Orhan AŞAN - Şehrivan


 

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi geçtiğimiz gün Özalp ilçesi Yavuzlar köyünde jandarmanın dur ihtarına uymayarak araçla kaçan ve jandarmanın açtığı ateş sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği yerde incelemelerde bulundu. Yaşanan olaydan sonra bir heyet oluşturarak olay yerinde incelemelerde bulunan İHD heyeti, dernek binasında bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Açıklamaya İHD Şube Başkanı Ersin Biricik ve derneğin üyeleri katıldı. Özalp'ta yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren İHD Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Cihan Yaman, olayın duyulması üzerine gittikleri ilçede, belediye eş başkanları, kaymakam ve görgü tanıkları ile görüştüklerini dile getirdi.

OLAY YERİNDE YOĞUN SİLAH SESLERİ

Köyde yaşayan görgü tanıklarının beyanlarını aktaran Yaman, saat 21.30 civarında 3 askeri aracın söz konusu noktada konumlandırıldığını dile getirdi. Yaman, saat 22.30'da ise araçların beklediği alandan yoğun silah seslerinin geldiğini; ancak vatandaşların durumun ne olduğuna tam anlamıyla hakim olamadığını söyledi. Gece saatlerinde Çaldıran ilçesi yönünden gelen bir ambulansın, olay yerinde bir müddet bekledikten sonra yeniden aynı yöne gittiğinin heyete aktarıldığını dile getiren Yaman, “Kimse olayı tam görmediğini, ancak saat 01.00 civarında olay yerine bir ambulans geldiğini ve ambulansın Çaldıran yönüne gittiğini belirtiyor” dedi.

KORUCULAR BİLGİ VERMEKTEN KAÇINDI

Askerlerin vatandaşları olay öncesi evlerinden çıkmamaları yönünde uyardığını da söyleyen Yaman, köy korucularının ise bilgi vermekten kaçındığını dile getirdi. Özalp Kaymakamı ile yaptıkları görüşmeye de değinen Yaman, Kaymakam'ın ‘Dur’ ihtarına uyulmaması üzerine bir çatışmanın çıktığını ve çatışma sonrasında araçta bulunduğu iddia edilen silah ve mühimmattan söz konusu yaşamını yitirenin ‘örgüt mensubu’ olduğunun anlaşıldığını savunduğunu ifade etti.

‘ACİL OLARAK AYDINLATILMALI’

Yaptıkları inceleme sonucunda gözlerini de aktaran Yaman, köyde son dönemde kuruculaştırma politikasının geliştiğini ve vatandaşların konuşmaktan kaçındığını dile getirdi. Yaman, “Olay yerinde kanlı beyaz eldivenler vardı. Denildiği gibi yaşamını yitiren kişi arabanın içinde değil, arabanın dışında vurulmuş izlenimi veriyor” dedi. Acil olarak aydınlatılması gereken bir olay olduğunu da belirten Yaman, hazırlayacakları raporları ileriki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim