İnsan Hakları Mücadelesi vermek zordur. 28 yılın bedeli ağır olmuştur. İnsan hakları mücadelesinde öldürülen yönetici ve üyelerimizi de minnet ve şükranla anıyoruz. Ve söz veriyoruz ki; İnsan hak ve özgürlükleri, koşulsuzca ve sınırsız olarak tanınıncaya; insanlarımız özgür, eşit ve kardeşçe bir yaşamın gerçek sahipleri oluncaya dek, İHD onurlu mücadelesini sürdürecektir. 1986 yılından bu yana hep yaptığımız gibi bundan sonra da; göreceğiz, duyacağız, konuşacağız; susmadık, susmayacağız… Sevgi adına, dostluk adına barış adına ve insanca bir yaşam adına Nice yıllara İHD.”diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim